Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Φτώχεια σε καθηγητές και μαθητές – Κλάματα εκπαιδευτικών όταν βλέπουν τις αποδοχές τους...

Αχαΐα: Φτώχεια σε καθηγητές και μαθητές ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι εκπαιδευτικοί για ενιαίο μισθολόγιο, εφεδρεία και χρηματοδοτήσεις σχολείων

Το θλιβερό σκηνικό που έχουν δημιουργήσει στην εκπαιδευτική κοινότητα της Αχαΐας  τα σκληρά οικονομικά μέτρα και η κρίση παρουσίασαν συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, οι οποίοι μπαίνουν σε τροχιά κινητοποιήσεων. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανέδειξαν το "τσεκούρωμα" των μισθών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικογένειες μαθητών, αλλά και τα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, λόγω της υποχρηματοδότησής τους.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας Σπύρος Ψαρράς με βάση το νέο μισθολόγιο, οι καθαρές αποδοχές των εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί κατά 40%. «Οι καθαρές ετήσιες αποδοχές  είναι πλέον 8.500 ευρώ, κάτω δηλαδή από το όριο της φτώχειας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο Γ.Γ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας Βασίλης Δημόπουλος τόνισε πως ο νόμος για το μισθολόγιο και το βαθμολόγιο «μας απαγορεύει να ζήσουμε, δημιουργεί φτώχεια. Η φτωχοποίηση, η γενοκτονία πια φαίνονται, είναι μπροστά μας, δίπλα μας».

Μάλιστα αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του μισθολογίου υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών, όπου πήραν δεκαπενθήμερο 59 ευρώ, με αποτέλεσμα, όταν είδαν τον μισθό τους να βάλουν τα κλάματα, ενώ έχει καταγραφεί περίπτωση εκπαιδευτικού, όπου ο μισθός του μειώθηκε κατά 750 ευρώ!

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους νεοδιοριζόμενους, όπως είπε το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Ντάφλος, οι οποίοι με τον κουτσουρεμένο μισθό προσπαθούν να ανταπεξέλθουν και στις ανάγκες της μετακίνησης, μιας και καλύπτουν συνήθως θέσεις σε απομακρυσμένα σχολεία.

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙ

Την ίδια ώρα δύσκολη είναι η κατάσταση για πολλές οικογένειες μαθητών και στην Αχαΐα, γι΄αυτό και το πλαίσιο δράσεων – κινητοποιήσεων  της ΟΛΜΕ που θα συζητήσει η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, σε γενική συνέλευση την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, περιλαμβάνει και πρόταση για συγκέντρωση τροφίμων, προκειμένου να δοθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Για την κατάσταση στην Πάτρα αναφέρθηκε ότι η πτώση του τζίρου στα κυλικεία είναι αισθητή μιας και πολλά παιδιά δεν αγοράζουν ούτε ένα κουλούρι, ούτε μια τυρόπιτα, ενώ αρκετά προμηθεύονται κολατσιό από το σπίτι.  Η ανέχεια δεν είναι ορατή άμεσα, σε πολλές περιπτώσειες, ωστόσο όπως τονίστηκε είναι δεδομένο ότι υπάρχουν μαθητές που έχουν ανάγκη για τρόφιμα και ρούχα, με αποτέλεσμα  εκπαιδευτικοί, με διακριτικό τρόπο να προσπαθούν να καλύψουν κάποια κενά, ενώ γίνονται δωρεάν και μαθήματα σε μαθητές, η οικογένεια των οποίων δεν μπορεί να τους προσφέρει φροντιστήρια.

Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως ειπώθηκε, ότι πολλοί ιδιοκτήτες κυλικείων είδαν την είσπραξη να πέφτει σε τέτοιο βαθμό, που σκέφτηκαν να τα εγκαταλείψουν, καθώς  δεν έβγαζαν ούτε τα χρήματα, που αντιστοιχούν στο μίσθωμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του μισθώματος των σχολικών κυλικείων κατά 20%.

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ σχολεία της Αχαΐας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης κατά 80% . «Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο, ενώ και σήμερα που μιλάμε εξακολουθούν να λείπουν βιβλία». Τα σχολεία προκειμένου να μη μείνουν ολοκληρωτικά χωρίς θέρμανση, είτε ανάβουν πολύ λιγότερες ώρες το καλοριφέρ και για να μπορέσουν να προμηθευτούν την όποια ποσότητα, αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του νερού.

«Το πρόβλημα όμως είναι μπροστά μας. Στη δεύτερη ή τρίτη φάση της χρηματοδότησης το πρόβλημα θα είναι τόσο σοβαρό, που οι ίδιοι οι γονείς ίσως χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη».

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Το πλαίσιο δράστης της ΟΛΜΕ πάνω στο οποίο θα συζητήσει και θα αποφασίσει η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας προτείνει νέο γύρο κινητοποιήσεων, με γενική σύνοδο των Προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, 24ωρη απεργία στις 14 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση τροφίμων για μαθητές και συσκέψεις με άλλα σωματεία για συντονισμό της δράσης.

«Ετοιμάζουν ένα σχολείο που θα δίνει  αποσπασματικές γνώσις, ένα σχολείο της αγοράς, όπως το θέλει το μνημόνιο», είπε ο κ. Ψαρράς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις