Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αφιέρωμα στο «Άξιον Εστί» του Θεοδωράκη ετοιμάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Αφιέρωμα στο «Άξιον Εστί» του Θεοδωράκη ...

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Ωδείο το φετινό καλοκαίρι με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ

Από τις κορυφαίες στιγμές του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας του Δήμου Πατρέων αναμένεται να είναι η μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί και θα είναι αφιερωμένη στον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα μουσικό δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συναυλία θα παρουσιαστεί το μνημειώδες έργο του συνθέτη «Άξιον εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Η συναυλία στην οποία θα έχει συμμετοχή και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων που διευθύνει ο Θανάσης Τσιπινάκης θα φιλοξενηθεί στο Αρχαίο Ωδείο ενώ αναμένεται να παραστεί και ο διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο Μίκης Θεοδωράκης  που έχει γεννηθεί το 1925 και ένα διάστημα ως μαθητής το είχε ζήσει στην Πάτρα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Παράλληλα υπήρξε και πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983).

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Shirley Bassey και η Edith Piaf, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως ο «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), «Ζ» (1969) και «Σέρπικο» (1973).

Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική, δημιουργώντας δεκάδες συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής έντεχνης μουσικής, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Το έργο «Άξιον Εστί» αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της μεγαλοφυΐας και του συνθετικού ταλέντου του Μίκη Θεοδωράκη.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture