Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μάγεψαν ο Σαββόπουλος, τα Νυκτά Έγχορδα και η Πολυφωνική χορωδία με τα τραγούδια Χατζιδάκι χθες στο Ηρώδειο

Μάγεψαν ο Σαββόπουλος, τα Νυκτά Έγχορδα ...

Εγκωμιαστικά τα σχόλια του Αθηναικού Τύπου- Η συναυλία θα επαναληφθεί στις 6/10- Ούτε ένας θεσμικός εκπρόσωπος από την Πάτρα δεν παρέστη στο Ηρώδειο

ΤΟΥ ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Πρωτοσέλιδο θέμα με εγκωμιαστικά σχόλια έγινε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα» (Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012) η χθεσινή συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με τον Διονύση Σαββόπουλο στο κατάμεστο από κόσμο Ηρώδειο στην Αθήνα.

Τη συναυλία υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν 5.000 θεατές ενώ λόγω της μεγάλης προσέλευσης και της καλλιτεχνικής επιτυχίας, η συναυλία με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις…τώρα» θα επαναληφθεί στο Ηρώδειο το ερχόμενο Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 στις 9 το βράδυ.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας, επρόκειτο για μία μαγική συνάντηση όπου το «Χάρτινο φεγγαράκι» του Μάνου Χατζιδάκι συνάντησε τον Διονύση Σαββόπουλο σε μία από τις πιο άρτιες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων. Η συγκίνηση, ο λυρισμός και το ήθος της μουσικής του Χατζιδάκι έγιναν από τον Σαββόπουλο εικόνες με «σώμα και ψυχή».

Η δημοσιογράφος Χάρις Ποντίδα όπως περιγράφει στο ολοσέλιδο άρθρο της - απόηχο, το κοινό υποδεχόταν στο Ηρώδειο η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού η οποία και είχε πάρει θέση απέναντι από τα εισιτήρια στο χώρο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και παιάνιζε γνωστά κομμάτια.

Το ξεκίνημα έγινε στις 21.10 με τον Σαββόπουλο καθισμένο στο κέντρο με την κιθάρα του και τα «Καλοτάξιδα πουλιά» από την «Μυθολογία» να ακούγονται σιγανά με τη βραχνή φωνή του. Αμέσως μετά «Ήρθε νοτιάς, ήρθε βοριάς» (τραγούδι του 1943) με το φεγγάρι να έχει βγει πάνω από το κοίλο του θεάτρου και τον πιανίστα Σταύρο Λάντσια ίσα που να ακουμπά τα δάχτυλα του στα πλήκτρα.

Κατόπιν, συνεχίζει το άρθρο της Χάρης Ποντίδα, σιγά σιγά ήρθε όλος ο «θίασος» επί σκηνής, η παιδική και νεανική Χορωδία του Οργανισμού της Πολυφωνικής Πάτρας που έφτασε τα 110 άτομα (όλα τα παιδιά ντυμένα με ναυτικά ρούχα), η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και οι δικοί του σολίστ (Τάκης Φαραζής, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Γιάννης Αναστασάκης, Καλλίστρατος Δρακόπουλος και Βάσω Δημητρίου).

Φωνή βραχνή, η φωνή του Σαββόπουλου κόντρα στην καλοκουρδισμένη γυαλάδα των φωνών της χορωδίας, μεγάλες χειρονομίες σαν παραμυθάς που τονίζει μία μία τις λέξεις, να τραγουδά γνωστά κομμάτια, «Έχω ένα μυστικό», «Ο ηθοποιός», «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» αλά και «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», «Πες μου μία λέξη» και για φινάλε «Αγάπη που’γινες δίκοπο μαχαίρι» με όλο το Ηρώδειο συγκινημένο να τραγουδά δυνατά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Μιλώντας στο thebest.gr, ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ομίλου της Πολυφωνικής, Σταύρος Σολωμός τόνισε ότι ήταν μία εξαιρετική βραδιά, μία άρτια υπερπαραγωγή, από τις καλύτερες που παρουσιάστηκαν φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών.

«Συναυλίες όπως αυτή στο Ηρώδειο περιποιούν πραγματικά μεγάλη τιμή τόσο για τα καλλιτεχνικά σχήματα της Πάτρας που έλαβαν μέρος όσο και για την ίδια την πόλη και είναι κρίμα που δεν παρέστη κάποιος θεσμικός εκπρόσωπος χθες στο Ηρώδειο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο κ. Σολωμός ο οποίος μαζί και με άλλα στελέχη από την Πολυφωνική βρέθηκε χθες στις κερκίδες του Ηρωδείου.

Οργανωμένα έφυγε χθες Δευτέρα από την Πάτρα ένα γεμάτο πούλμαν με γονείς και φίλους των χορωδών και των μελών της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων ενώ ανέβηκαν και αρκετοί Πατρινοί ιδιωτικά με τα αυτοκίνητα τους.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Νίκος Μακρής δεν μπόρεσε να μεταβεί στο Ηρώδειο ενώ όπως ανέφερε στο thebest.gr σχετικά με το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, οι εκδηλώσεις του οποίου ολοκληρώθηκαν, αναμένεται σε ένα περίπου μήνα να γίνει ο απολογισμός και να δημοσιοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία.

Ο Σταύρος Σολωμός υπογράμμισε ακόμα ότι το κοινό του Ηρωδείου, ανάμεσα στο οποίο ήταν οι Γιώργος Λιάνης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Τζίμης Πανούσης, κ.α. ήταν ιδιαίτερα θερμό και αποθέωσε τον Διονύση Σαββόπουλο, τους χορωδούς και τους μουσικούς. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι τα Πατρινά καλλιτεχνικά σχήματα αν και τυπικά ερασιτεχνικά και χωρίς να πληρώνονται ούτε ένα ευρώ, επέδειξαν αξιοθαύμαστο επαγγελματισμό και εισέπραξαν το ζεστό χειροκρότημα και τις επευφημίες του απαιτητικού Αθηναικού κοινού. Μάλιστα για τη συναυλία του Ηρωδείου πραγματοποιήθηκε μόλις μία γενική πρόβα την Κυριακή το απόγευμα.

Να προσθέσουμε επίσης ότι την Ορχήστρα Νιυκτών Εγχόρδων διεύθυνε αντί του Πατρινού μαέστρου της Θανάση Τσιπινάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας και χειρουργήθηκε αυτό το διάστημα, η Φαίδρα Γιαννέλου. Την προετοιμασία και διδασκαλία της παιδικής και νεανικής χορωδίας της Πολυφωνικής είχε αναλάβει η Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.

Να αναφέρουμε τέλος ότι αυτή ήταν η 2η εμφάνιση της Πολυφωνικής στον υποβλητικό χώρο του Ηρωδείου μετά τη συμμετοχή της στο Ιωβηλαίο για τα 2.000 χρόνια από τη Γέννηση του Ιησού Χριστού που είχε οργανώσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Βυζαντινή, η Μικτή και η παιδική χορωδία της Πολυφωνικής μαζί με ορχηστρικό σύνολο της ΕΡΤ είχαν παρουσιάσει υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Σολωμού, το Βυζαντινό ορατόριο του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πατρών, κυρού Νικοδήμου.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture