Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βενιζέλος: "Έχουμε καταβάλει τεράστια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουμε την Ολυμπία και την Ιονία Οδό"

Βενιζέλος: "Έχουμε καταβάλει τεράστ...

Τι λέει για την υποψηφιότητα Παπανδρέου στην Αχαΐα - Συνέντευξη σε εφημερίδα της Πάτρας

"Έχουμε, όπως γνωρίζετε, καταβάλει τεράστια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, μεταξύ των οποίων η Ολυμπία και η Ιονία Οδός. Βεβαίως οι συμβάσεις που υπεγράφησαν την περίοδο 2008 -2009 από τον κ. Σουφλιά απεπδείχθησαν μη βιώσιμες. Το ζήτημα αυτό έθεσα με επιστολή μου στον κ. Barosso την προηγούμενη εβδομάδα. Και πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το δέχτηκαν και αποφάσισαν τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής του χρηματοπιστωτικού κινδύνου. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αποσαφήνιση του συμβατικού πλαισίου των μεγάλων έργων". Αυτό αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το ζήτημα της επανεκκίνησης των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πελοπόννησος και στους Κωνσταντίνο Μάγνη και Δημήτρη Αβραμίδη.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε επίσης και για τον Γιώργο Παπανδρέου και το πώς βλέπει να εξελίσσεται η σχέση τους.

"Η Αχαΐα έχει ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Είναι ο τόπος καταγωγής του ιδρυτή μας. Όλοι οι άνθρωποι που συναπαρτίζουμε το ΠΑΣΟΚ, ενωμένοι, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, προκειμένου η βάση μας, οι ψηφοφόροι μας του 2009, μεταξύ των οποίων φυσικά και οι Αχαιοι, να έρθουν ξανά κοντά μας και να ολοκληρώσουμε μαζί την πορεία της εξόδου από την κρίση που με τόσες θυσίες οικονομήσαμε. Ο Γ. Παπανδρέου μετέχει ενεργά στη μάχη ως υποψήφιός μας στην Αχαΐα.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο κ. Βενιζέλος αναφέρει:

 

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε, δυστυχώς μόνο του, δυσανάλογο πολιτικό βάρος ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Αποδεχθήκαμε να διαχειριστούμε μόνοι μας μία τεράστια ιστορική κρίση και τελικά να σηκώσουμε στην πλάτη μας βάρη 10ετιών, βάρη που ξεκινούν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους και φτάνουν ως σήμερα.
Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, πήραμε σκληρά μέτρα. Δυστυχώς αντιλαϊκά. Πιστεύει όμως κανείς στο βάθος της ψυχής του πως το ΠΑΣΟΚ πήρε σκληρά μέτρα παρότι θα μπορούσε να τα αποφύγει; Αλίμονο.


Πήραμε τα σκληρά μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Πικράναμε τον λαό, γιατί έπρεπε να προστατέψουμε το έθνος και την προοπτική του. Και πράγματι καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, τη στιγμή που όλοι στοιχημάτιζαν στην κατάρρευσή της. Τα τελευταία δύομισι χρόνια έγιναν πάμπολλα πράγματα σε όλους τους τομείς και κυρίως άλλαξε η δημοσιονομική εικόνα της χώρας με ένα χρέος που έχει καταστεί πλέον βιώσιμο.


Από τις 18 του Μάρτη, με τη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπογράψαμε ένα νέο συμβόλαιο τιμής και εμπιστοσύνης, το οποίο εγκαθιδρύει μια νέα σχέση αλήθειας. Και καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, την αδήριτη δηλαδή ανάγκη να μην πάνε οι θυσίες τους χαμένες, το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί και πάλι ως εκφραστής της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Υποστηρίζει ακόμα ότι δεν ήθελε την προσφυγή στο Νομισματικό Ταμείο

Την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πολλοί δεν την ήθελαν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, η αλήθεια είναι - ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας αυτό - ότι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προσέφυγε η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Προσέφυγε σύσσωμη η Ευρωζώνη και οι 17 χώρες θεσμικά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον θεσμικός παράγοντας της καθημερινής λειτουργίας της Ευρωζώνης, πράγμα το οποίο αποτελεί και το υπαρξιακό, το διαρθρωτικό πρόβλημα της ευρωπαϊκής ηπείρου.


Δεδομένων των τότε συνθηκών, της συγκάλυψης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας του πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού στον οποίο υπέπεσε κατά την πενταετία της διακυβέρνησής της, αυτό που προείχε ήταν η κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας.


Αυτό που έγινε με το δεύτερο πρόγραμμα ήταν η δραστική μείωση του χρέους, η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, η δραστική μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης, η ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών, η εγγύηση ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί μέχρι την επάνοδό της στις αγορές.


Οι πολίτες ανησυχούν ότι βιώνουν αργό θάνατο των αποθεμάτων τους. Οτι, δηλαδή, τα μέτρα της δανειακής συμφωνίας εκμεταλλεύονται τη διάθεση συνεργασίας, τους απομυζούν τις αποταμιεύσεις και ότι θα καταλήξουν χωρίς δουλειά και χωρίς στηρίγματα, δηλαδή σε θυσίες χωρίς αντίκρυσμα. Ποια είναι η απάντησή σας;


Οι αιματηρές θυσίες των Ελλήνων έσωσαν τη χώρα μας από την χρεοκοπία, μας απάλλαξαν από 106 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρέους, 50 μονάδες του ΑΕΠ, και μας κράτησαν εντός του ευρώ.
Επειδή μειώσαμε το δημόσιο χρέος, επειδή κάναμε αυτό που κάναμε με το PSI, επειδή θα πληρώνουμε μικρότερους τόκους κάθε χρόνο, επειδή έχει σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είμαστε σε θέση να αφοσιωθούμε στην ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να τονωθεί η αγορά.

Όπως τονίζω, έχουμε ήδη διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της δύσκολης αυτής διαδρομής μέχρι την επίτευξη της πολυπόθητης δημοσιονομικής αυτοτέλειάς μας, η οποία δεν είναι απλώς μια ευχή αλλά ένα βέβαιο αποτέλεσμα, το οποίο θα επέλθει - και έχουμε ρητά δεσμευθεί για αυτό - το 2015.

Οι πολίτες λοιπόν έχουν μπροστά τους ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος, βάσει του οποίου θα ολοκληρωθεί η προσπάθειά μας και θα αφήσουμε πίσω μας αυτή τη δύσκολη περίοδο της ιστορίας μας. Χωρίς εκπλήξεις και απρόοπτα, αλλά μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις