Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων: Στυγερό το εγκλημα...οφείλουμε όμως να τηρούμε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες

Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφ...

Η Κίνηση εξέδωσε ανακοίνωση για τη δολοφονία του Αθανάσιου Λαζανά και τα όσα ακολούθησαν

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία του Αθανάσιου Λαζανά, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αναλυτικά επισημαίνει τα εξής:

"Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι κάθε φορά το θύμα και ποιος ο θύτης, ανεξάρτητα από τα εκάστοτε κίνητρα, η εν ψυχρώ δολοφονία ενός ανθρώπου αποτελεί ένα στυγερό έγκλημα.

Μόνη αρμόδια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, για την απόδοση ευθυνών και ποινών, είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Ίσως αυτό δεν είναι αρκετό για να απαλύνει τον πόνο της οικογένειας του θύματος. Ζούμε όμως σε μια συντεταγμένη πολιτεία και οφείλουμε να τηρούμε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες.

Τα φαινόμενα αυτοδικίας δεν συνάδουν με το δημοκρατικό μας πολιτισμό. Πολύ περισσότερο είναι αυταπόδεικτα παράλογος ο ισχυρισμός ότι, αφού ένας ξένος σκότωσε έναν Έλληνα, πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ξένοι. Αν ο δράστης τύχαινε να είναι Έλληνας, κανείς δεν θα ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία όλων των Ελλήνων. Με ψύχραιμο νου όλοι μπορούμε να το καταλάβουμε.

Αντίθετα όμως, με φρίκη παρακολουθήσαμε το σκηνικό τρόμου που εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πειραϊκής- Πατραϊκής για δυο συνεχόμενα βράδια.  Ακραία και αντιδημοκρατικά στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν την αναστάτωση από το συμβάν  και μετέτρεψαν την περιοχή σε κόλαση.

Εξοπλισμένοι για πόλεμο, πολιορκούσαν τους μετανάστες που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο και επιτίθεντο στις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να αποτρέψουν νέες και παράλογες αιματοχυσίες, να διαφυλάξουν ανθρώπινες ζωές από το οργανωμένο ακροδεξιό μένος.

Απολογισμός: αστυνομικοί τραυματισμένοι, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ρίψης χημικών, πυρκαγιές, εικόνα καταστροφής, αίσθημα ανασφάλειας παντού. Οι κάτοικοι μιας μεγάλης περιοχής να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.

Γνωρίζουμε ότι οι περίοικοι της Πειραϊκής- Πατραϊκής, μιας ούτως ή άλλως υποβαθμισμένης περιοχής, αντιμετώπιζαν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Είμαστε όμως σίγουροι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων, όπως και ολόκληρη η πατρινή κοινωνία, καταδικάζει αυτά τα γεγονότα.

Οφείλουμε όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, για να μην ζήσουμε στο μέλλον σκηνές βγαλμένες από τις πιο σκοτεινές εποχές της ανθρώπινης ιστορίας. Να αντισταθούμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό με την κοινωνική αλληλεγγύη.

Καλούμε τις τοπικές αρχές να πάρουν πρωτοβουλίες που θα αποσυμφορούν την κατάσταση και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους χωρίς να πετάνε το μπαλάκι σε μια κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει.

Πολύ περισσότερο ας σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με επικλήσεις για ακόμη μεγαλύτερη αστυνόμευση γιατί έτσι οδηγούν τους πολίτες στην ανάληψη πρωτοβουλιών που υποκαθιστούν την αστυνομία. Χρειάζονται πολιτικές ένταξης και όχι γκετοποίησης και αποκλεισμού. Η δολοφονία είναι ένα αστυνομικό ζήτημα αλλά το μεταναστευτικό είναι κοινωνικό και πολιτικό."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις