Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Χρυσή Σφαίρα στην ταινία του Αιγιώτη Αλεξάντερ Πέιν

Χρυσή Σφαίρα στην ταινία του Αιγιώτη Αλε...

Διακρίθηκαν επίσης ο «Αρτίστας», η Μέριλ Στριπ, η Μισέλ Γουίλιαμς και ο Τζορτζ Κλούνει

Τα βραβεία της 69ης τελετής των Χρυσών Σφαιρών (Golden Globes) των Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλυγουντ απονεμήθηκαν τη χθεσινή Κυριακή 15 Ιανουαρίου στο Beverly Hilton του Λος Άντζελες με μεγάλο νικητή τον ασπρόμαυρο και βουβό «Αρτίστα» του Μισέλ Χαζαναβίσιους, φιλμ που παίζεται με επιτυχία αυτήν την εβδομάδα και στην Πάτρα στα Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε.

Το φιλμ που είχε ξεχωρίσει και αρέσει στο περσινό Φεστιβάλ των Κανών όπου ο 39χρονος πρωταγωνιστής Ζαν Ντουζαρντέν πήρε το βραβείο ερμηνείας, κέρδισε 3 από τις 6 Σφαίρες για τις οποίες είχε προταθεί (καλύτερη ταινία στην κατηγορία κωμωδία-μιούζικαλ, α’ ανδρικού ρόλου στην ίδια κατηγορία για τον γοητευτικό Ζαν Ντουζαρντέν και καλύτερης μουσικής για τον Λουντοβίκ Μπουρσέ). Αυτές οι διακρίσεις σε συνδυασμό και με τις εξαιρετικές κριτικές και τη γενικότερη φόρα που έχει πάρει η ταινία, τη φέρνουν αναμφίβολα πλέον ως το ηχηρότερο φαβορί στις υποψηφιότητες των Όσκαρ που θα ανακοινωθούν την άλλη Τρίτη 24 Ιανουαρίου. Εξίσου καλά τα πήγε και η νέα ταινία του συμπατριώτη μας, του Ελληνοαμερικανού από την Αιγιάλεια Αλεξάντερ Πέιν «The Descendants – Οι Απόγονοι» (κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 26/1) που βραβεύτηκε στην κατηγορία του δράματος ως καλύτερη ταινία ενώ και ο Τζορτζ Κλούνει τιμήθηκε με το βραβείο α’ ρόλου.

Ο Κλούνει έχει αποθεωθεί από τους κριτικούς που σημειώνουν ότι στους «Απογόνους» δίνει την πιο μεστή και ώριμη ερμηνεία της καριέρας του ως οικογενειάρχης στη Χαβάη που έρχεται αντιμέτωπος με τις ευθύνες του όπως να γνωρίσει καλύτερα τις δύο κόρες του. Επίσης καλείται να αντιμετωπίσει το σοβαρό συμβάν της γυναίκας του που πέφτει σε κώμα αλλά και την σκληρή αλήθεια ότι η γυναίκα του τον απατούσε.  
Όπως δείχνουν οι Σφαίρες οι Κλούνει και Ντουζαρντέν θα κονταροχτυπηθούν και στα Όσκαρ. Πάντως ο Κλούνει δήλωσε το θαυμασμό του προς το πρόσωπο του Ντουζαρντέν τον οποίο και χαρακτήρισε και πολύ σαγηνευτικό άνδρα από κοντά.

Ο Πέιν βέβαια δεν κατάφερε να κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας, βραβείο που πήγε τελικά στον σπουδαίο Μάρτιν Σκορσέζε για το «Hugo» το 3d φιλμ του που εκτυλίσσεται στο Παρίσι του 1930.

Η ανακοίνωση των βραβείων από την Ένωση Σκηνοθετών (Directors Guild of America) στις 28 Ιανουαρίου όπου Πέιν, Σκορσέζε και Χαζαναβίσιους κονταροχτυπιούνται επίσης, θα ξεκαθαρίσει σίγουρα τα πράγματα.
Το «Hugo» αναμένεται να βγει στις Ελληνικές αίθουσες στις 16 Φεβρουαρίου. Χρυσή Σφαίρα χθες κέρδισε και ο Γούντι Άλεν για το σενάριο του «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» ενώ ενδιαφέρουσα κρίνεται και η μάχη στις γυναίκες καθώς η 62χρονη Μέριλ Σριπ έφυγε τελικά με το βραβείο στην κατηγορία δράματος για το πορταίτο της Μάργκαρετ Θάτσερ που σκιαγραφεί στη «Σιδηρά Κυρία» της Φιλίντα Λόιντ που προβάλλεται επίσης στα Ster αυτές τις μέρες. Αυτή είναι η 8η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της καταπληκτικής αυτής Αμερικανίδας ηθοποιού η οποία έχει ξαναυποδυθεί αληθινά πρόσωπα όπως την Κάρεν Σίλκγουντ ή την Δανέζα Κάρεν Μπλίξεν στο ρομαντικό έπος «Πέρα από την Αφρική» του Σίντενι Πόλακ.

Στην κατηγορία μιούζικαλ-κωμωδίας η Χρυσή Σφαίρα πήγε στη Μισέλ Γουίλιαμς για την επίσης συναρπαστική ερμηνεία της ως Μέριλιν Μονρόε στο «Επτά μέρες με τη Μέριλιν».

Στους β’ ρόλους Χρυσή σφαίρα κέρδισαν ο 81χρονος Καναδός ηθοποιός Κρίστοφερ Πλάμερ για το ρόλο του γηραιού πατέρα που σε μεγάλη ηλικία πριν το τέλος της ζωής του ανακοινώνει στο γιό του ότι είναι ομοφυλόφιλος, στην άπαιχτη ταινία στην Πάτρα «Beginners-Οι Πρωτάρηδες» και η μαύρη ηθοποιός Οκτάβια Σπένσερ για τις «Υπηρέτριες».

Τέλος το βραβείο ξενόγλωσσης παραγωγής δόθηκε στον Ιρανό σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί για το «Ενας χωρισμός» (θα το προβάλλει η Κινηματογραφική λέσχη Πάτρας στις 30 Ιανουαρίου). Με Χρυσή Σφαίρα από τη χθεσινή απονομή που για παρουσιαστή είχε και πάλι τον Ρίκι Τσερβέ, έφυγε και η Μαντόνα καθώς το κομμάτι της «Masterpiece» από την ταινία που έχει σκηνοθετήσει, το «W.E.» (θα το δούμε στην Ελλάδα από τη Village Films) διακρίθηκε στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού ενώ τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων κέρδισαν οι «Οι περιπέτειες του Τεν Τεν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Το Βραβείο Σεσίλ Μπ. ΝτεΜιλ για το σύνολο της καριέρας του πήρε ο 75χρονος βετεράνος ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture