Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Διεθνής διασυρμός της χώρας από τη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας - Βίντεο

Διεθνής διασυρμός της χώρας από τη ληστε...

Εισέβαλαν δύο κουκουλοφόροι οι οποίοι έδεσαν την υπάλληλο και απέσπασαν αρχαιολογικό θησαυρό σημαντικής αξίας

17:50 Καθοδόν για την Ολυμπία βρίσκεται αυτή την ώρα ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Στο μεταξύ όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει παγκόσμια η ληστεία στο μουσείο.

Πριν από λίγο έφτασε στην περιοχή και δημοσιογράφος του BBC.

12.20: «Παραγγελιά» συλλεκτών του εξωτερικού βλέπουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας πίσω από την προκλητική ληστεία το πρωί της Παρασκευής στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως γράφει το protothema.gr τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο κουκουλοφόροι δράστες ήταν πιθανότατα αλλοδαποί (σύμφωνα με την κατάθεση της φύλακα, μιλούσαν σπαστά ελληνικά) και έψαχναν δύο συγκεκριμένα εκθέματα, για να βάλουν στο χέρι: το χρυσό στεφάνι και μια συλλογή γραμματοσήμων.

Πιθανότατα, η κλοπή του Πικάσο, στις αρχές του χρόνου από την Εθνική Πινακοθήκη, άνοιξε στους αρχαιοκάπηλους και συλλέκτες την όρεξη και, βλέποντας πως τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά μουσεία, είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ξεκίνησαν πλιάτσικο, διασύροντας για μία ακόμη φορά τη χώρα διεθνώς.

Το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του μουσείου έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας, προκειμένου να αποκωδικοποιηθούν οι κινήσεις των δύο δραστών, ενώ έχει ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να εντοπιστούν περίεργες τηλεφωνικές συνομιλίες μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά την κινηματογραφική εισβολή.

Επίσης, έχουν στηθεί μπλόκα σε όλους τους δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και διενεργούνται έλεγχοι, όμως δεν γνωρίζουν με τι είδους όχημα ή οχήματα διέφυγαν οι κουκουλοφόροι με τις στολές παραλλαγής.

Την ίδια ώρα, ο ευρύτερος χώρος από τον οποίο αφαιρέθηκαν τα 65 χάλκινα και πήλινα αρχαία αντικείμενα έχει αποκλειστεί και ειδικοί επιστήμονες από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το σημείο, αναζητώντας ένα λάθος των ληστών που θα «καρφώσει» την ταυτότητά τους.

Βέβαια, αυτό που ανησυχεί τους αστυνομικούς είναι το ενδεχόμενο, όπως έχει συμβεί σε ανάλογα συμβάντα του παρελθόντος, οι ληστές να είναι αλλοδαποί και αμέσως μετά την «επιχείρηση» να εξαφανίστηκαν ακόμη και με σκάφος από τη χώρα.

Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί αν οι δύο κουκουλοφόροι είχαν εσωτερική πληροφόρηση, καθώς περίμεναν πρώτα η γυναίκα φύλακας να απενεργοποιήσει στις 7:30 το συναγερμό και μετά να περάσουν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δράστες έσπαγαν με σφυρί τις προθήκες και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν τα δύο αντικείμενα που έψαχναν, δείχνει κινήσεις πανικού και όχι επαγγελματικό χτύπημα.

11.45 Ανακοίνωση για τη ληστεία στο παλαιό μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας εξέδωσε η αστυνομία. Στην περιοχή βρίσκονται καικλιμάκια εξειδικευμένων Αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς δηλώνει ότι πρόκειται για ένα θλιβερό περιστατικό που δνε τιμά κανέναν και δεν δίνει και την καλύτερη εικόνα για τη χώρα μας. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ έχει ως εξής:

Αμέσως μετά τη σημερινή πρωινή καταγγελία σχετικά με την αφαίρεση αρχαίων αντικειμένων από τις προθήκες του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου (Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων) στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, ανακοινώνεται ότι άμεσα κινητοποιήθηκαν οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων Αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ευρύτερος χώρος που συνέβη η αφαίρεση των αρχαίων αντικειμένων έχει αποκλεισθεί περιμετρικά από αστυνομικές δυνάμεις και διενεργούνται εκτεταμένες αστυνομικές αναζητήσεις και έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών.
Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, άγνωστοι, σήμερα το πρωί, περίπου στις 07.34, ακινητοποίησαν τη φύλακα του Μουσείου και αφαίρεσαν από προθήκες χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι. 
Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου.

Όπως αναφέρει το www.iliaoikonomia.gr σύμφωνα με πληροφορίες, η νυχτερινή βάρδια φύλαξης λήγει στις 06:00 πμ, ενώ η επόμενη βάρδια αναλαμβάνει στις 07:30 πμ. Συνεπώς, προκύπτει ένα κενό φύλαξης από 06:00-07:30πμ.

 

.............

 

Ένοπλη ληστεία στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας σημειώθηκε το πρωί. Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 7.30 το πρωί η υπάλληλος του μουσείου μπήκε στο χώρο και απενεργοποίησε το συναγερμό, όταν στη συνέχεια εισέβαλαν δύο άτομα, που φορούσαν στρατιωτικά ρούχα και είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες. Υπό την απειλή όπλου κατά πάσα πιθανότητα, ακινητοποίησαν την υπάλληλο την οποία έδεσαν, τη φίμωσαν και στη συνέχεια ανέλαβαν δράση.

Έσπασαν πέντε προθήκες και αφαίρεσαν περίπου 65 πήλινα και χάλκινα εκθέματα, η ακριβής αξία των οποίων ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί. Μάλιστα αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες,οι δράστες, αναζητούσαν χρυσά στεφάνια, τα οποία όμως δεν φυλάσσονται πλέον σε αυτό το μουσείο. Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι διέφυγαν πεζοί και αναζητούνται.

Ο υπουργός Πολιτισμού αμέσως μετά την είδηση της κλοπής υπέβαλλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. και αυτή την ώρα κατευθύνεται στο μουσείο της Ολυμπίας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις