Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ε.Ε.Τ.Ε.Μ: Ενστάσεις για το νέο κανονισμό λειτουργίας του Δήμου Πατρέων

Ε.Ε.Τ.Ε.Μ: Ενστάσεις για το νέο κανονισμ...

Η Επιστημονική Ένωση χαρακτηρίζει επιλεκτική και αποσπασματική την επιλογή των προϊσταμένων

Το Νομαρχιακό Τμήμα της Επαγγελματικής - Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.) Αχαΐας, κοινοποίησε τις θέσεις τους για τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Δήμου Πατρέων. Η Ένωση, που εκπροσωπεί όλους τους Πτυχιούχους Μηχανικούς του Τεχνολογικού Τομέα (εσωτερικού & εξωτερικού), που εργάζονται στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄& Β΄ βαθμού  και στα Ν.Π.Δ.Δ. και διορίζονται στο κλάδο "Τ.Ε. Μηχανικών", απέστειλε τις θέσεις του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο τονίζει ότι ο νέος οργανισμός «χαρακτηρίζεται από επιλεκτική και αποσπασματική επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων».

Η επιστολή της ΕΕΤΕΜ αναφέρει τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι στα πλαίσια της θωράκισης της λειτουργίας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να έχετε προβεί στην τροποποίηση του οργανισμού της εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Πατρέων, αφού λαμβάνοντας υπ΄ όψη τις αυξημένες και πολυδιάστατες αρμοδιότητες όπως διαμορφώθηκαν με τον Ν. 3852/7-6-10 των οποίων τελικός και κύριος σκοπός είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Παρά την διαβεβαίωση από μέρους σας στην συνάντηση μας με το προεδρείο της ΕΕΤΕΜ Αχαΐας στις 8-11-11 και το με αρ. πρωτ: 525/9-8-11 έγγραφο μας, στο υπό έγκριση Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών Δήμου Πατρέων στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στης 16 Μαρτίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:30, θέμα: 4ο , δεν λάβατε υπ΄ όψη σας την κείμενη νομοθεσία τόσο εσείς προσωπικά όσο και η αρμόδια επιτροπή που συνέταξε τον υπό ψήφιση οργανισμό.

O υπό έγκριση Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων χαρακτηρίζεται από επιλεκτική και αποσπασματική επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων (Διευθύνσεις – Τμήματα).

Συγκεκριμένα στις Διευθύνσεις τεχνικού αντικειμένου δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής ΤΕ μηχανικού παρά μόνο ελλείψει των συγκεκριμένων ειδικοτήτων ΠΕ, ενώ σε ορισμένα τμήματα παρέχεται η δυνατότητα επιλογής ΠΕ ή ΤΕ μηχανικών ενώ σε άλλα υφίσταται προβάδισμα της κατηγορίας ΠΕ σε σχέση με την κατηγορία ΤΕ (…ελλείψει).

Βάσει των κάτωθι εγγράφων, ήτοι:

•Τη αριθμ. πρωτ. οικ. 74571/28-12-2010 εγκύκλιος 48 του υπουργείου εσωτεικών, αποκέντρωσης & ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με θέμα «Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων ΟΤΑ Α΄ βαθμού»

•Τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 4024/2011 με το οποίο ορίζονται οι προϋποθέσεις επιλογής σε θέσεις ευθύνης (επιλογή προϊσταμένων Διεύθυνσης, Τμήματος  & Αυτοτελούς Γραφείου),

καθορίζονται οι προϋποθέσεις επιλογής σε θέσεις ευθύνης προκύπτει ότι πέραν της απαίτησης της επίτευξης ποσοστού υλοποίησης της στοχοθεσίας ανάλογα με τις θέσεις ευθύνης αδυναμία επιλογής ΤΕ υπαλλήλου υφίσταται μόνο στην οργανική μονάδα επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, ενώ στις οργανικές μονάδες επιπέδου Διεύθυνσης ή τμήματος έχουν δυνατότητα επιλογής υπάλληλοι που ανήκουν στις κατηγορίες προσωπικού ΠΕ ή ΤΕ χωρίς εξαιρέσεις και προβάδισμα σε καμία εκ των δύο.

Σύμφωνα με την παρ. 1 (δ) του άρθρου  51 του Ν. 3905/2010 (ΦΕΚ 219/23.12.2010 τεύχος Α΄) η διαδικασία και τα κριτήρια του Ν. 3839/2010 εφαρμόζονται και για την επιλογή των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού. Συνεπώς η επιλογή των προϊσταμένων Διεύθυνσης, Τμήματος, Αυτοτελούς Γραφείου ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου μεταξύ αυτών επιπέδου οργανικής μονάδας γίνεται βάσει των κριτηρίων του άρθρου 85 του Ν. 3528/2007.

Βάσει του Ν. 3528/2007 αυξήθηκαν τα μόρια της ομάδας επαγγελματικά – τεχνικά προσόντα, δηλαδή τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, ξένες γλώσσες, αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να επιλεγούν σε θέσεις ευθύνης καταρτισμένα στελέχη. Από το συνδυασμό των μορίων των κριτηρίων της ομάδας εργασιακή – διοικητική εμπειρία (συνολικός χρόνος υπηρεσίας και χρόνος υπηρεσίας σε θέσεις προϊσταμένων οργανικής μονάδας) με τα μόρια της ομάδας επαγγελματικά – τεχνικά προσόντα επιτυγχάνεται η επιλογή στελεχών με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και ταυτόχρονα με ικανή σε χρονική διάρκεια υπηρεσιακή και διοικητική εμπειρία, ώστε να στελεχωθεί με τον διαφανέστερο και αντικειμενικότερο τρόπο η Δημόσια Διοίκηση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον νόμο αξιολογούνται και εξασφαλίζονται τα ανωτέρω  με πληθώρα επιμέρους υποκριτηρίων  μοριοδότησης η κάθε μία ομάδα εξ αυτών:

α. Επαγγελματικά – τεχνικά προσόντα (με 14 βαθμολογούμενα υποκριτήρια)

β. Εργασιακή – διοικητική εμπειρία (με 4 βαθμολογούμενα υποκριτήρια)

γ. Ικανότητες - δεξιότητες (με 5 βαθμολογούμενα υποκριτήρια)

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του σκεπτικού και της φιλοσοφίας του νομοθέτη όπως αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον νόμο αποτελεί ότι στα επαγγελματικά – τεχνικά προσόντα και συγκεκριμένα ο βαθμός του βασικού τίτλου σποδών πολλαπλασιάζεται με τον ίδιο συντελεστή 25 για του υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ χωρίς διαφορετική βαρύτητα και κατ’ επέκταση χωρίς να προτάσσεται η μία κατηγορία σε σχέση με την άλλη. Αν λοιπόν ο νομοθέτης έκρινε ότι οι δύο κατηγορίες υπαλλήλων θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση για τις δύο κατηγορίες θα το είχε πράξει απλά και ξεκάθαρα όπως ακριβώς το έχει διατυπώσει στην μοριοδότηση του βασικού πτυχίου για την επιλογή προϊσταμένου τμήματος όπου στις κατηγορίες υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ πολλαπλασιάζεται με το 25 ενώ αυτών της κατηγορίας ΔΕ με το 6.

Η κατάρτιση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων με τον τρόπο και την «φιλοσοφία» που τον διακρίνει αποτελεί ιδιαίτερη πρωτοτυπία με «αγκίστρωση στο παρελθόν» και φωτογραφική διάθεση για την τακτοποίηση ημετέρων υπαλλήλων για τους οποίους  υπάρχει ο φόβος της αξιολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής όπως αυτά αναλυτικά και πολύ συγκεκριμένα αναφέρονται στον Ν. 3528/2007 (άρθ. 85).

Δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι έρχεται σε αντίθεση με αντίστοιχους ήδη εγκεκριμένους Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών πλείστων άλλων Δήμων μεγαλυτέρων πληθυσμιακά ή αντιστοίχων, όπως των Δήμων Αθηναίων (συν….), Πειραιώς (συν….),  Λαρισαίων (συν….),  Ερυμάνθου….), κ.λ.π., στους οποίους εφαρμόστηκε επ’ ακριβώς η κείμενη νομοθεσία περί επιλογής προϊσταμένων, χωρίς να προηγείται κατηγορία υπαλλήλων αντί άλλων κατηγοριών αλλά με χρήση του διαζευκτικού «η» μεταξύ αυτών.

Ομοίως όλοι οι καταρτισμένοι από το υπουργείου εσωτερικών, αποκέντρωσης & ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών των αποκεντρωμένων περιφερειών (βλ. συν. Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου) παρέχουν την δυνατότητα επιλογής Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας μέσω των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ με την χρήση διαζευκτικού «η», χωρίς χρήση του «ελλείψει».

Ουτοπικά, αστήρικτα και άνευ νομικής υπόστασης αλλά και ουσίας δημόσιας διοίκησης επιχειρήματα μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς τα επιχειρήματα και οι απόψεις της επιτροπής σύνταξης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών όπως αυτά αναλυτικά ακολούθως παρατίθενται αυτούσια:

«1. Σε επίπεδο Διευθύνσεων πρέπει να προΐστανται υπάλληλοι κλάδου ΠΕ, λόγω και της πληθώρας τέτοιου στελεχιακού δυναμικού που ήδη υπηρετεί στον Δήμο μας, αλλά και γιατί δεν μπορεί να προΐσταται σε μία οργανική μονάδα ως Διευθυντής κλάδου ΤΕ όταν οι υφιστάμενοι Τμηματάρχες του είναι κλάδου ΠΕ»,

«2. Σε επίπεδο Τμηματαρχών:

•           Για εξειδικευμένα τμήματα έχουν προβάδισμα ως προϊστάμενοι μόνο υπάλληλοι κλάδου      λόγω σοβαρότητας και ιδιαιτερότητας των αρμοδιοτήτων του Τμήματος

•           Για την πλειονότητα των τμημάτων έχουν προβάδισμα υπάλληλοι κλάδου ΠΕ και ΤΕ

•           Για μερικά τμήματα υπαγόμενα σε Διευθύνσεις της Γενικής Δ/νσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών έχουν δικαίωμα να προΐστανται εκτός των κλάδων ΠΕ και ΤΕ και υπάλληλοι κλάδου ΔΕ. Η πρόταση αυτή έγινε ώστε στα συγκεκριμένα τμήματα να μπορούν να προΐστανται υπάλληλοι ΔΕ που τουλάχιστον επί 15ετίας έχουν ασκήσει επιτυχώς τα καθήκοντά τους. Άλλωστε τα περισσότερα εξ αυτών ασκούν κυρίως διεκπεραιωτικές εργασίες»

Εμείς βάζουμε τον αυτονόητο προβληματισμό, ότι μόνο το πτυχίο και κατ’ επέκταση η κατηγορία καθορίζει την υπαλληλική ικανότητα του υπαλλήλου και όχι τα συνολικά εκ του νόμου κριτήρια επιλογής με την διαφορετική βαρύτητά τους τα οποία με αντικειμενικότητα αποφαίνονται για την γνώση την καταλληλότητα και ικανότητα διοίκησης του υποψήφιου για κάλυψη ευθύνης υπαλλήλου.

Το Σύνταγμα της χώρας μας υποβάλλει τα δημόσια λειτουργήματα και ειδικότερα τις δημόσιες θέσεις της κρατικής διοίκησης σε δύο θεμελιώδεις κανόνες: τον κανόνα των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες και τον κανόνα της προτίμησης μεταξύ αυτών κατά τον λόγο της προσωπικής τους αξίας ή αρχή της αξιοκρατίας. Επομένως μόνο μία αξιοκρατικά επιλεγμένους προϊσταμένους διοίκηση μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικά τη διοίκηση και το λαό.

Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη κατάρτισης συνεκτικού  Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών που να απαντά στα δεδομένα και τις ανάγκες του θεσμικού πλαισίου της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις – αποκλεισμούς με προοπτική και κύριο και αναμφισβήτητο γνώμονα την επιλογή του καλύτερου από τους καλύτερους υπαλλήλου προσβλέποντας στην επανεκκίνηση και την νέα προοπτική της δημόσιας διοίκησης.

Βάσει των ανωτέρω παρακαλούμε την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων να παρέμβει στον υπό έγκριση  Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών  του Δήμου και να αποκαταστήσει την αδικία και την εκτός κείμενων διατάξεων και νομοθεσίας χρήση του όρου «ελλείψει» εξαλείφοντας τον ολοκληρωτικά από την επιλογή προϊσταμένων των οργανικών μονάδων Διευθύνσεων, Τμημάτων και αυτοτελών Γραφείων.

Παρακαλούμε να υπάρξει η αναφορά στον υπό έγκριση Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών ότι «σε περίπτωση συγχώνευσης, μετονομασίας ή κατάργησης των Δ/νσεων ή Τμημάτων στις οποίες υπηρετεί το προσωπικό του Δήμου Πατρέων, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται αυτοδικαίως στην νέα Δ/νση ή Τμήμα στα οποία υπάρχουν οι αντίστοιχες ή συναφείς αρμοδιότητες.

Τέλος για άλλη μια φορά σας γνωρίζουμε, τόσο σε σας όσο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σας την κείμενη νομοθεσία που πρέπει να διέπει σε κάθε αναφορά του τον υπό σύνταξη οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, ενώ εφιστούμε την προσοχή σας στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας των υπαρχόντων υπαλλήλων. Οι εγκεκριμένοι οργανισμοί των Δήμων (Αθηναίων-Πειραιά-Λαρισαίων-Αιγιαλείας, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος & Νήσων κλπ), αποτελούν υποστηρικτικά επιχειρήματα της ενστάσεώς μας όσον αφορά το βάσιμο αυτής ενώ αποτελούν υπόδειγμα της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις