Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Απολογισμός από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών

Πάτρα: Απολογισμός από την Πρωτοβουλία Ε...

"Κερδίσαμε άραγε μια μάχη για να χάσουμε τον πόλεμο;"

Απολογισμό της έως τώρα δράσης της αναοφρικά με το θέμα που αφορά την παραθαλάσσια ζώνη της Πάτρας και όχι μόνο κάνει η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξή:

"Σήμερα, είναι πλέον σε πάρα πολλούς γνωστός, ο λόγος της συγκρότησης της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών», αλλά και η δράση της και τα αποτελέσματα της δράσης αυτής. Θα τα επαναλάβουμε σε τίτλους:

Μία ομάδα ανήσυχων και έμπειρων  ανθρώπων, αποφάσισε να δράσει από κοινού, για την προβολή και διεκδίκηση σημαντικών θεμάτων της πόλης μας, θεμάτων της ευρύτερης περιοχής, θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία μας και τυγχάνουν ευρείας αποδοχής. Δεν θεώρησαν απαραίτητη για αυτό, την πολιτική ή ιδεολογική τους ταύτιση, αλλά την ωριμότητα των προβλημάτων και την αναγκαιότητα της λύσης τους.

Βεβαίως συμφώνησαν στην λύση, συμφώνησαν ότι δεν θα συγκαλύψουν ευθύνες, κυρίως τις πολιτικές, συμφώνησαν ότι θα αγνοήσουν και εν ανάγκη θα συγκρουστούν με συμφέροντα. Συμφώνησαν ακόμα, ότι δεν θα εμποδίσουν την δράση κανενός άλλου, προσώπου ή φορέα που έχει τον ίδιο στόχο, αντίθετα δε, επιδίωξή τους θα είναι η κατά το δυνατόν, ευρύτερη συμπαράταξη προσώπων και φορέων.

Μάλιστα δε η σαφής επιδίωξη τους θα ήταν, ο φυσικός και αντιπροσωπευτικότερος φορέας, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος Πατρέων να αρχίζει ή εν τέλει να τίθεται επικεφαλής κάθε προσπάθειας. Όπως ήταν φυσικό, κανένας από τα μέλη της Πρωτοβουλίας, δεν θα εμπόδιζε τον άλλον να προεκτείνει, ενδεχομένως, πλευρές του κάθε προβλήματος που εκείνος θα έκρινε αναγκαίες.

Με αυτά δεδομένα, επέλεξαν να αρχίσουν τις προσπάθειές τους με το θέμα της παραλιακής ζώνης και το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας. Όλα αυτά στις αρχές του 2011.
Η διεκδίκηση του θαλάσσιου μετώπου, έχει μακρά ιστορία. Θα αναφέρουμε μόνο τις χαρακτηριστικές της πλευρές: Στο τέλος της δεκαετίας του 80 χωροθετείται η θέση του νέου λιμανιού.

Στην νέα θέση δεν συμφώνησαν όλοι, συμφώνησαν όμως οι περισσότεροι. Δημοτικό Συμβούλιο, κρατικοί και τοπικοί φορείς. Σήμερα, την απόφαση αυτή πιθανότατα θα πρέπει να την κρίνουμε ως όχι την πιο σωστή και σοφή.  Ως τραγικό λάθος επίσης πρέπει να κριθεί και το γεγονός, ότι οι φορείς της πόλης, πρωτίστως το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν συνάρτησαν την χωροθέτηση με συμφωνία απόδοσης όλων των υπόλοιπων χώρων στην πόλη αμέσως μετά την κατασκευή του νέου λιμανιού.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, με την μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε Ανώνυμη εταιρεία, να μεταφερθεί σαν πάγιο περιουσιακό στοιχείο της ΟΛΠΑ ΑΕ ολόκληρη η παραλιακή λιμενική και μη λιμενική ζώνη!

Η διοίκηση της Ανώνυμης εταιρείας ΟΛΠΑ, όλο το διάστημα της ύπαρξης της και ανεξάρτητα από το ποιοι είναι επικεφαλής κάθε φορά, συμπεριφέρεται κατά κύριο λόγο, σαν ιδιώτης επενδυτής. Με τις εντολές και την απόλυτη κάλυψη του Υπουργείου Ναυτιλίας, εκπονεί ‘αναπτυξιακά’ σχέδια, πολεοδομεί, διαμορφώνει οικοδομικά τετράγωνα και σε κανέναν σχεδιασμό της, δεν εντάσσει παραχώρηση χώρων στην χρήση των πολιτών.

Παρά τις διαμαρτυρίες του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλοτε έντονες, άλλοτε χαλαρές, και άλλων φορέων όπως το ΤΕΕ, η Ανώνυμη εταιρεία ΟΛΠΑ, συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης και κυρίαρχος.

Πρέπει να αναφέρουμε, ότι στην Δημοτική θητεία 2006-2010, η Δημοτική Αρχή Φούρα, ενέταξε την ανάκτηση του θαλασσίου μετώπου στις πρώτες προτεραιότητες της. Ήδη η κατασκευή του νέου λιμανιού έβαινε στο τέλος της και με μεγάλες δυσκολίες, λίγο πριν την εκπνοή  της θητείας της, κατόρθωσε να υπογράψει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας Δήμου-ΟΛΠΑ στις 30/10/2010. Η ιστορία από εκεί και μετά είναι γνωστή, γιαυτό θα επιχειρήσουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

1.    Η παρούσα Δημοτική Αρχή, προσχώρησε στο μέτωπο διεκδίκησης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αφού όλη η πόλη  το απαίτησε δυναμικά. Δεν ήταν το θέμα αυτό στις άμεσες προτεραιότητες της, αλλά έστω και αργά και με την πίεση που δέχθηκε, το προχώρησε.

2.    Η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών» το ανέδειξε, με επανειλημμένες συσκέψεις το έκανε κτήμα και στόχο των περισσότερων και αντιπροσωπευτικότερων φορέων της πόλης, το έκανε υπόθεση των απλών πολιτών με την συγκέντρωση πάνω από 30.000 υπογραφών, πραγματοποίησε δημοσιεύσεις και κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών στον μόλο της Αγίου Νικολάου στις 8 Μάη του 2011. Επίσης το έκανε επανειλημμένα θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου και προκάλεσε αποφάσεις με ευρύτατη πλειοψηφία.

3.    Η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών»,  ήταν παρούσα σε κάθε φάση των διαπραγματεύσεων και εδώ και στην Αθήνα και μάλιστα ο ρόλος της ήταν σε κάθε περίπτωση καταλυτικός.

4.    Ο καταλύτης για την μέχρι στιγμής ευνοϊκή εξέλιξη του θέματος, υπήρξε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβρη, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις δυναμικότερης μορφής. Αυτές οι κινητοποιήσεις, ενώ στην αρχή προκάλεσαν εκδηλώσεις κατασταλτικές, εν τέλει «τρομοκράτησαν» τους αρμόδιους, μπροστά στο ενδεχόμενο μαζικής συμμετοχής του λαού. Αυτό είναι συμπέρασμα που αφορά όλους.

Δημοτική πλειοψηφία και Αντιπολίτευση.

Το από εδώ και πέρα. Απαραίτητοι χειρισμοί.
Δύο πράγματα προέχουν για το άμεσο μέλλον. Και στα δύο απαιτούνται πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής.
Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της παραχώρησης, δηλαδή η οριστική παραχώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών στον Δήμο Πατρέων. Ο αρμόδιος Υπουργός υποσχέθηκε ότι η παραχώρηση θα γίνει πολύ σύντομα. Το πολύ σύντομα ήδη παρήλθε. Είναι επομένως ευθύνη του Δημάρχου κ. Γιάννη Δημαρά, να ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα χαρτιά, (που υπάρχουν), να επισκεφθεί το Υπουργείο και  να ολοκληρώσει τις υπογραφές.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, που ο Δήμαρχός της, είναι εξοπλισμένος με τη δύναμη και την αποφασιστικότητα όλων (πολιτών, φορέων, συλλόγων, εκκλησίας, κλπ). Δεν δικαιούται να αποτύχει.

Για μια ακόμα φορά έχει καθυστερήσει, αυτή τη φορά  δύο μήνες και ο χρόνος τελειώνει. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (διάβαζε τρόικα) δεν παίζει. Ο Δήμαρχος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, πως η ευθύνη του είναι ιστορική. Διαφορετικά θα κριθεί, σαν εκείνος που προτίμησε να κερδηθεί μια μάχη (η προσωρινή παραχώρηση), αλλά να χαθεί ο πόλεμος (η οριστική παραχώρηση).

Χρειάζεται επίσης να επισημανθεί, πως η απόλυτη προσοχή απαιτείται, στην γραπτή δέσμευση από τώρα, για παραχώρηση και του  υπολοίπου κομματιού που πρέπει να αποδοθεί (Αγίου Νικολάου-Θεσσαλονίκης), μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του λιμανιού.

Το δεύτερο είναι ο προγραμματισμός της συζήτησης για την αξιοποίηση- ανάπλαση όλου του παραχωρούμενου  χώρου. Έχουμε ήδη  σπουδαία εργαλεία στα χέρια μας,  το Γενικό Πολεοδομικό, τις προσεγγίσεις που έχει κάνει το ΤΕΕ, και κυρίως και πρωτίστως τη μελέτη του Πανεπιστημίου.

Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών, έχουμε χρόνο. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε μέχρι τότε, είναι ο χώρος να είναι λειτουργικός, καθαρός και επισκέψιμος. Πρέπει να δοθεί ειδική προσοχή σε σημεία που χρήζουν άμεσης προσοχής. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως πρέπει άμεσα και δίχως χρονοτριβή, να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι συνεδριάσεις του, να πραγματοποιούνται στο χώρο του πρώην συνεδριακού κέντρου. Μια τέτοια κίνηση δεν έχει μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Να οργανώσουμε λοιπόν την τόσο σοβαρή αυτή συζήτηση με ψυχραιμία, ξεχωρίζοντας κάθε τι που θα ρέπει προς την εξυπηρέτηση, άμεσα ή έμμεσα, ιδιωτικών συμφερόντων.   Η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών» θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλης σημασίας, πολιτική και οργανωτική κατάκτηση.

Κρίνουμε πως πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Πρωτίστως πρέπει να συνεχίσει να δρά. Για μεγάλα αλλά και μικρότερα προβλήματα της πόλης και της περιοχής μας. Πολύ σύντομα, για κάποιο από αυτά, θα απευθυνθούμε και πάλι στους συμπολίτες μας και στους φορείς της πόλης μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις