Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Άγγελος Τσιγκρής: «Οι αποφυλακίσεις δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση στις φυλακές…»

Άγγελος Τσιγκρής: «Οι αποφυλακίσεις δεν ...

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης

Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία αποφυλακίζονται 1.500 κρατούμενοι από τις Ελληνικές φυλακές- έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης -που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής- αποφυλακίζονται 1.500 κρατούμενοι που εκτίουν ποινές που δεν υπερβαίνουν τα 10 χρόνια. Συγκεκριμένα:

Εάν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια, απολύονται εφόσον έχει εκτιθεί το 1/10 της ποινής. Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής. Για ποινές μεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/3 της ποινής.

Η απόλυση γίνεται υπό τον όρο ότι, μέσα στην επόμενη τριετία, οι απολυθέντες δεν θα τελέσουν νέο αδίκημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκτίσουν σωρευτικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη για την οποία απολύθηκαν.

Όμως, με την αθρόα αποφυλάκιση κρατουμένων δεν λύνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, ούτε αναμορφώνεται το σωφρονιστικό μας σύστημα.

Αντί για αθρόες αποφυλακίσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να καταβάλει μια πολύπλευρη προσπάθεια προκειμένου να γίνουν οι φυλακές της χώρας κέντρα πραγματικού σωφρονισμού και όχι τιμωρίας. Σχολεία μιας δεύτερης ευκαιρίας για όλους τους κρατούμενους και όχι εστίες διαφθοράς, όπως δυστυχώς παραμένουν μέχρι σήμερα. Αναμορφωτήρια με την ουσιαστική έννοια του όρου και όχι κολαστήρια.

Στρατηγικής σημασίας επιλογή πρέπει να αποτελέσει ο διαχωρισμός των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες με βάση το αδίκημα και την ποινή που εκτίουν.

Η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων πρέπει να αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση σωφρονισμού και ομαλής επανένταξης στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε όλα τα καταστήματα κράτησης.

Η όλη προσπάθειά μας πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να κατατείνει σε έναν θεμελιώδη στόχο: Να διασφαλισθεί η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, καθιστώντας τις φυλακές κέντρα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλους –  “σχολεία” μιας δεύτερης ευκαιρίας στην ελπίδα και στη ζωή…».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις