Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κάλεσμα για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Πάτρα: Κάλεσμα για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Πρωτοβουλία από το Δήμο Πατρέων και εθελοντές

Δράση για την ανακύκλωση τηλεοράσεων παλαιάς τεχνολογίας και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, το Σάββατο  18 Φεβρουαρίου 2012 από τις  10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Το Σάββατο λοιπόν από τις 10 το πρωί, όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να μεταφέρουν τις συσκευές που επιθυμούν να ανακυκλώσουν στο πάρκινγκ Καλεντζώτη στην  Ακτή Δυμαίων και Παπαφλέσσα, όπου θα υπάρχει ειδικό container και στα παλαιά Δημαρχεία των Δημοτικών Ενοτήτων Βραχναιίκων, Παραλίας, Μεσσάτιδος και Ρίου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες, μπορούν να επικοινωνούν στο πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό: 15190.

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Αχιλλέας Γεωργακόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανέφερε τα εξής:

«O Δήμος της Πάτρας με μια σειρά συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών προωθεί ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που αφορά τόσο στα απορρίμματα, όσο και στις παλαιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Η ανακύκλωση πέρα από το ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση του βάρους και του όγκου των σκουπιδιών και στην μείωση των επιπτώσεων και των  κινδύνων για τη δημόσια υγεία, συμβάλλει και  στην εξοικονόμηση ενέργειας  και στη μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης απορριμμάτων.

Υπ΄ αυτή την έννοια, η ανακύκλωση συνεπάγεται οικονομία και  περιβαλλοντική προστασία και  είναι δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Για αυτό στόχος μας είναι  να κάνουνε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ανακύκλωσης και να αλλάξουν συμπεριφορά ως προς τον τρόπο απόρριψης των απορριμμάτων τους και των παλαιών συσκευών τους.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται από την  Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων και την Εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» με την υποστήριξη των Εθελοντικών Οργανώσεων «Πολίτες Πάτρας εν δράσει», της «Οικολογικής Κίνησης Πάτρας», της «Κοινοτοπίας» του «Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας» και των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης δράσης που  πραγματοποιήθηκε  την  10η  Δεκεμβρίου 2011 με σκοπό να καθιερωθεί  η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και να γίνει θεσμός στην τοπική κοινωνία της Πάτρας.

Αφορμή για τη δράση του Σαββάτου, είναι η ανάγκη που ανέκυψε για ανακύκλωση πολλών παλαιών τηλεοράσεων με την έλευση του ψηφιακού σήματος στην περιοχή μας. Οι πολίτες της Πάτρας μπορούν να φέρουν όποια παλιά τηλεόραση είναι για απόρριψη και όποια άχρηστη συσκευή έχουν που μπαίνει σε πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρίες και τους πιάνει πολύτιμο χώρο ή δεν επισκευάζεται.

Σκοπός του Δήμου είναι να δρομολογηθεί μια συνολική διαδικασία διαχείρισης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, έτσι ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης αυτών και παράλληλα να προστατευθεί το περιβάλλον από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν οι συσκευές οι οποίες θα διαχυθούν στο έδαφος ή την ατμόσφαιρα αν αντίστοιχα θαφτούν ή καούν.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μην σπάνε οι συσκευές, να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, στα σκουπίδια και στις χωματερές.

Σε ό,τι αφορά τους  γυρολόγους, που συλλέγουν παλαιές συσκευές  διευκρινίζουμε ότι δεν είναι ασφαλές δίκτυο και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Ασφαλείς φορείς συλλογής, βάσει νομοθεσίας, είναι οι Δήμοι και οι λιανοπωλητές.

Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, ενώ είχε υπογραφεί σύμβαση με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., ουσιαστικά ήταν ανενεργή αφού υπήρχε ένα container στην περιοχή της Ξερόλακκας, χωρίς να έχει γίνει συστηματική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, ενώ ένα μέρος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών συλλέγονται σε κάδους σε καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε σύμβαση με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και να ενημερώσουμε τους Πολίτες της Πάτρας σχετικά με τη συνολική διαδικασία ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στο Δήμο μας.

ΠΟΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι οι ακόλουθες:

ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ όπως:

Μεγάλες συσκευές ψύξης, Ψυγεία, Καταψύκτες, άλλες μεγάλες συσκευές , χρησιμοποιούμενες για ψύξη, διατήρηση και αποθήκευση τροφίμων, Πλυντήρια ρούχων, Στεγνωτήρια ρούχων, Πλυντήρια πιάτων, Συσκευές μαγειρικής, Ηλεκτρικές κουζίνες, Ηλεκτρικά μάτια, Φούρνοι μικροκυμάτων, άλλες μεγάλες συσκευές χρησιμοποιούμενες για μαγείρεμα και άλλες επεξεργασίες τροφίμων, Ηλεκτρικές θερμάστρες, Ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ), άλλες μεγάλες συσκευές χρησιμοποιούμενες για θέρμανση χώρων, κρεβατιών, καθισμάτων, Ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, Συσκευές κλιματισμού, άλλα είδη εξοπλισμού αερισμού, απαγωγής αερίων και κλιματισμού.

ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ όπως:

Ηλεκτρικές σκούπες, Σκούπες χαλιών, άλλες συσκευές καθαριότητας, Συσκευές χρησιμοποιούμενες για ράψιμο, πλέξιμο, ύφανση και άλλες κλωστοϋφαντουρ¬γικές εργασίες, Ηλεκτρικά σίδερα και άλλες συσκευές για το σιδέρωμα, το μαγγάνισμα και εν γένει τη φροντίδα των ρούχων, Φρυγανιέρες, Συσκευές τηγανίσματος (φρυτέζες), Μύλοι, καφετιέρες και συσκευές ανοίγματος ή σφραγίσματος περιεκτών ή συσκευασιών, Ηλεκτρικά μαχαίρια, Συσκευές κοπής και στεγνώματος μαλλιών, βουρτσίσματος δοντιών, ξυρίσματος, μασάζ και άλλες συσκευές περιποίησης του σώματος, Ρολόγια και εξοπλισμός μέτρησης, αναγραφής ή καταγραφής χρόνου, Ζυγαριές.

• εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών,

• φωτιστικά είδη,

• ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (εξαιρουμένων των μεγάλης κλίμακας σταθερών βιομηχανικών εργαλείων),

• παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού,

• ιατροτεχνολογικά προϊόντα (εξαιρουμένων των εμφυτεύσιμων και μολυσμένων),

• όργανα παρακολούθησης και ελέγχου και

• συσκευές αυτόματης διανομής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις