Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νανόπουλος και η δισέγγονη του…Δαρβίνου στην Πάτρα

Νανόπουλος και η δισέγγονη του…Δαρβίνου στην Πάτρα
Μαρτάτος Tάκης

Ο διακεκριμένος φυσικός θα μιλήσει για το επαναστατικό πείραμα του CERN ενώ η Ruth Padel για τη σύνδεση επιστήμης και ποίησης –Θα δοθεί και συναυλία Μίμη Πλέσσα

Ο διακεκριμένος  Έλληνας φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος θα είναι εκ των προσκεκλημένων ομιλητών του φετινού 13ου Επιστημονικού συνεδρίου Χημείας που κάθε χρόνο πραγματοποιείται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με ξεχωριστή επιτυχία και απήχηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Το συνέδριο διοργανώνεται από το βραβευμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων» του Πανεπιστημίου Πατρών και στο πλαίσιο του έχουν μιλήσει κατά το παρελθόν κορυφαίοι και σημαντικοί  παγκοσμίως ερευνητές όπως οι James Watson ( Nobel Ιατρικής ), Andrew Schally (Nobel  Ιατρικής ), κ.α.

Φέτος θα έρθει να μιλήσει ο Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτριος Νανόπουλος, ο οποίος και θα μιλήσει με θέμα «Το Μεγάλο Πείραμα LHC του CERN και το Σωματίδιο HIGGS: Ένα Γιγάντιο Βήμα στην Ανθρώπινη Γνώση» ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του περίφημου Πειράματος CERN. Το 13ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας θα λάβει χώρα την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Μαΐου 2012.

Κεντρικός Ομιλητής και Τιμώμενο Πρόσωπο του Συνεδρίου θα είναι ο Καθηγητής Χημείας Κλεομένης Μπάρλος για την προσφορά του στην Επιστήμη της Χημείας στις Βιοεπιστήμες και στη Βιο-Τεχνολογία. Ο κ. Μπάρλος θα μιλήσει με θέμα «Η Τέχνη της Χημικής Σύνθεσης, ή  Σύνθεση Ινσουλίνης και Παραγώγων: Βιο-Παρόμοια Δομή Ινσουλίνης μέσω Ανασυνδυασμένου DNA ή Ταυτόσημη μέσω Χημικής Σύνθεσης;».

Επίσης στο φετινό συνέδριο θα συμμετάσχει ως μια εκ των ομιλητών και η ποιήτρια-συγγραφέας, δισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου, πατέρα της εξελικτικής θεωρίας, Ruth Padel, η οποία θα αναφερθεί στη σύνδεση Επιστήμης και Ποίησης με επίκεντρο τονΔαρβίνο και με τίτλο της ομιλίας  της «Darwin - A Life in Poems». Θα γίνουν επίσης εισηγήσεις με θέμα την επίδραση του έργου του Δαρβίνου στη Λογοτεχνία.

Όσο για την εναρκτήρια βραδιά θα περιλαμβάνει και μία συναυλία στις 20.00 υπό την διεύθυνση του σπουδαίου και αγαπητού  Έλληνα Συνθέτη, Μίμη Πλέσσα, με κορυφαίους σολίστες και ερμηνευτές. Ο Μίμης Πλέσσας έχει ξαναεμφανιστεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου Χημείας, εξάλλου στα νιάτα του και πριν ασχοληθεί με τη μουσική, είχε σπουδάσει στη φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ το 2010, στις 19 Απριλίου είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η συναυλία του Μίμη Πλέσσα θα πραγματοποιηθεί υπό τηνσυν διοργάνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού « Άλμα Ζωής».

Ο 63χρονος Δημήτρης Νανόπουλος έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Το 1996 του απενεμήθη ο Tαξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ το  1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Αξίζει να τονιστεί ότι το 1999 και για δεύτερη φορά το 2005 απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Το 2006 του απενεμήθη το διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και πριν από 3 χρόνια τιμήθηκε με το βραβείο Enrico Fermi της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (SIF).

Το κύριο ερευνητικό έργο του κ. Νανόπουλου ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής ή (φυσική υψηλών ενεργειών) και της κοσμολογίας, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν και η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων της φύσης, η αποκαλούμενη «θεωρία του Παντός» και η βιοφυσική. Τέλος να σημειώσουμε ότι  «ψυχή» του Συνεδρίου χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών διατελεί κάθε χρόνο ο καθηγητής Ιωάννης Ματσούκας.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις