Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Πάτρα στενάζει από την ανέχεια- Αυξάνονται ραγδαία οι άνθρωποι που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό!

Η Πάτρα στενάζει από την ανέχεια- Αυξάνο...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Δεκάδες άνθρωποι ζητούν καθημερινά τη βοήθεια της εκκλησίας και του Δήμου…

Πριν λίγο καιρό στην εποχή της επίπλαστης εν πολλοίς, όπως αποδείχτηκε ευδαιμονίας, θα ακουγόταν απίστευτο το γεγονός ότι , οικογένειες που ζούσαν μια κανονική ζωή,  σήμερα δεν θα είχαν να δώσουνε γάλα στο παιδιά τους και πως για να εξασφαλίσουν το φαγητό της ημέρας θα χρειάζονταν τη βοήθεια της εκκλησίας, της Τράπεζας Τροφίμων του Δήμου Πατρέων ή κάποιων συναθρώπων μας. Κι όμως αυτό πλέον αποτελεί μια πραγματικότητα στην Πάτρα του μνημονίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 25 με 30 άτομα την ημέρα περνούν,  από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, ζητώντας βοήθεια, ενώ μόνο τον Ιανουάριο 80 επιπλέον οικογένειες ζήτησαν τη συνδρομή της Τράπεζας Τροφίμων του Δήμου και της Ιεράς Μητρόπολης.

«Εκτός από τις ανάγκες των ιδρυμάτων που καλύπτουμε ερχόμαστε καθημερινά πλέον αντιμέτωποι με τις ανάγκες ανθρώπων που ενώ, είχαν οργανώσει και προγραμματίσει τη ζωή τους ,σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα τους, ξαφνικά έχασαν ή ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους ή ολόκληρες τις απολαβές τους. Γνωρίζουμε ανθρώπους που κατείχαν διευθυντικές θέσεις, σε διάφορες εταιρείες και απολύθηκαν και που τώρα πλέον δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το γάλα των παιδιών τους», δηλώνει στο www.thebest.gr,  ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και καθημερινά δυσκολεύει ολοένα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς, ότι μόνο από τον συγκεκριμένο ναό περνούν ημερησίων 25 με 30 άνθρωποι τηn ημέρα, όπως αναφέρει ο π. Νικόλαος και σε αυτούς χρειάζεται να συνυπολoγίσουμε τις οικογένειες, που στηρίζονται από την Τράπεζα Τροφίμων, από τους άλλους κεντρικούς και περιφερειακούς ναούς, αλλά και κυρίως αυτούς που διστάζουν να αποκαλύψουν το μέγεθος της δυσκολίας στην οποία έχουν περιέλθει και δεν μιλούν…

«Εμείς κοιτάμε να ανακαλύψουμε και αυτές τις περιπτώσεις και να δώσουμε και εκεί τη βοήθειά μας» δηλώνει ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης.

Η οικονομική ανέχεια αγγίζει ολοένα και περισσότερο πληθυσμό ακόμα και ανθρώπους που στο παρελθόν εκείνοι συνέδραμαν συμπολίτες που είχαν ανάγκη. Ποιος θα πίστευε ότι σήμερα θα βρίσκονταν εκείνη σε αυτή τη θέση…

«Είναι συγκλονιστικό να βρίσκεται κανείς μπροστά σε ανθρώπους που στο παρελθόν βοηθούσαν άλλους, σήμερα να ζητούν βοήθεια. Πολλές φορές σκύβουμε το κεφάλι για να κρύψουμε τα δάκρυά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο π. Νικόλαος, ο οποίος ευχαριστεί από τα βάθη της καρδιάς όλους όσοι στηρίζουν το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, μέσα από αυτά τα οποία προσφέρουν ως είδη τροφίμων αλλά και μέσα από τη Στέγη Γαλήνης που λειτουργεί η ενορία εδώ και πολλά χρόνια και προσφέρει ημερησίως 80 με 100 μερίδες φαγητού.

Συνολικά η Ιερά Μητρόπολη προσφέρει την ημέρα 800 μερίδες φαγητό, αλλά και πάλι υπάρχουν ανάγκες. Γιατί καθημερινά αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που πέφτουν στη φτώχεια. "Στο μέτωπο κατά της φτώχειας βρισκόμαστε όλοι μαζί., με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ.Χρυσόστομο".

ΖΗΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ…

Τα προβλήματα όμως της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα και η Πάτρα και παραπέμπει σε μέρες κατοχής, δε σταματούν στο ένα πιάτο φαγητό. Η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα γυναίκες και νέους ανθρώπους και πολλοί αποφασίζουν να αποταθούν ακόμα και στην εκκλησία, προκειμένου να βρουν ένα μεροκάματο.

«Η ανεργία είναι μια άλλη διάσταση του προβλήματος. Έρχονται και μας αφήνουν χαρτάκια με τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους βοηθήσουμε στην εύρεση εργασίας, είτε εντός, είτε εκτός Πατρών. Και είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να βρεις δουλειά. Εμείς όπου μπορούμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Χτυπάμε πόρτες γνωστών, μήπως βρεθεί κάποια θέση».

Με δεδομένες τις συνθήκες, η ψυχολογία του κόσμου  καταβαραθρώνεται μαζί με την οικονομία και ολοένα και πιο πολλοί αναζητούν πνευματικό «καταφύγιο» στον Θεό. «Υπάρχουν πολλοί που έρχονται και ζητούν πνευματική βοήθεια και στήριξη, γιατί η ανέχεια προκαλεί και άλλου είδους προβλήματα» τονίζει ο π. Νικόλαος.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ..

Η απόγνωση και η θλίψη όμως δεν είναι τα μοναδικά συναισθήματα που καταλαμβάνουν πολλούς. Σ ε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την οργή… «Μπορεί να δούμε να τρέχει αίμα στους δρόμους και οι ιθύνοντες καλά θα κάνουν να το σκέφτονται και αυτό, για να μη φτάσουν τα πράγματα σε σημείο που δεν θα μαζεύονται στο τέλος με τίποτα», λέει ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.

ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Ταυτόχρονα ο Δήμος Πατρέων προσπαθεί να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες μέσα από την Τράπεζα Τροφίμων που λειτουργεί μαζί με την Ιερά Μητρόπολη. Μέσα από αυτή παρέχονται τρόφιμα σε 1000 οικογένειες, εκ των οποίων οι 890 είναι αυτές που είναι καταγεγραμμένες και στηρίζονται σε μόνιμη βάση, σύμφωνα με τον  Πρόεδρο του Κοινωνικού Τομέα Θεοχάρη Μασσαρά. Είναι εντυπωσιακοί όμως οι ρυθμοί με τους οποίος κάθε μήνα καταγράφεται αύξηση των αναγκών. Μόνο τον Ιανουάριο βοήθεια ζήτησαν από την Τράπεζα Τροφίμων, επιπλέον 80 οικογένειες. Στον Κοινωνικό Τομέα εκτυλίσσονται καθημερινά σχεδόν, ανθρώπινα δράματα.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, πολίτες, εκτός από τρόφιμα,  ζητούν ,πετρέλαιο θέρμανσης,  φάρμακα, οικονομική βοήθεια γιατί χρωστούν ενοίκια και απειλούνται με έξωση, ενώ τους πηγαίνουν και λογαριασμούς της ΔΕΗ ζητώντας να καλυφθούν, γιατί οι ίδιοι αδυνατούν…

Και βέβαια δε λείπουν τα αιτήματα για δουλειά…

«Πρέπει να δούμε το θέμα γενικότερα, ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μασσαράς. Ωστόσο οι δυνατότητες προσφοράς βοήθειας οποιουδήποτε φορέα θα είναι πάντα περιορισμένες σε σχέση με τις ανάγκες, όσο συνεχίζουν να υφίστανται οι συνθήκες που φτωχοποιούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις