Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Εξαπλώνεται ο ιός του δυτικού Νείλου σε όλη τη χώρα - Έφτασε σε Πάτρα και Μεσολόγγι

Εξαπλώνεται ο ιός του δυτικού Νείλου σε ...

Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι 60 άνθρωποι σε όλη την χώρα είχαν εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές στο τσίμπημα των κουνουπιών

Ο ιός του δυτικού Νείλου έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, με κρούσματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας εξαιτίας του να καταγράφονται πλέον από την Ξάνθη και το Μεσολόγγι μέχρι την Σάμο και την Πάτρα. Η νεώτερη εστία εντοπίζεται στην Ξάνθη, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν πέντε κρούσματα.

Ο ιός άρχισε την επέλασή του προς την Βόρειο Ελλάδα από την περασμένη εβδομάδα, όταν άρχισαν να εμφανίζονται διάσπαρτα κρούσματα στην Καβάλα, στη Θράκη και αλλού. Στις βόρειες περιοχές της χώρας, εξάλλου, είχε πρωτοεμφανιστεί τον Αύγουστο του 2010 – απλώς φέτος καθυστέρησε να επιστρέψει σε αυτές, επειδή έγιναν εγκαίρως οι εντομοκτονίες που περιόρισαν δραστικά τις αποικίες των κουνουπιών.

Την ίδια στιγμή, «τα κρούσματα στα νότια προάστια της Αττικής, στα οποία υπήρχε έξαρση τις πρώτες εβδομάδες, μειώνονται, χάρη στην εντατικοποίηση των εντομοκτονιών από τους δήμους και τα μέτρα προστασίας που έλαβε ο κόσμος», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι 60 άνθρωποι σε όλη την χώρα είχαν εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές στο τσίμπημα των κουνουπιών – κυρίως εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και δευτερευόντως ήπιες εκδηλώσεις (πυρετός).

Από αυτούς τους ασθενείς, οι 11 νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία, με τους πέντε να βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τρεις άνθρωποι, εξάλλου, έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζουν ότι ακόμα 9.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό, καθώς πίσω από κάθε κρούσμα που καταγράφεται υπάρχουν άλλα 150 χωρίς συμπτώματα ή με ήπια συμπτώματα για τα οποία οι ασθενείς δεν πηγαίνουν στον γιατρό, κατά τον κ. Τσακρή.

«Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός έχει πια εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και θα είμαι αντιμέτωποι με αυτόν τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Τσακρής. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά να παραμένει σε εγρήγορση, διότι δεν είναι απλό να παθαίνεις εγκεφαλίτιδα στα καλά καθούμενα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being