Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θαλάσσιο μέτωπο Πάτρας: Δεν έχει ακόμα γίνει η οριστική παραχώρηση ούτε η απελευθέρωση από τον ΟΛΠΑ

Θαλάσσιο μέτωπο Πάτρας: Δεν έχει ακόμα γ...

Ηχηρή παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν πέντε μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών αναφέρονται εκτενώς στα όσα τραγελαφικά συνεχίζουν να συμβαίνουν με το θέμα της παράδοσης και αξιοποίησης του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας. Οι κ.κ. Δημήτρης Αϊβαλής, Χρήστος Πατούχας, Δημήτρης Αλεξίου, Νίκος Τζανάκος και Γιάννης Πανταζόπουλος αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Είναι γνωστά τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τους τελευταίους μήνες για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο και τον λαό της πόλης. Συνοψίζουμε για να έχουμε καλύτερη τάξη στην σκέψη μας.

Τι ζητούσαμε;

Ζητούσαμε την άμεση και οριστική απόδοση του μετώπου των 3500 μέτρων, σύμφωνα με το περίφημο «Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου- ΟΛΠΑ» του Οκτωβρίου 2010. Ζητούσαμε επίσης, να δεσμευτεί η Κυβέρνηση και ο ΟΛΠΑ, για την απόδοση ολόκληρου του υπολοίπου μετώπου μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου λιμανιού.

Και αυτό το αίτημα μας προβλεπόταν στο ανωτέρω πρωτόκολλο. Πάντοτε, είχαμε υπόψιν μας τον κίνδυνο, με την πολιτική εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, το παραλιακό μέτωπο να εκποιηθεί μαζί με το νέο λιμάνι, σαν περιουσιακό στοιχείο του ΟΛΠΑ. Για την ακρίβεια, η απόλυτη συναίσθηση αυτού του κινδύνου, οδήγησε στην δημιουργία και συγκρότηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών και στην μετέπειτα δράση της.

Γνωρίζαμε ακόμα, τον τρόπο, που ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, είχε αποδοθεί στην κυριότητα του ΟΛΠΑ, γνωρίζαμε την σκανδαλώδη πολεοδόμηση εντός του λιμενικού χώρου, γνωρίζαμε τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονταν πίσω από αυτά, γνωρίζαμε τους υποστηρικτές αυτών των συμφερόντων στην Πάτρα αλλά και εντός των Υπουργείων.

Γνωρίζαμε, όλα τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που θα συναντούσαμε, παρατηρούσαμε την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγεσιών, κατανοούσαμε σαν άνευ ουσίας τις δημόσιες πολιτικές δεσμεύσεις. Και κάναμε το αυτονόητο: Κινητοποιήσαμε τους συμπολίτες μας. Συγκεντρώσαμε πάνω από 30000 υπογραφές, πραγματοποιήσαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους βασικότερους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, οργανώσαμε δημόσιες μαζικές συγκεντρώσεις.

Απαιτήσαμε και πετύχαμε, την άμεση εμπλοκή του Δήμου, και το αίτημα μας απέκτησε καθολικότερη και αποτελεσματικότερη μορφή. Εν τέλει, και με δυναμικότερες ενέργειες που έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας, πραγματοποιήθηκε η προσωρινή παραχώρηση των 3500 μέτρων στο τέλος του περασμένου χρόνου.

Πού βρίσκεται αυτή την στιγμή το θέμα;

Αν και πέρασαν 6 μήνες, η οριστική παραχώρηση δεν έχει ακόμα γίνει. Δεν έγινε επίσης η απελευθέρωση του χώρου από τον ΟΛΠΑ, για την ακρίβεια ο ΟΛΠΑ, δεν επιδεικνύει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό. Το ίδιο ισχύει και για άλλες υπηρεσίες και για ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους εμφορούνται από απαράδεκτη «ιδιοκτησιακή» συμπεριφορά.

Παρακολουθήσαμε τον νέο αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να εξαγγέλει σαν μία από τις πρώτες προτεραιότητες του, την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Αντιλαμβανόμαστε, ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος, όχι μόνον για το σύνολο του παραλιακού μετώπου, αλλά και για τα ήδη παραχωρηθέντα 3500 μέτρα.

Τι πρέπει να κάνουμε

Είμαστε υποχρεωμένοι να κρούσουμε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. Να κινητοποιήσουμε ξανά όσες δυνάμεις διαθέτουμε. Να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας και να δράσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα. Να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Γνωρίζουμε πως ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, εδώ, στο γήπεδο της ΕΑΠ, δεσμεύτηκε για την πλήρη παραχώρηση του παραλιακού μετώπου. Ο κ. Βενιζέλος, έχει ο ίδιος υπογράψει την προσωρινή παραχώρηση και είχε δεσμευτεί για την εντός δύο μηνών οριστική παραχώρηση. Ο κ. Κουβέλης επίσης έχει συμπαρασταθεί πολλές φορές στο αίτημα της πόλης μας.

Είναι επομένως απολύτως σαφές, ότι το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν την Κυβερνητική πλειοψηφία, έχει συμφωνήσει και έχει υποσχεθεί δημόσια την λύση του προβλήματος.

Σύμφωνα και με την τελευταία απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και το ψήφισμα του, πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον αρμόδιο Υπουργό, αφού τον ενημερώσουμε με επιστολή μας και να του ζητήσουμε να υλοποιήσει τα τρία πολύ συγκεκριμένα αιτήματα μας:

1) Την οριστική παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων των 3500 μέτρων σύμφωνα με την απόφαση της προσωρινής παραχώρησης.

2) Την δέσμευση ολόκληρου του υπόλοιπου τμήματος, για την παραχώρηση του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του νέου λιμανιού.

3) Την χρηματοδότηση σε πρώτη φάση Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης του θαλασσίου μετώπου, προς όφελος της πόλης και των δημοτών.

Στον παραπάνω στόχο, πρέπει να συμπαραταχθούν όλοι οι φορείς και οι τοπικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Ο κ. Δήμαρχος και οι Βουλευτές του Νομού πρέπει να αναλάβουν σαφείς πρωτοβουλίες. Κάθε καθυστέρηση, θα βαρύνει στο εξής όλους μας και θα καταλογίζει ιστορικές ευθύνες.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις