Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΕΣΗΕΠΗΝ: Κινητοποίηση και νομικές ενέργειες για τη διάσωση των δημοσιογραφικών ταμείων

ΕΣΗΕΠΗΝ: Κινητοποίηση και νομικές ενέργε...

Για να αποτραπεί το "κούρεμα"

Σε αποφάσεις για κινητοποιήσεις και, παράλληλα, σε σειρά νομικών ενεργειών, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με στόχο ν’ αποτραπεί το «κούρεμα» των διαθεσίμων των δημοσιογραφικών Ταμείων και να διασωθούν οι κόποι και οι θυσίες ολόκληρων γενιών δημοσιογράφων προχωρούν οι Ενώσεις Συντακτών όλης της χώρας αλλά και το σύνολο των Ενώσεων και Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Το μεσημέρι της Τρίτης, σ’ ευρεία σύσκεψη που συνεκλήθη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, οι Πρόεδροι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Κώστας Τσουπαρόπουλος και του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου περιέγραψαν το ύψος των απωλειών που καταγράφουν τα δημοσιογραφικά Ταμεία μετά την ολοκλήρωση του PSI κρούοντας, ταυτόχρονα, κώδωνα κινδύνου για την βιωσιμότητα των Ταμείων και την συνέχιση των σημερινών παροχών προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Οι κ.κ. Τσουπαρόπουλος και Σπανοπούλου επέμειναν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η τοποθέτηση των διαθεσίμων των δημοσιογραφικών Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας και εν συνεχεία, μ’ ευθύνη της Τράπεζας, σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου δεν ήταν αποτέλεσμα επιλογής αλλά υποχρέωση των Ταμείων, με βάση νόμο που ψηφίστηκε το 1997.

Ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Χρυσόγονος χαρακτήρισε ευθέως «αντισυνταγματική» την απομείωση των ομολόγων και την «δήμευση» των διαθεσίμων των δημοσιογραφικών Ταμείων, προσθέτοντας ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε οι διοικήσεις των Ταμείων να προσφύγουν κατά της Τράπεζας της Ελλάδας στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι, πλέον, είναι άμεσος ο κίνδυνος διάλυσης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας ότι το «κούρεμα» των ομολόγων δεν έχει καμία νομιμοποίηση ενώ προέτρεψε τις διοικήσεις των δημοσιογραφικών Ταμείων αλλά και τις συνδικαλιστικές Ενώσεις ν’ αντιδράσουν, σε νομικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ. Γιώργος Σαββίδης μόνη επιλογή για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης είναι οι κινητοποιήσεις. Σημειωτέον, τα Ταμεία των δημοσιογράφων δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιδοτούνται με κανένα τρόπο από το ελληνικό δημόσιο. Έως τώρα διακρίνονταν από ευρωστία και δυναμική βιωσιμότητας για δεκαετίες, ωστόσο μετά το «κούρεμα» τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά.

Την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων εκπροσώπησαν στην σύσκεψη ο Πρόεδρος Απόστολος Βουλδής, ο Γενικός Γραμματέας Ζώης Μαρίνος, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Α.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ Θανάσης Μπαμπανέβας και ο Β’ Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ. Λουκάς Μαστής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις