Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Φινάλε με το «Τσεκούρι» του Γαβρά

Φινάλε με το «Τσεκούρι» του Γαβρά

Πέφτει στις 26 Απριλίου η αυλαία για τη φετινή σαιζόν των προβολών της Λέσχης Κινηματογράφου Πάτρας του Παναγιώτη Χιονίδη

Την άλλη Πέμπτη 26 Απρίλιου στις 21:00 θα είναι η τελευταία για τη φετινή περίοδο προβολή της Λέσχης Κινηματογράφου Πάτρας στο χώρο του ΑΣΤΟ στην οδό Βαλτετσίου 3 που είναι μικρή παράλληλος της Καρόλου μεταξύ της Κορίνθου και της Μαιζώνος. Θα προβληθούν ένα φιλμ μικρού μήκους από τη Ρουμανία με τίτλο «Pigfoot 0,75 €/kg» των Marin Stefan, Rares Neagu και η γαλλική ταινία «Το τσεκούρι-Le Couperet», παραγωγής του 2005 σε σενάριο και σκηνοθεσία του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη, τιμημένου με βραβείο Όσκαρ Κώστας Γαβρά.

«...η μέρα μας είναι πλέον γεμάτη από νύχτες...», με την όμορφη αυτή ποιητική φράση από το βραβευμένο διήγημα «Ο Φάρος» του Πατρινού λογοτέχνη Χρήστου Τσαντή, η Λέσχη Κινηματογράφου αποχαιρετά το κοινό της, γι` αυτή τη σαιζόν.

Ίσως να «ακούγεται» απαισιόδοξο το μήνυμα, αλλά πάντα  έρχεται μια νέα και φωτεινή μέρα μετά από το σκοτάδι, όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος των προβολών και της ομάδας Χιονίδης Παναγιώτης.

Η Ομάδα της Λέσχης Κινηματογράφου της Πάτρας ξεκίνησε τις «ακτιβιστικές» της δράσεις πέρυσι το Φεβρουάριο στην αίθουσα του Παμικρασιατικού συλλόγου και φέτος «κατέβηκε» στο κέντρο της πόλης στην αίθουσα του ΑΣΤΟ έχοντας ως στόχο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της, να «αλώσει» τις γειτονιές της Πάτρας «μπολιάζοντας» τες με κινηματογραφικές εικόνες.

Επιδιώκοντας πολιτιστικές δράσεις που προσεγγίζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, προβλήθηκαν ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου για την οικονομική κρίση όπως «Τα σταφύλια της οργή» και «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» του Σίντνει Πόλακ, για τον συνδικαλισμό («Νόρμα Ρέι» με τη Σάλι Φιλντ),  για την ανεργία («Δευτέρες με λιακάδα» και «Το Τσεκούρι»),  για τον ρατσισμό («Ο Χορός των τεράτων» με την έξοχη ερμηνεία της Χάλε Μπέρι που τιμήθηκε με Όσκαρ το 2002). Ταινίες που φτιάχτηκαν στο σήμερα και μιλάνε για το σήμερα και όχι για το «ένδοξο μακρινό» παρελθόν. Να τονιστεί τέλος πώς πριν από κάθε προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας προβαλλόταν μια μικρού μήκους ταινία από τα Βαλκάνια, η οποία είχε παιχθεί στο περασμένο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας www.independent.gr.

Η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη (σχεδόν) αλλά οι  θεατές, αντί για εισιτήριο,  έφερναν ένα βιβλίο και όταν έφευγαν έπαιρναν ένα άλλο βιβλίο, κάνοντας πράξη την πολιτιστική  ανταλλαγή.

Να σημειωθεί ακόμα ότι στο τέλος κάθε προβολής μοιράστηκαν  στους θεατές ενημερωτικό υλικό του Κέντρου Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν.Π  και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και Αιμοπεταλίων καθώς και ιλουστρασιόν αφίσες κόμικς μαζί με την 1η ανθολογία κόμικς Ελλήνων δημιουργών «Happy Revolver», προσφορά της «Animatic vision creative shop» (μια ανεξάρτητη εκδοτική κίνηση του Πατρινού Γιώργου Μελισσαρόπουλου (Meliss) και τα οποία είναι διαθέσιμα πια  μόνο στο «animatic vision comics shop», Ηφαίστου 14, Πάτρα.

Αμέριστη δε ήταν η συμπαράσταση από το Δ.Σ του συλλόγου Α.Σ.Τ.Ο  το οποίο και ευχαριστεί δημοσίως η Λέσχη Κινηματογράφου.

Το φιλμ από τη Ρουμανία «Pigfoot 0,75 €/kg» παρουσιάζει κοινωνικά θέματα όπως είναι η φτώχια και η κοινωνική ανισότητα στη Ρουμανία, μ’ έναν ειρωνικό και μάλλον χιουμοριστικό τρόπο. Η δράση λαμβάνει χώρα στη Βουδαπέστη, όπου βλέπουμε ένα φτωχό νεαρό άνδρα να ξοδεύει τα τελευταία του χρήματα, για ν’ αγοράσει το μόνο που μπορεί. Μόλις βγαίνει από το μαγαζί, τον ληστεύει ένας άστεγος και αρχίζει να τον κυνηγά μέσα στο πλούσιο κέντρο του Βουκουρεστίου. Ο άστεγος τελικά καταφέρνει να ξεφύγει και κρύβεται σε μια σπηλιά στο πάρκο Cismigiu για να απολαύσει το γεύμα του. Δεν ξέρει όμως ότι δεν είναι ο τελευταίος κρίκος σε αυτή την «τροφική αλυσίδα».

Όσο για το «Τσεκούρι» με πρωταγωνιστές τους Χοσέ Γκαρσία (φωτ.), Καρίνν Βιαρ, Ζορντί Μονφίλ, Ούλριχ Τουκούρ και Ολιβιέ Γκουρμέ, έχει για ήρωα τον Μπρουνό, υψηλόβαθμο στέλεχος μιας χαρτοβιομηχανίας που ύστερα από 15 χρόνια άψογης συνεργασίας, απολύεται λόγω περικοπών. Αισιόδοξος στην αρχή, συνεχίζει να ψάχνει για δουλειά, ύστερα όμως από τρία χρόνια ανεργίας, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να βρει γρήγορα μια λύση για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά του. Ο ήρωας της ταινίας δεν είναι ο συνηθισμένος παρανοϊκός δολοφόνος κατ’ εξακολούθηση των ταινιών τρόμου, αλλά ένας φυσιολογικός, απελπισμένος άντρας που οι κοινωνικές συνθήκες τον μετατρέπουν σε δολοφόνο κατ' εξακολούθηση.

Η προβολή πραγματοποιείται με την συνεργασία του Αντιεφησυχαστικού Συλλόγου Τωρινών Ονειροπόλων-επικοινωνούμε. http://astopatras.gr.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το Cineek magazine Περιοδικό για τον εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture