Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα:"Βούλιαξε" η αγορά ακινήτων -Στο μηδέν οι αγοραπωλησίες -"Φέσια" από ενοικιαστές

Αχαΐα:"Βούλιαξε" η αγορά ακινή...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Η κρίση και η φορολογία οδηγεί σε απόγνωση ιδιοκτήτες ακινήτων

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στο χώρο των ακινήτων, μιλώντας στο www.thebest.gr, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη. Όπως επισημαίνει οι αγοραπωλησίες βρίσκονται σχεδόν στο μηδέν, πολλά ακίνητα είναι ξενοίκιαστα, καθώς περισσότερες είναι οι λύσεις μισθωμάτων, από τις νέες μισθώσεις, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ενοικιαστές φεύγουν αφήνωντας πίσω τους "φέσια", δηλαδή οφειλόμενα ενοίκια και απλήρωτους λογαριασμούς σε νερό, ηλεκτρικό και κοινόχρηστα.

Αγοραπωλησίες

"H κατάσταση στο χώρο των ακινήτων είναι άκρως αρνητική, αφού δεν γίνονται σχεδόν καθόλου αγοραπωλησίες.  Ιδιαίτερη στασιμότητα παρατηρείται στα νεόδμητα ακίνητα και οι ελάχιστες πωλήσεις που γίνονται αφορούν σε ακίνητα μεγάλης παλαιότητας.  Οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες διαμορφώνονται κυρίως από τη ζήτηση, αλλά και από την αγοραστική δύναμη του κοινού, έχουν μειωθεί πολύ, δεδομένου ότι η  ζήτηση είναι ελάχιστη, λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, γεγονός που θέτει αρνητικό πρόσημο και στην αγοραστική δύναμη των μέχρι πρότινος ενδιαφερομένων αγοραστών. Παρά το γεγονός όμως ότι οι τιμές είναι λείαν ελκυστικές το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι μηδαμινό" αναφέρει η κυρία Αθανασιάδη.

Ενοίκια

"Στο χώρο των μισθώσεων έχουμε περισσότερες λύσεις μισθώσεων και εγκατάλειψη των μισθίων, παρά νέες μισθώσεις. Οι περισσότεροι ενοικιαστές εγκαταλείπουν τα ακίνητα, αφήνοντας μεγάλες οφειλές σε μισθώματα, ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα κ.λ.π. Όσοι μισθωτές παραμένουν, δυσκολεύονται να πληρώσουν, οι περισσότεροι δε εξ αυτών ζητούν συνεχώς μείωση του μισθώματος", τονίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας.

Η φορολογία "τρώει" το ακίνητο

"Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης, ο οποίος μισθώνει το ακίνητό του «τιμωρείται» τόσο με τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων (18-45%), με το συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος μισθωμάτων (3%), και τις διάφορες κρατήσεις στα μισθώματα υπέρ ΜΤΠΥ, ΤΑΔΚΥ και φυσικά με το τέλος χαρτοσήμου (3,6%) στις επαγγελματικές μισθώσεις.  Τέλος, όσον αφορά στην  πρόταση για αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων, πρόκειται για μια μορφή ακόμα καταλήστευσης των μικροϊδιοκτητών και ιδιαίτερα όσων δεν έχουν άλλο εισόδημα πέραν του μισθώματος που εισπράττουν και που σήμερα είναι αφορολόγητοι.

Μια τέτοιου είδους όμως  φορολογική επιδρομή σε ιδιοκτησίες και ιδιοκτήτες, είναι προφανές ότι οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση την οικονομία της χώρας, μέσω κυρίως του αφανισμού της οικοδομικής δραστηριότητας και της νέκρωσης της αγοράς των ακινήτων, ενώ κατάντησε κάθε έναν ιδιοκτήτη μόνιμο οφειλέτη του Δημοσίου και των ΟΤΑ και ήδη τώρα και των ΔΕΚΟ, (βλέπετε Ειδικό Τέλος Ακινήτων κ.λ.π.), οδηγούμενο  ωστόσο όχι μόνον σε απώλεια του ακινήτου του μέσω των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, αλλά και σε απώλεια της προσωπικής του ελευθερίας, μέσω της φυλακίσεως που προβλέπουν οι νόμοι για τους οφειλέτες του Δημοσίου και όχι μόνον!!!."

Νέο "χτύπημα" η αύξηση των αντικειμενικών αξιών

"Αβάστακτο δε κύμα αυξήσεων θα επιφέρει η εξαγγελθείσα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία θα συμπαρασύρει αυξητικά τριάντα φόρους και τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται ήδη στα ακίνητα, όπως  το φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών, τον ΦΠΑ, το ΕΕΤΗΔΕ και τα κάθε είδους τέλη.

Τον επικήδειο όμως ψαλμό του τέλους της ακίνητης ιδιοκτησίας φαίνεται ότι θα αναλάβουν οι Δήμοι, οι οποίοι θα επιβάλουν νέο  φόρο,  για τα ακίνητα που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, ο οποίος  προβλέπεται από το σχέδιο Νόμου για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και οποίος έρχεται να καταργήσει την έννοια της ιδιοκτησίας αλλά και το αίσθημα της αξιοπρέπειας των ελλήνων πολιτών", καταλήγει η κυρία Αθανασιάδη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις