Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πάτρα: Ολοκληρώθηκε το 1ο Forum Ενέργειας

Πάτρα: Ολοκληρώθηκε το 1ο Forum Ενέργειας

Χρήσιμα τα συμπεράσματα από τις δίωρες εκδηλώσεις

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου 2012, οι διήμερες συνεδριακές και εκθεσιακές εκδηλώσεις του 1ου Forum Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας, από την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» σε  συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας. Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων του 1ου Forum Ενέργειας:

«Προσδοκίες για Βιώσιμη Ανάπτυξη» και η πλούσια θεματολογία που αναπτύχθηκε από αξιόλογους ομιλητές, προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επαγγελματιών, επιστημόνων, επιχειρηματιών, φοιτητών, μαθητών, κ.ά. οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σφαιρικά και εξειδικευμένα για όλες τις εξελίξεις σε θέματα όπως μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι έρευνες υδρογοναθράκων στη Δυτική Ελλάδα, το ερευνητικό έργο στον τομέα της ενέργειας που γίνεται από τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα της Πάτρας, οι δράσεις βιώσιμης ενεργειακής διαχείρισης της ΑΔΕΠ Α.Ε. στο Δήμο Πατρέων, το επενδυτικό περιβάλλον σε θέματα ενέργειας, κ.ά.

ΟΙ ΔΙΩΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Ν. Αχαΐας «Ο ΒΑΤΤ», ο Σύλλογος Βιοτεχνών Υδραυλικών Θερμικών & Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Πάτρας και ο Σύλλογος Βιοτεχνών Μετάλλου Ν. Αχαΐας, τέθηκε η βάση ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας μεταξύ όλων των ειδικοτήτων στον χώρο των κατασκευών.

Παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για την σπατάλη ενέργειας από το κτιριακό δυναμικό της χώρας καθώς και οι μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων που μπορούν να υπάρξουν μετά από κατάλληλες παρεμβάσεις στα κτίρια.

Αναφορές έγιναν στο θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και στις προβλέψεις του ΚΕΝΑΚ για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγει το δυσβάστακτο κόστος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε τομείς όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε κτίρια, οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, τα γεωθερμικά συστήματα και η εξωτερική θερμομόνωση.

Σε μια άλλη εκδήλωση, εκπρόσωποι της εγχώριας βιομηχανίας διογκωμένης πολυστερίνης, παρουσίασαν το πλήθος εφαρμογών και δυνατοτήτων που προσφέρει αυτό το υλικό στις κατασκευές με στόχο την θερμομόνωση των κτιρίων.

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, η ΑΔΕΠ Α.Ε. παρουσίασε τις δράσεις που ετοιμάζει για το Δήμο Πατρέων, μέσω ενός σχεδίου διαχείρισης αειφόρου ενέργειας, που θα περιλαμβάνει την ενεργειακή απογραφή της Πάτρας και την ταυτοποίηση του ενεργειακού της αποτυπώματος, την δημιουργία ενός οδικού χάρτη προσαρμογής της Πάτρας στην κλιματική αλλαγή και την σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Κλιματικής Αλλαγής.

Επίσης παρουσιάστηκε το Τοπικό Ενεργειακό Γραφείο Πληροφόρησης και οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία της Αχαΐας από εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το απόγευμα, σε μια ακόμα εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, αξιόλογοι επιστήμονες, ειδικοί στην έρευνα υδρογονανθράκων και στελέχη της εγχώριας πετρελαϊκής βιομηχανίας, παρουσίασαν με ακρίβεια και χωρίς υπερεκτιμήσεις το τοπίο που διαμορφώνεται στην χώρα μας και στη Δυτική Ελλάδα, σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης με βάση το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Οι συνεδριακές εκδηλώσεις του 1ου Forum Ενέργειας ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης με την παρουσίαση του ερευνητικού έργου και των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας που σχεδιάζουν και υλοποιούν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πατρών.

Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών που θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων μέχρι και 30% για θέρμανση και ψύξη, σχέδια για την υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου, καθώς και καινοτόμες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από εργαστήρια στον τομέα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το ΤΕΙ Πατρών παρουσίασε από την πλευρά του την συμμετοχή του σε ανταγωνιστικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης, ερευνητικές εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας και εφαρμογές ΑΠΕ σε κτίρια, συνεργασίες με άλλα ιδρύματα και φορείς, σχέδια για την μετατροπή των κτιριακών συγκροτημάτων του ΤΕΙ Πάτρας σε Ενεργειακά κτίρια ή Κτίρια Μηδενικής Ενέργειας, καθώς και δύο σημαντικές προτάσεις για τη διαχείριση αποβλήτων για συμπαραγωγή με ενέργειας με ηλιακά Συστήματα και την μετατροπή του πρώην εργοταξιακού χώρου της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, σε πρότυπο έργο φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανεμογεννητριών και υβριδικών συστημάτων.

Επίσης, την Τρίτη 7/2/2012 στο μεσοδιάστημα των δίωρων εκδηλώσεων προβλήθηκε σε μαθητές σχολείων της Πάτρας ένα μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά ντοκιμαντέρ, για τις πηγές παραγωγής ενέργειας και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

Οι εκατοντάδες επισκέπτες της διήμερης διοργάνωσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και τον εκθεσιακό χώρο του 1ου Forum Ενέργειας, στον οποίο υπήρχαν περίπτερα σημαντικών εταιρειών με παραγωγή ή εφαρμογή προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε ειδικά διαμορφωμένο πλαίσιο του εκθεσιακού χώρου παρουσιάζονταν και έργα φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία περιλάμβαναν σχεδιαστικές αρχιτεκτονικές προτάσεις σε συνδυασμό με συστήματα διαχείρισης ενέργειας σε επιμέλεια της Κατερίνας Λιάπη, επίκ. Καθηγήτριας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και της Μαρίας Τρυπαναγνωστοπούλου, Αρχιτέκτονα Μηχανικού.

Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν παράλληλα για την «Διαδικτυακή Έκθεση για την Ενέργεια» που υλοποιεί ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο της σημαντικής καινοτομίας του Virtual Expo Center (VEC), που λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2011 στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.virtualexpocenter.gr, στον οποίο θα αναρτηθούν τις προσεχείς ημέρες On demand όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του «1ου Forum Ενέργειας».

Χορηγοί του 1ου Forum Ενέργειας ήταν οι εταιρείες Unisol ΑΕ, Calpak ΑΕ, ΑΔΕΠ Α.Ε., Δυναμοχρώμ, Aplopolis, Unitype, Ξενοδοχείο «Αστήρ», Τίγκας Αrt, Παναγιωτόπουλος Τυπογραφία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά