Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα μουσείο για... ραγισμένες καρδιές στην Κροατία!

Ένα μουσείο για... ραγισμένες καρδιές στ...

Τι απέγινε το αρκουδάκι που πετάχτηκε με οργή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου κατά την διάρκεια ενός θυελλώδους χωρισμού;

Τι απέγινε το αρκουδάκι που πετάχτηκε με οργή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου κατά την διάρκεια ενός θυελλώδους χωρισμού; Η συλλογή με τα DVDs;  Το νυφικό από τον γάμο που πήγε στραβά; Το τσεκούρι που κατέστρεψε την πολυθρόνα;

Όλα εκτίθενται στο «Μουσείο των διαλυμένων σχέσεων» (Museum of Broken Relationships) στην πρωτεύουσα της Κροατίας το Ζάγκρεμπ. Το καθένα με γραπτές μαρτυρίες που αφηγούνται ιστορίες πάθους, ρομαντισμού αλλά και σπαραγμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το μουσείο βλέπει τις επισκέψεις του σχεδόν να διπλασιάζονται.

«Τα αντικείμενα που θα βρείτε εδώ αντιπροσωπεύουν όλα τα στάδια του χωρισμού» λέει ο Drazen Grubisic, σχεδιαστής, καλλιτέχνης και συνιδρυτής του μουσείου το 2010.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα μουσείο αγάπης, αλλά ανάποδα» συνεχίζει.

Τα αναμνηστικά που έχουν συγκεντρωθεί από όλο τον κόσμο, είναι τυχαία και με μεγάλη ποικιλία: ψεύτικα στήθη από καουτσούκ, ένα σπασμένο πόδι, νυφικά, κουκλάκια, γράμματα αγάπης.. Κάθε έκθεμα συνοδεύεται από την ημερομηνία και τον τόπο της σχέσης, καθώς και με σημειώσεις από τους ανώνυμους χορηγούς.

Μερικά είναι αστεία. Η σημείωση δίπλα σε μια ζαρτιέρα, λέει: «Ποτέ δεν την φόρεσα. Η σχέση ίσως να είχε μεγαλύτερη διάρκεια αν το έκανα».

Μερικά είναι θλιμμένα. Πλάι σε μια κούκλα-νάνο, από αυτές που τοποθετούνται στους κήπους, υπάρχει η σημείωση της γυναίκας που τον πέταξε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του άντρα της την ώρα που αυτός οδηγούσε: «αλαζόνας και άκαρδος.»

Ένα τσεκούρι χρησιμοποιήθηκε από μια γυναίκα στο Βερολίνο για να καταστρέψει κάθε κομμάτι των επίπλων της φίλης της που την παράτησε.

«Όσο περισσότερο το δωμάτιο γέμιζε με κατεστραμμένα έπιπλα τόσο καλύτερα ένιωθα»

Το ίδιο το μουσείο είναι πνευματικό τέκνο ενός χωρισμού. Όταν ο Grubisic και η συν-ιδρύτρια του μουσείου σκηνοθέτης Olinka Vistica χώρισαν, προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο να χωρίσουν τα αναμνηστικά τους. Όσο και αν προσπάθησαν δεν τα κατάφεραν, έτσι τους ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουν ένα μουσείο που θα τα φιλοξενήσει.

«Ίσως κάποια στιγμή στη ζωή σας θα θέλετε να θυμηθείτε κάποιες από τις καλές στιγμές μιας σχέσης που δεν πήγε καλά», καταλήγει με νόημα ο Grubisic.

Το μουσείο των διαλυμένων σχέσεων

Το μουσείο των διαλυμένων σχέσεων

Το μουσείο των διαλυμένων σχέσεων

Το μουσείο των διαλυμένων σχέσεων

Το μουσείο των διαλυμένων σχέσεων

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις