Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νοικιάζονται υπάλληλοι…

Νοικιάζονται υπάλληλοι…

Ερχεται εργασιακός μεσαίωνας

"Ενοικιαστήριο" στους υπαλλήλους τους θα μπορούν να βάζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, ενεργοποιώντας σχετικό νόμο του 1950! Με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου παρέχεται η δυνατότητα στις ΔΕΚΟ να "δανείζουν" προσωπικό τους σε ιδιώτες που εκτελούν έργα για λογαριασμό τους είτε των θυγατρικών εταιρειών τους.

Οι εργαζόμενοι θα υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκούν τα έργα και θα αμείβονται βάσει της συμφωνίας που θα κάνουν με τον -περιστασιακό- εργοδότη τους.

Από την πλευρά τους οι δημόσιοι φορείς θα αναλαμβάνουν να καλύπτουν τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο χρόνο διαρκεί η συγκεκριμένη "μίσθωση".

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μέτρο που θα σημάνει την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, καθώς ανοίγει "διάπλατα" την πόρτα για ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Προκειμένου να μετριασθούν οι αντιδράσεις των θιγομένων υπαλλήλων και να αποφευχθούν προσφυγές στη Δικαιοσύνη με αίτημα την ακύρωση των συμβάσεων που θα συνάψουν με ιδιώτες, η κυβέρνηση ή μάλλον οι εισηγητές του μέτρου προτείνουν ένα τρικ.

Τη σύσταση ημικρατικών θυγατρικών εταιρειών οι οποίες θα απασχολούν εργαζόμενους της μητρικής επιχείρησης που στη συνέχεια θα "δανείζονται" για την εκτέλεση έργων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

Προκειμένου δε να μην κατηγορηθεί κάποια διοίκηση ΔΕΚΟ για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, θα "ξεπαγώσει" διάταξη του Αστικού Κώδικα αλλά και του Εργατικού Δικαίου που επιτρέπει σε δημόσια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει, όπως, θέλει, το προσωπικό της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις χρονολογούνται από το 1950 και ουδέποτε μέχρι στιγμής έχουν εφαρμοσθεί.

Το βέβαιο είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι τεχνικοί -καθώς ποιος ιδιώτης θα "εκμισθώσει" διοικητικούς, βρίσκονται μεταξύ "σφύρας και άκμονος", αφού κανείς δεν γνωρίζει με βάση ποια κριτήρια θα "δανείζεται" κάποιος σε μια ιδιωτική εταιρεία που συνεργάζεται με το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που θα μετρήσει είναι το κόστος της ανάθεσης του έργου σε ιδιώτη, συμπεριλαμβανομένης και της μισθολογικής δαπάνης.

Γεγονός πάντως είναι ότι η κυβέρνηση οδεύει θέλοντας και μη στον αστερισμό των ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου τομέα, υπό το βάρος των απαιτήσεων της Τρόικας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις