Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Eργαζόμενοι της Αχαϊκής "πολιόρκησαν" το σπίτι του Φλωράτου- Ζητούσαν τα λεφτά τους

Πάτρα: Eργαζόμενοι της Αχαϊκής "πολ...

Εξετάζουν τη συνένωση όλων των Συνεταιριστικών Τραπεζών της χώρας

23.10 Σε κατάσταση πανικού περίπου σαράντα από τους εργαζόμενους της Αχαικής Συνεταιριστικής Τράπεζας συγεντρώθηκαν πριν απο λίγη ώρα έξω από την πολυκατοικία όπου βρίσκεται το προσωπικό γραφείο του  Ευάγγελου Φλωράτου στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων.

Όπως ανέφεραν, γνωστός δικηγόρος των Πατρών τους  εξήγησε ότι δεν έχει γίνει καταγγελία σύμβασης, αλλά ανάκληση αδείας, οπότε παίρνουν αποζημίωση μόνο αν περισσέψουν χρήματα.

Μέσα στο βράδυ έτρεχαν να βρουν δικηγόρο, για να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, μήπως και προλάβουν να διασώσουν κάποιο από τα εργασιακά τους δικαιώματα.


20.25 Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Αχαϊκή Τράπεζα. Για αύριο το πρωί στις 11 π.μ.  έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αγίου Ανδρέου και αποκλεισμός προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμά τους.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος στις 19/03/2012 αναφέρει την απόφασή της για ανάκληση της άδειας λειτουργίας Τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών μεταξύ των οποίων και της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Ν. 4021/2011, εγγυούμενη τις καταθέσεις εις ολόκληρο (οποιουδήποτε ποσού).

Εμείς οι  εργαζόμενοι της Αχαϊκής Τράπεζας εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την αψυχολόγητη και βεβιασμένη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που αφαιρεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας και επαυξάνει την ανεργία.

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΥΝ. Π. Ε.

1. Οι 18.000 μεριδιούχοι της Αχαϊκής Συν. Τράπεζας

2. Οι 5.000 επιχειρηματίες που τηρούν πιστοδοτικά όρια στην Αχαϊκή και

3. Εμείς οι 100 εργαζόμενοι της Τράπεζας που χάνουμε τις δουλειές μας.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ Κανείς στην περιοχή μας

Ζητούμε την αναθεώρηση της απόφασης της ΤτΕ ώστε να επαναλειτουργήσει η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα για το καλό των τοπικών κοινωνιών, των μεριδιούχων και των εργαζομένων.

Καλούμε αύριο, Τετάρτη 21/03/2012 στις 11:00, τους κοινωνικούς φορείς της Περιφέρειας, τους Συναλλασσόμενους, τους Μεριδιούχους και τους Πολίτες σε συμβολικό αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος της Πάτρας, στην οδό Αγ. Ανδρέου και Κολοκοτρώνη για να επιδώσουμε το ψήφισμά μας.

Όλοι μαζί ας φωνάξουμε ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

Οι εργαζόμενοι της Αχαϊκής Συν/κης Τράπεζας»

 

16:40 Άσχημα είναι τα μαντάτα που κομίζει από την Αθήνα ο πρόεδρος της Αχαϊκής Τράπεζας Ευάγγελος Φλωράτος καθώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε ανένδοτος. Αυτό σημαίνει ότι οριστικοποιείται η απόφαση για ανάκληση της άδειας της Αχαϊκής.

Το γεγονός αυτό, που ήδη έχει διαρρεύσει ανεπισήμως και στους εργαζομένους, έχει σκορπίσει απαισιοδοξία. Ωστόσο οι πρόεδροι των Συνεταιριστικών Τραπεζών της χώρας απεργάζονται ήδη σχέδιο σωτηρίας δια της πλαγίου οδού.

Όπως αποκαλύπτει, μιλώντας στο thebest, ο κ. Φλωράτος, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρχει συνεδρίαση της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, με στόχο την συνένωσή τους.

«Εάν το καταφέρουμε αυτό θα σημαίνει ισχυροποίηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών, αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Αχαϊκής και διάσωση αρκετών θέσεων εργασίας, αφού κάποια από τα υποκαταστήματά μας θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό την σκέπη του νέου Φορέα», υπογραμμίζει ο κ. Φλωράτος.

Ο πρόεδρος της Αχαϊκής θα ενημερώσει αργότερα σήμερα για τις εξελίξεις τόσο τους εργαζομένους όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επίσης δηλώνει αισιόδοξος ότι εντός της εβδομάδας, ίσως και πριν την Παρασκευή, θα λήξει το θέμα της μεταφοράς των καταθέσεων σε άλλη εμπορική τράπεζα. Τέλος σε ότι αφορά τους λογαριασμούς μισθοδοσίας αυτοί θα ξεμπλοκάρουν πολύ σύντομα, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η καταγραφή των καταθετών από τον εκκαθαριστή.

Στην συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο, εκτός του κ. Φλωράτου συμμετείχαν και οι δύο Αντιπρόεδροι της Αχαϊκής κ.κ. Μαρλαφέκας και Κεπενός.

Νεώτερη Ενημέρωση: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η κρίσιμη συνάντηση του Ευάγγελου Φλωράτου με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση παρότι ήταν προγραμματισμένη για το πρωί. Από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας ζητείται να ανασταλεί η απόφαση για το κλείσιμο της Τράπεζας. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα διαφανούν σε λίγα λεπτά αν και πληροφορίες θέλουν το κλίμα να είναι εξαιρετικά βαρύ.

08.11 Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευάγγελος Φλωράτος, προκειμένου να συναντήσει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το λουκέτο στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα. Μάλιστα επιδιώκεται την ίδια ώρα το θέμα να φτάσει μέχρι τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Στη χθεσινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι φορέων τόνισαν την ανάγκη να αποτραπεί το κλείσιμο της τράπεζας και σε ψήφισμά τους καλούν την Τράπεζα της Ελλάδος να επανεξετάσει την απόφασή της, ενώ κινήθηκαν στο πνεύμα, ότι το ζήτημα της Αχαϊκής είναι πολιτικό και όχι οικονομικό.

Την ίδια ώρα,όπως προέκυψε και από τη χθεσινή σύσκεψη φορέων στο Επιμελητήριο Αχαΐας, οι 100 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, ενώ διάχυτη είναι η αγωνία των καταθετών και των μεριδιούχων.

Ο Ευάγγελος Φλωράτος χθες επανέλαβε ότι είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις και τα δάνεια, αφού θα περάσουν σε άλλη τράπεζα. Καθησυχαστικό εμφανίστηκε μιλλώντας στο thebest.gr  και στέλεχος της Αχαϊκής ωστόσο, όπως έλεγε στο www.thebest.gr στέλεχος της Αχαϊκής Τράπεζας. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις και τα δάνεια των συμπολιτών μας, ακόμα και αυτών που διατηρούσαν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ. Όπως εξηγεί η διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί θα είναι πανομοιότυπη με εκείνες που υιοθετήθηκαν στις περιπτώσεις της Tbank και της Protobank. Πιο περίπλοκα όμως θα είναι τα πράγματα για τους μεριδιούχους , καθώς  όπως τονίζει, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία της εκκαθάρισης και μετά να πάρουν αναλογικά το ποσό που τους αντιστοιχεί. Βέβαια στην περίπτωση αυτή εκφράζονται φόβοι ότι τα χρήματα αυτά θα είναι λιγότερα από εκείνα που είχαν αρχικά επενδύσει στην Αχαϊκή Τράπεζα.

Τη μεγαλύτερη αγωνία βέβαια έχουν οι μεγαλύτεροι πελάτες της Αχαϊκής, μεταξύ των οποίων είναι και ο Δήμος Πατρέων.

Παράλληλα προβληματισμένοι εμφανίζονται παράγοντες της αγοράς της Πάτρας μετά την δυσάρεστη εξέλιξη που σχετίζεται με την Αχαϊκή Τράπεζα. Η ανησυχία των εμπόρων και των επιχειρηματιών είναι έκδηλη καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την ήδη ταλαιπωρημένη, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρηματικότητα.

Όπως επισημαίνει στο www.thebest.gr o πρόεδροw του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Ρώρος χρειάζεται να σταθούμε σε τρία σημεία.

1. Θεωρεί «ύποπτη» την όλη υπόθεση και φοβάται ότι κάποιοι ιδιώτες επενδυτές θα ενδιαφερθούν να πάρουν την Αχαϊκή σε χαμηλές τιμές με όλη την «προίκα» της.

2. Θα πρέπει να διαφυλαχτούν τα δάνεια, οι καταθέσεις και οι θέσεις εργασίας.

3. Δεν θα πρέπει να επιτραπεί, στην Τράπεζα όπου θα περάσουν τα δάνεια, να απαιτήσει νέα διαπραγμάτευσή τους με δυσμενέστερους όρους.

Παράλληλα ο κ. Ρώρος επισημαίνει ότι η Αχαϊκή, ήταν πιο προσιτή και ανοικτή προς τους επιχειρηματίες της πόλης σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Τράπεζες, με αποτέλεσμα τώρα η ροή δανείων να γίνεται πιο δύσκολη.


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις