Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αιγιάλεια: Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις – Σε τι ενέργειες έχει προβεί ο Δήμαρχος

Αιγιάλεια: Οι ζημιές που προκλήθηκαν από...

Αρκετά τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρίαμ

Μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις της 6ης Φεβρουαρίου 2012 και τις τεράστιες καταστροφές που αυτές προξένησαν σε όλο σχεδόν το Δήμο, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

1. Έχει αποστείλει έγγραφο προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα και την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδος με το οποίο ζητά να κηρυχθεί ο Δήμος Αιγιαλείας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με όλους του φορείς της Περιφέρειας και τους Υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας, τους οποίους και ευχαριστεί για την συνεργασία τους.

2. Έχει ζητήσει από όλους τους προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και τους τοπικούς εκπροσώπους του Δήμου να καταγράψουν αναλυτικά όλες τις ζημιές προκειμένου μέχρι σήμερα το βράδυ να υποβάλει τον πλήρη φάκελο των καταστροφών στην Περιφέρεια.

3. Απέστειλε έγγραφο προς την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. για να λάβει κατεπειγόντως τα αναγκαία μέτρα στα υπό εκτέλεση έργα και ιδίως στην περιοχή του «Θολοπόταμου» της Αιγείρας και του Μεγανίτη στο Αίγιο. Στα σημεία αυτά, και ιδιαίτερα στο πρώτο, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και καταστροφές. Ήδη από τις 27-9-2011 από τον Δήμο είχε σταλεί έγγραφο στην ΕΡΓΟΣΕ (με κοινοποίηση στην Μηχανική Α.Ε.), με το οποίο είχε τονιστεί ο μεγάλος κίνδυνος υπερχείλισης του «Θολοπόταμου» λόγω και των εκεί εκτελούμενων εργασιών. Παρά ταύτα ουδέν μέτρο ελήφθη για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

4. Δύο κλιμάκια του Δήμου με επικεφαλής τον ίδιο τον Δήμαρχο Στάθη Θεοδωρακόπουλο και τον επικεφαλής πολιτικής προστασίας Β. Φιλιππόπουλο από νωρίς το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου και μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, με την συμμετοχή των μηχανικών, έκαναν αυτοψία σε όλα τα σημεία που επλήγησαν. Χάρις τις συντονισμένες προσπάθειες αυτών, του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ανδρέα Τσιγκρή, του υπεύθυνου του γραφείου πολιτικής προστασίας του Δήμου κ. Χαράλαμπου Στεφανίδη, των αρμόδιων Αντιδημάρχων, Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, Σωτήρη Παπαγεωργίου, Μιχάλη Μουτούση και όλων των υπαλλήλων του Δήμου δεν θρηνήσαμε θύματα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας κατεβλήθησαν άοκνες προσπάθειες και τελικώς απεφεύχθησαν χειρότερες υλικές ζημιές, μολονότι οι ήδη προξενηθείσες είναι τεράστιες. Με το πρώτο φως της ημέρας εντατικοποιήθηκαν έτι περισσότερο οι σχετικές εργασίες και μέχρι αυτή την ώρα επιχειρείται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προς αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων συνδημοτών μας καθ’ όλο το μήκος και το πλάτος του Δήμου. Τέλος, ο Δήμος Αιγιαλείας απαιτεί από την πολιτεία να λάβει ταχέως όλα τα αναγκαία μέτρα και τις δέουσες αποφάσεις.

Ειδικότερα προκλήθηκαν ζημιές

Στην Δημοτική Ενότητα Διακοπτού:

Άνω Διακοπτό, Μαμουσιά, Άνω Κερύνεια, Καθολικό, Ζαχλωρίτικα προβλήματα με κατολισθήσεις στην αγροτική οδοποιία και σε καλλιέργειες. Τρυπιά, Ριζόμυλος, Ελαιώνας Νικολαίικα, Διακοπτό είχαν προβλήματα με πλημμύρες και στους παραλιακού δρόμους. Η Εθνική Οδός στο ύψος του τέως Δήμου Διακοπού έχει κλείσει.

Στις Δημοτικές Ενότητες Συμπολιτείας και Ερινεού:

Σαλμενίκο, Δαμακίνι, Γρηγόρη, Λάκκα, Τούμπα, Μερτίδι, Βερίνο, Άλσος, Νερατζιές, Μάγειρα, Δουκαναίικα, Αρραβωνίτσα, Συναινιά, Άγιος Κωνσταντίνος, Δημητρόπουλο έχουν προβλήματα με κατολισθήσεις και αγροτικούς δρόμους. Στο Καμάρες, Λαμπίρι, Σελιανίτικα, Λόγγος οι κοινοτικοί δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι, ο παραλιακός δρόμος αδιάβατος, υπόγεια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει. Οι αγωγοί νερού στο Γρηγόρη, Δημητρόπουλο και Τούμπα έχουν σπάσει. Επίσης έχει η γέφυρα στον Άγιο Κωνσταντίνο έχει φύγει εντελώς και έχει παρασυρθεί από τον παραπόταμο του Μεγανίτη.

Στην Δημοτική Ενότητα Αιγίου:

Τέμενη, Βαλιμίτικα, Διγελιώτικα έχουν πρόβλημα διότι έχουν καταστραφεί οι παραλιακοί δρόμοι. Κατολισθήσεις κεντρικών δημοτικών δρόμων σε Κουνινά, Παρασκευή, Κούμαρη, Πτέρη, περιοχή Τραπεζά και ο δρόμος από το Νοσοκομείο του Αιγίου προς τις Δάφνες είναι αδιάβατος. Καταστροφές σε όλη την αγροτική οδοποιία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Δρόμος Μηλιαγκού – Λιόφατα είναι τελείως αδιάβατος. Σπίτια, υπόγεια και καταστήματα στην πόλη του Αιγίου έχουν πλημμυρίσει. Η γέφυρα του Μεγανίτη έχει πλημμυρίσει, είναι ο δρόμος αδιάβατος και ήταν δύσκολος ο απεγκλωβισμός κατά την χθεσινή νύχτα των εργαζομένων του εργοστασίου της Ε.Β.Ο.

Στις Δημοτικές Ενότητες Ακράτας-Αιγείρας:

Καταστροφή αρδευτικού αγωγού ποταμού Κράθι. Πλημμυρισμένα χωριά και καταστροφή αγροτικής οδοποιίας στις τοπικές κοινότητες Ποροβίτσας, Βούτσιμου, Συλλίβαινας, κατολισθήσεις και προβλήματα στην δημοτικη οδοποιία, προβλήματα στους παραλιακούς δρόμους.

Ο δρόμος Ακράτα Βούτσιμο έχει επίσης κλείσει. Πλημμύρισαν υπόγεια, καταστήματα και οικίες. Πρόβλημα στο δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας στην οροφή και στην ηλεκροδότηση. Στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου, από κατολισθήσεις ο δρόμος έχει κλείσει. Ζημιές στην ηλεκτροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας. Πλημμύρισε το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινότητας Αιγείρας από εκτροπή του χείμαρρου Θολοπόταμου.

Ο παραλιακός δρόμος σε όλο το μήκος της τοπικής κοινότητας Αιγείρας έχει καταστραφεί. Όλο το παραλιακό οδικό δίκτυο του πρώην Δήμου Αιγείρας αντιμετωπίζει προβλήματα και φθορές. Υπάρχουν καταστροφές σε καταστήματα, σε πάνω από 100 οικίες, έχουν χαθεί δέκα περίπου αυτοκίνητα, περιουσίες, καλλιέργειες, οικόσιτα ζώα. Πρόβλημα στα νεκροταφεία της Αιγείρας και των Μαρμάρων, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, καταστροφές στο Γυμνάσιο, Λύκειο και Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας. Τα δίκτυα του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της Ύδρευσης έχουν πρόβλημα.

 


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις