Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Επαίνους από την "Ελευθεροτυπία" για την παρουσία Βόγλη στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Επαίνους από την "Ελευθεροτυπία&quo...

Με αφορμή την παράσταση 'Άδειο δωμάτιο"

Ένα ιδιαιτέρως θετικό δημοσίευμα για την παρουσία του Γιάννη Βόγλη στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, φιλοξενεί σήμερα η "Ελευθεροτυπία" σε ρεπορτάζ του Γιώργου Βιδάλη. Το δημοσίευμα, με τίτλο " Ο Βόγλης δίνει ώθηση στην Πάτρα", αναφέρει: Με γενναιόδωρο άνοιγμα στο γυναικείο φύλο και στο σύγχρονο ελληνικό έργο δίνει το πρώτο του στίγμα στην Πάτρα ο βετεράνος Γιάννης Βόγλης ως καινούργιος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης, στον καθυστερημένο εκ των πραγμάτων προγραμματισμό του.Στο νεοκλασικό θέατρο «Απόλλων» παρουσιάζεται το έργο της Υβόνης Μεταξάκη «Αδειο δωμάτιο» περιγράφοντας τη συνάντηση τριών νέων γυναικών στο σπίτι μιας φίλης τους, πιανίστας που έχει αυτοκτονήσει (έχουν έρθει στην Πάτρα για την κηδεία της).

Σεναριογράφος τηλεοπτικών σειρών («Της αγάπης μαχαιριά», «Γητευτής») και θεατρικών έργων για παιδιά, η Μεταξάκη επιχειρεί με το πρώτο της αυτό για ενήλικες θεατρικό έργο να καταγράψει την ψυχοσύνθεση, τα υπαρξιακά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν σύγχρονες γυναίκες των τριάντα και κάτι. Μέσα από τη φιλία, τις συγκρούσεις, την εργασία, τη νοσταλγία, τις διαφορετικές ζωές και οικογενειακές καταστάσεις τους. Με την αντρική απουσία συχνά παρούσα, φορτισμένη με αρνητική διάθεση. Διάλογοι με ψυχοβγαλτική διάθεση, «θολή» δομή κι ανάλαφρο τηλεοπτικό σασπένς, σοταρισμένοι στη γυναικεία κατσαρόλα φιλαρέσκειας, ανασφάλειας, αντιζηλίας, νοσταλγίας αλλά και ξεδώματος με χορό και κουτσομπολιό.

Στην παράσταση έχει δώσει πνοή και ζωντάνια θριλερικού ενδιαφέροντος η σκηνοθέτρια Αναστασία Κουμίδου, όπως και η Αγνή Ντούτση με τα αφαιρετικά, ονειρικά κι εφιαλτικά σκηνικά του παλιού σπιτιού. Με φιλότιμη προσπάθεια, κόντρα στην απειρία τους, οι Ευγενία Ζέκερη (φιλόδοξη κι ατίθαση εργένισσα δημοσιογράφος), Αστερόπη Χαριτίδου (παντρεμένη κι εγκλωβισμένη λόγω σπιτιού, παιδιών και δουλειάς), Σοφία Καψούρου (ιδιόρρυθμη κι εύθραυστη πιανίστα). Ικανοποιητική η Εφη Μεταγγιτσινού ως ευέξαπτη κι αλκοολική παντρεμένη. Διακριτικός και μυστηριώδης στην ολιγόλεπτη παρουσία του ο Βασίλης Βασιλάκης ως σύντροφος της «νεκρής» (έως 18 Απριλίου).

Με γνώμονα τη συλλογική δουλειά και την πολιτιστική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, αλλά και πανελλήνια, ο Γιάννης Βόγλης κάνει γερή προετοιμασία για το καλοκαίρι με την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια». Σε μια μεγάλη παραγωγή με σύγχρονη προσέγγιση, αφαιρετικά λιτή με κυρίαρχα στοιχεία τους ηθοποιούς, τη μουσικότητα και το περιεχόμενο του λόγου, την κίνηση και το φως. Σε σκηνοθεσία Λουκά Θάνου ο ίδιος ερμηνεύει τον Αγαμέμνονα και η Μαρία Κατσανδρή την Κλυταιμνήστρα. Ξεκινώντας από Κύπρο αρχές Ιουλίου (Πάφο, Λεμεσό, Λευκωσία) θα έρθει στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας 14 και 15 Ιουλίου, για να περιοδεύσει στη συνέχεια σε διάφορα φεστιβάλ της χώρας.

Τέλη Απριλίου ξεκινάνε για πρώτη φορά οι «Μέρες Χοροθεάτρου» στην Πάτρα στο θέατρο «Απόλλων» με τις ομάδες : «Salto Futuro» της Τατιάνας Λοβέρδου (24-25), «Υψιλον» της Αγγελικής Στελλάτου (26-27), «Σύνθεσις 748» του Σπύρου Κουβαρά (7-8/5) και «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου (20-21/5).

Τη νέα χειμερινή περίοδο θα λειτουργήσουν δύο νέοι χώροι για το ΔΗΠΕΘΕ:

*Στις Σταφιδαποθήκες Μπάρι η Νέα Πειραματική Σκηνή 200 θέσεων.

*Τον Οκτώβριο θα εγκαινιαστεί η αίθουσα Ντα Βίντσι 400 θέσεων, με τη συμβολή του δημάρχου Ανδρέα Φούρα, στην περιοχή Λαδόπουλου (σε αρχιτεκτονική μελέτη Στάθη Χρυσικόπουλου, θα έχει μια ανάλογη μορφή μ' αυτή του θεάτρου «Πειραιώς 260» στην Αθήνα).

Εναρκτήριο έργο του χειμώνα για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα είναι πιθανότατα το έργο του Στρίντμπεργκ «Ο χορός του θανάτου» με τους Γιάννη Βόγλη, Μαρία Κατσανδρή και Μάνο Βακούση. *

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture