Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στο κόμμα Κατσέλη Τριανταφυλλόπουλος και Κυριακοπούλου

Στο κόμμα Κατσέλη Τριανταφυλλόπουλος και...

Ανακοινώνεται την Τετάρτη ο πολιτικός σχηματισμός

Πολιτικό σχηματισμό με συλλογική ηγεσία τύπου SPD που θα καλύπτει τις προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς προτείνοντας τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης πέρα από το δίλημμα «Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο», ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την ερχόμενη Τετάρτη οι διαγραμμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Γ. Κασσάρας, Κυριακή Τεκτονίδου και oι Αχαιοί Μαρία Κυριακοπούλου και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, σύμφωνα με το ethnos.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συζητούν και με άλλους συναδέλφους τους που διαγράφηκαν από το Κίνημα μετά την άρνησή τους να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το όνομα του νέου κόμματος κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από τους ιδρυτές της κίνησης, αλλά το πολιτικό στίγμα του νέου σχηματισμού -όπως αναφέρουν στελέχη του- θα είναι αναπτυξιακό και κοινωνικό.

«Το ιδεολογικό περίγραμμα του νέου κόμματος περιλαμβάνει συγκεκριμένη πρόταση που ξεφεύγει από το τυφλό «ναι» ή το τυφλό «όχι» στο Μνημόνιο», αναφέρουν κύκλοι βουλευτών που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του νέου κόμματος.

«Μπορείς να ισορροπήσεις τις άθλιες πολιτικές του Μνημονίου με εθνικά ισοδύναμα μέτρα», αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο σημείο θα αποτελέσει το επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του νέου κόμματος.

«Η συμφωνία της χώρας με τους δανειστές έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα στην οικονομία της χώρας», αναφέρουν στελέχη του νέου κόμματος. «Οταν όμως η τρόικα ζητά 45 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση «κόβει» οριζόντια τα κοινωνικά επιδόματα, θα μπορούσε να πει: «Δεν σας αφορά από πού θα βρω τα λεφτά». Το εθνικό ισοδύναμο μέτρο των 45 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να είναι οι περικοπές των επιχορηγήσεων στις ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ προκειμένου να «σωθούν» τα κοινωνικά επιδόματα», επισημαίνουν.

«Να αγκαλιάσουμε την κοινωνία»


Κόμμα με πανελλαδική διάρθρωση και με στελέχη απ' όλους τους κοινωνικούς χώρους θα επιδιώξει να δημιουργήσει η ιδρυτική ομάδα των 7 βουλευτών. «Το κόμμα καλύπτει τον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, αλλά θα επιδιώξει να αγκαλιάσει όλους τους πολίτες», αναφέρουν τα ιδρυτικά μέλη της κίνησης.

Στελέχη της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, νέοι και άνθρωποι της εργασίας που προέρχονται κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και ανένταχτοι αριστεροί θα συνυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσεγγιστεί υψηλόβαθμα στελέχη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, καθώς και βουλευτές του Κινήματος που διεγράφησαν όπως για παράδειγμα ο Β. Τόγιας.

Την ημέρα που θα ανακοινωθεί το νέο κόμμα, θα παρουσιαστεί εκτός από την ιδρυτική διακήρυξη και ένα σχέδιο καταστατικού το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση και θα ψηφιστεί στο ιδρυτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εθνικές εκλογές.

Διαφορετικά πρόσωπα θα καταλάβουν τις θέσεις του προέδρου του κόμματος και του επικεφαλής της Κ.Ο. δημιουργώντας ένα μοντέλο συλλογικής ηγεσίας όπως ισχύει στο γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) ή αντίστοιχα στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα.

Για την προεδρία του κόμματος προορίζεται η κ. Λούκα Κατσέλη, ενώ την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της νέας κίνησης αναμένεται να αναλάβει ο Χ. Καστανίδης.

Στις συζητήσεις για την οργανωτική διάρθρωση του νέου κόμματος συζητείται η θεσμοθέτηση 2 θέσεων αντιπροέδρων οι οποίοι δεν θα είναι κοινοβουλευτικοί. Οπως αναφέρουν στελέχη του νέου κόμματος, η θεσμοθέτηση συλλογικής ηγεσίας δεν επιδιώκει να μοιράσει ρόλους αλλά να «χτυπήσει» τις ασθένειες του πολιτειακού και πολιτικού συστήματος της χώρας που οδηγούν στη συγκέντρωση υπερεξουσιών στα πρόσωπα του πρωθυπουργού και αντίστοιχα στους προέδρους των κομμάτων.

«Στο γερμανικό SPD είναι διαφορετικό πρόσωπο ο πρόεδρος του κόμματος και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Υποψήφιος για πρωθυπουργός μπορεί να είναι ένας από τους δύο, χωρίς να αποκλείεται και τρίτο πρόσωπο», αναφέρουν στελέχη τού υπό σύσταση κόμματος.

Λ. Μίχος
Ανατινάξαμε τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ

Στόχος της νέας κίνησης είναι η είσοδος στη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, αλλά παράλληλα θα αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα η ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Οπως έχει δηλώσει ο βουλευτής της Β΄Αθήνας Λάμπρος Μίχος, ιδρυτικό μέλος του νέου κόμματος, «έχει ανατινάξει πίσω του τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ», το οποίο έχει χαρακτηρίσει «μεταλλαγμένο» κόμμα.

Η νέα κίνηση θα είναι «ανοιχτή» σε μετεκλογικές προγραμματικές συμμαχίες «με όλες τις δυνάμεις που θα μπουν ανάχωμα στην επίθεση που δέχονται τα κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις