Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πικραμένος προς Υπουργούς: "Λιτά και ταπεινά μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μας" - Τι ειπώθηκε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

Πικραμένος προς Υπουργούς: "Λιτά κα...

Ορκίστηκε η νέα Βουλή της μιας... ημέρας

14.33 Οδηγίες προς... ναυτιλλομένους για να κυλήσει ήρεμα οι επόμενες 30 μέρες και να «οδηγήσουμε τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι» έδωσε ο Π. Πικραμμένος στην πρώτη συνεδρίαση του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου.

Ήταν μια συνεδρίαση διαφορετική απ’ όλες τις προηγούμενες. Η αίθουσα έμοιαζε... άδεια, αφού παρόντες ήταν μόνο οι 16 υπουργοί, χωρίς υφυπουργούς ή άλλα πρόσωπα. Τα μέλη της νέας κυβέρνησης έμοιαζαν μουδιασμένα, ποιος τους το έλεγε ότι θα γίνονταν υπουργοί από τη μια μέρα στην άλλη;

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αφού βρήκε την ευκαιρία να αστειευτεί για να «σπάσει» λίγο τον... πάγο, ευχαρίστησε τους υπουργούς που δέχτηκαν να αναλάβουν καθήκοντα. «Η επιλογή σας έγινε με βάση την ικανότητα, την προσφορά και το ήθος σας», είπε και κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησής του να δώσουν «παράδειγμα ήθους, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος».

Ζήτησε επίσης λίγα λόγια και πολλή δουλειά, με «ευαισθησία και συναίσθηση των προβλημάτων». Οι 16 υπουργοί αποδέχτηκαν την πρόταση του πρωθυπουργού να μην πάρουν μισθό για τον ένα μήνα που θα είναι κυβέρνηση.

Όχι λιμουζίνες, όχι ταξίδια, μόνο τα απαραίτητα υπηρεσιακά ταξίδια ζήτησε ο κ. Πικραμμένος, ενώ κάλεσε τους υπουργούς του να περιορίζουν τις δηλώσεις τους μόνο σε θέματα της αρμοδιότητας τους, να αποφεύγονται οι δηλώσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν ή που έχουν κομματική χροιά γιατί μπορεί να υπάρχει εκμετάλλευση.

Αυτή την ώρα γίνονται οι τελετές παράδοσης παραλαβής των Υπουργείων.

13.43:Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων

11.47 Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών της νέας Βουλής από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Κατά την τελετή της ορκωμοσίας οι βουλευτές της Αριστεράς δεν ύψωσαν το χέρι τους για να ορκιστούν.

Να σημειωθεί ότι το 2009, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποχωρήσει από την ορκομωσία.

11.30 Ξεκίνησε η τελετή ορκομωσίας των νέων βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο

 

11.15 Συνήλθαν στη Βουλή  οι νέοι βουλευτές προεδρεύοντος του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος ανέγνωσε τις επιστολές αρχηγών κομμάτων για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα διατηρήσουν τελικά τις έδρες τους. Ο Αλέξης Τσίπρας ως γνωστόν δεν καταλαμβάνει έδρα στην Αχαΐα ενώ ο Φώτης Κουβέλης δεν κρατά την έδρα του στην Αιτωλοακαρνανία.

Θα ακολουθήσει η τελετή του αγιασμού.


 

10.21 Ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά η ορκομωσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ακολουθησαν οι σχετικές υπογραφές και η σχετική διαδικασία έλαβε τέλος

 

10.10 Ορκίζεται αυτή την ώρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.Στις 11 η ορκωμοσία των βουλευτών.

 

7.15 Ανακοινώθηκε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Υπουργός Οικονομικών ο Γ.Ζαννιάς, υπουργός Εσωτερικών ο Αντ.Μανιτάκης, υπουργός Εξωτερικών ο Π.Μολυβιάτης, υπουργός Αμυνας ο Φρ.Φραγκούλης, υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Λ.Οικονόμου.


Αναλυτικά, η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει ως εξής:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Παναγιώτης Πικραμμένος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Παύλος Αποστολίδης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 
Αντώνιος Μανιτάκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γεώργιος Ζαννιάς

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πέτρος Μολυβιάτης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Φράγκος Φραγκούλης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ιωάννης Στουρνάρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Γρηγόριος Τσάλτας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Σίμος Σιμόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Αντώνιος Ρουπακιώτης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Χρήστος Κίττας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ναπολέων Μαραβέγιας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΩΜΑΤΩΝ
Χρήστος Γεραρής

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ελευθέριος Οικονόμου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τατιάνα Καραπαναγιώτη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντώνιος Αργυρός

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης και οι βουλευτές αμέσως μετά, στις 11 π.μ., ενώπιον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.


Οι αρνήσεις και οι εκπλήξεις

 

Αν μπορούμε να μιλάμε για εκπλήξεις σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα σταθούμε σε τρία υπουργεία:

 

Πρώτον, στο Οικονομικών. Το protothema.gr είχε μεταδώσει αποκλειστικά την πληροφορία περί τοποθέτησης του κ. Γιώργου Ζαννιά. Ωστόσο, η τοποθέτηση μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη, υπό την έννοια ότι ο κ. Ζαννιάς ήταν γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση και θεωρείται σαφώς πολιτικό πρόσωπο. Στην επιλογή του πρυτάνευσε η λογική της συνέχειας στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρνήθηκαν να αναλάβουν τόσο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης (προσωπικός φίλος του νέου πρωθυπουργού) όσο και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος.

Δεύτερον, στο υπουργείο Παιδείας, καθώς από νωρίς χτες το απόγευμα θεωρείτο δεδομένη η παραμονή του κ. Μπαμπινιώτη, καθώς δεν πρόκειται περί πολιτικού προσώπου. Τελικά επελέγη η κα. Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου.

Τρίτον, στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η κα. Τατιάνα Καραπαναγιώτη ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας πάρει την θέση της παραιτηθείσας κας Μάγιας Τσόκλη τον Φεβρουάριο. Κόρη του Λέοντα Καραπαναγιώτη, πρώην διευθυντή και εκδότη της εφημερίδας "Τα Νέα".

Από την αρχή, είχαν θεωρηθεί ως σίγουρες οι παρουσίες στο νέο κυβερνητικό σχήμα των κ.κ. Μολυβιάτη, Φραγκούλη, Οικονόμου και Γεραρή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να οριστικοποιηθεί το κυβερνητικό σχήμα, χρειάστηκε σχεδόν μισή ημέρα, μετά την γνωστοποίηση της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο.

 

Ποιοι ορκίζονται βουλευτές από την Αχαΐα

 

Από την Αχαΐα βουλευτές ορκίζονται οι:

Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Νταβλούρος και Νίκος Νικολόπουλος από τη ΝΔ, Γιώργος Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ,  Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, Νίκος Τσούκαλης από τη Δημοκρατική Αριστερά, Γιώργος Νταβρής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Αρβανίτης - Αβράμης από τη Χρυσή Αυγή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις