Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αριστερή Παρέμβαση:"Και τώρα τι κάνουμε με τα σκουπίδια;"

Αριστερή Παρέμβαση:"Και τώρα τι κάν...

"¨Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρόβλημα πολιτικό"

"Το εμφανιζόμενο αδιέξοδο των αστικών στερεών αποβλήτων στην περιοχή της Πάτρας αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, δεν είναι ‘κεραυνός εν αιθρία’. Είναι πρόβλημα κατ’ εξοχήν πολιτικό, με σαφή κοινωνική ταξική διάσταση. Συνδέεται στενά με βασικά αντιδραστικά χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού συστήματος.


Η έντονη αστικοποίηση, η δημιουργία μεγαλουπόλεων – τεράτων, που λειτουργούν ως εστίες επιχειρηματικής αναπτυξιακής δραστηριότητας και αποθήκες εργαζομένων  οδηγεί σε τεράστιες ποσό-τητες αστικών στερεών αποβλήτων. Η προώθηση του άκρατου καταναλωτισμού, ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την διάθεση προϊόντων–σκουπιδιών, αποτελούν βασική πλευρά της οικονομίας της αγοράς.

Η κυριαρχία του πλαστικού και άλλων παραγώγων του πετρελαίου και της χημικής βιομηχανίας, επηρεάζει καθοριστικά την σύνθεση και τελικά την περιβαλλοντική επικινδυνότητα των παραγόμενων απορριμμάτων.
Αντιμαχόμαστε την άποψη που επι-κεντρώνει το πρόβλημα στην «αδιαφορία» των πολιτών  και στην καθυστέρηση συμμόρφωσης με τις οδηγίες της ΕΕ.

Οι πολιτικές κατευθύνσεις που δίνονται από αυτές, ορίζουν το βασικό πλαίσιο επιχειρηματικής αξιοποίησης των απορριμμάτων και όχι επίλυσης του προβλήματος.
Οι τεχνολογικές προσεγγίσεις που αναπτύσσονται στον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο αδυνατούν να αντιμετωπίσουν  μόνιμα και ολόπλευρα το ζήτημα με γνώμονα τα καθολικά συμφέροντα της κοινωνίας και της οικολογικής ισορροπίας σε πλανητικό επίπεδο.

Η προώθηση τεχνολογιών καύσης δημιουργεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προβλήματα υγείας.
Την ίδια στιγμή, οι «λύσεις» αυτές προκαλούν ένα τεράστιο κόστος που μετακυλύεται στους πολίτες.Ως αποτέλεσμα των διαδοχικών πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,  αλλά και των δημοτικών αρχών – διαχειριστών της λογικής αυτής, οι γειτονιές της Πάτρας συνεχίζουν να πνίγονται στα σκουπίδια με μεγάλο μέρος της πόλης να μετατρέπεται σε απέραντο σκουπιδότοπο.

Το κράτος -κεντρικό και τοπικό- υπηρέτης των επιχειρηματικών συμφερόντων, μέσω του λεγόμενου ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων), συγκροτεί διαχρονικά μια πολιτική η οποία:
●  Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί  κινδυνολογικά τα προβλήματα που η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι κρατικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει.
●  Προωθεί την μερική και περιορισμένη -ποσοτικά, ποιοτικά και χρονικά- διαχείριση του προβλήματος χωρίς καμία προοπτική λύσης.
●  Υποστηρίζει την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης και άντλησης καπιταλιστικών κερδών, με ταχύρρυθμες διαδικασίες, παίζοντας με την υγεία των πολιτών, καταστρέφοντας το περιβάλλον, διαλύοντας τον δημόσιο ιστό καθώς και βασικά εργασιακά δικαιώματα.
●  Καλλιεργεί την προπαγάνδα που εμφανίζει το σημερινό αδιέξοδο ως αποτέλεσμα τοπικιστικών συγκρούσεων ή το περιορίζει σε μια τεχνοκρατική συζήτηση για την μία ή την άλλη λύση".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις