Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ψεύτικη η καλύτερη φωτογραφία της χρονιάς;

Ψεύτικη η καλύτερη φωτογραφία της χρονιάς;

Κινδυνεύει να χάσει το βραβείο ο φωτογράφος

Τον τίτλο της «καλύτερης φωτογραφίας τύπου της χρονιάς» είναι πολύ πιθανό να χάσει η φωτογραφία του Πολ Χάνσεν καθώς αναλυτές φωτογραφίες και εμπειρογνώμονες αμφισβητούν τώρα την αυθεντικότητά της υποστηρίζοντας ότι έχει υποστεί επεξεργασία μέσω Photoshop.

H φωτογραφία, η οποία ονομάζεται «ταφή στη Γάζα», τραβήχτηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2012 και παρουσιάζει δύο θύματα ισραηλινής επίθεσης, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των συγγενών τους.

Χάρη σε αυτήν ο φωτογράφος Πολ Χάνσεν κέρδισε το βραβείο τύπου World Press Photo of the Year – το μεγαλύτερο και πιο διάσημο βραβείο φωτογραφίας τύπου.

Ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, ωστόσο, ανέλυσε την εικόνα που παραδόθηκε στην επιτροπή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και το γεγονός που απεικονίζει είναι πραγματικό, «η φωτογραφία έχει υποστεί ένα γενναίο post-production» γεγονός που στην πραγματικότητα την καθιστά πλαστή.

Ο αναλυτής εικόνας Neal Krawetz απέδειξε πως πρόκειται για προϊόν Photoshop και συγκεκριμένα για σύνθεση τριών ξεχωριστών φωτογραφιών σε διαφορετικό χρόνο. Ο αναλυτής κατάφερε να εντοπίσει τα αποτυπώματα που αφήνει το «ιστορικό» του Photoshop στην εικόνα ενώ εντόπισε και αναλογίες pixel που μια μη «επεξεργασμένη» φωτογραφία δεν μπορεί να έχει.

Η αμφισβήτητη της αυθεντικότητας της συγκεκριμένης φωτογραφίας αναζωπύρωσε το ερώτημα που εδώ και χρόνια βασανίζει όσους ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας: πώς καθορίζεται πότε μια φωτογραφία είναι απλώς «επεξεργασμένη» και πότε την χαρακτηρίζουμε «ψεύτικη»;

Πολλοί ήταν οι επαγγελμτίες που τάχθηκαν υπέρ της γνωμοδότησης του αναλυτή, γεγονός που οδήγησε το World Press Photo Foundation που έδωσε το βραβείο να ανακοινώσει ότι θα διεξαγάγει παραπάνω έρευνα προκειμένου να καταλήξει αν η βραβευμένη φωτογραφία θα διατηρήσει τον τίτλο της ή όχι.

νικήτρια φωτογραφία των βραβείων τύπου,– είναι σε κάποιο βαθμό επεξεργασμένη. Η οργάνωση δεν έχει αφαιρέσει ακόμα το βραβείο από τον νικητή, Paul Hansen, αλλά λέγεται ότι μάλλον είναι θέμα χρόνου.

Ο ίδιος ο φωτογράφος πάντως συνεχίζει να υποστηρίζει με σθένος την αυθεντικότητα της φωτογραφίας η οποία εξακολουθεί να υπάρχει στην κεντρική σελίδα του World Press Photo Awards.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι αμφισβητίες έχουν δόλια κίνητρα ενώ λέει ότι η φωτογραφία εξετάστηκε διεξοδικά από τέσσερις εμπειρογνώμονες και από διαφορετικές κριτικές επιτροπές σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις