Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ελληνική διαγωνιστική παρουσία στο φετινό Σάντανς

Ελληνική διαγωνιστική παρουσία στο φετινό Σάντανς

Το φεστιβάλ ξεκίνησε χθες στη Γιούτα με τον δημιουργό του Ρόμπερτ Ρέντφορντ να τονίζει τους σκοτεινούς καιρούς της κρίσης που βιώνουν οι πολίτες παγκοσμίως

Με φρέσκο χιόνι αλλά και συνολικά 181 ταινίες στο πρόγραμμα του ξεκίνησε τη χθεσινή Πέμπτη 19 Ιανουαρίου το φετινό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Sundance (Σάντανς) στη Γιούτα των ΗΠΑ όπου δημιουργός του και «επιβλέπων» όλα αυτά τα χρόνια από το 1985 που το διοργανώνει το Ινστιτούτο Σάντανς (συστάθηκε το 1981) είναι ο διάσημος ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και περιβαλλοντολόγος ακτιβιστής, ο 75χρονος Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Μάλιστα στη φετινή διοργάνωση όπου οι αιτήσεις ταινιών έφτασαν στον αριθμό ρεκόρ των 11.000, υπάρχει για 1η φορά στα χρονικά του Φεστιβάλ ελληνική ταινία στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του World Drama Competition. Πρόκειται για την ταινία «L» σε σκηνοθεσία του 41χρονου Μπάμπη Μακρίδη ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Σάντανς Τζον Κούπερ ως τη νέα ελπίδα του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Μπάμπης Μακρίδης που μαζί με την παραγωγό του Αμάντα Λιβανού θα βρεθούν στο περίφημο Φεστιβάλ στη Γιούτα που θα διαρκέσει έως και τις 29 Ιανουαρίου (το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ) έχει γεννηθεί στην Καστοριά το 1970 και σπούδασε σκηνοθεσία στην σχολή Σταυράκου ενώ το 2005 βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ μικρού μήκους της Δράμας για την ταινία του «Ο τελευταίος φακίρης».

Όπως τονίζεται, το «L» αποτελεί ένα από τα πιο πρωτότυπα, σουρεαλιστικά και παράξενα φιλμ της χρονιάς με κεντρικό ήρωα έναν άνδρα χωρισμένο από τη γυναίκα και τα παιδιά του που ζει στο αυτοκίνητο του. Όταν θα απολυθεί από τη δουλειά που κάνει ως οδηγός και μεταφορέας μελιού θα αναθεωρήσει τη ζωή του, θα εγκαταλείψει το αυτοκίνητο-σπίτι του και θα μπει σε μία συμμορία μοτοσυκλετιστών. Το σενάριο συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου που τον περασμένο Σεπτέμβριο κέρδισε μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο στο Φεστιβάλ της Βενετίας το βραβείο καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Άλπεις».

Μπάμπης Μακρίδης

Μπάμπης Μακρίδης

Μπάμπης Μακρίδης

Όπως είδαμε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ του Σάντανς, η ελληνική ταινία «L» έχει προγραμματιστεί να προβληθεί αρχικά στις 23 Ιανουαρίου στο Egyptian Theater του Παρκ Σίτι ενώ θα ακολουθήσουν προβολές τόσο στο Σωλτ Λέικ Σίτι αλλά και στο Sundance Resort στις 27 Ιανουαρίου (πρόκειται για τη μικρή ορεινή πόλη του Σάντανς που περιλαμβάνει χιονοδρομικό κέντρο αλλά και πανέμορφα ξύλινα καταλύματα) που αποτελεί και το «ορμητήριο» του λάτρη της φύσης και των βουνών Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Εξάλλου ο Ρέντφορντ είχε γυρίσει στην ορεινή χιονισμένη Γιούτα το 1972 το γουέστερν σε σκηνοθεσία του Σίντνει Πόλακ «Τζερεμάια Τζόνσον».

Φέτος η εναρκτήρια μέρα του Φεστιβάλ σηματοδοτήθηκε από 4 ταινίες, το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Lauren Greenfield που ασχολείται με τους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους Τζάκι και Ντέιβιντ Σίγκελ (ο Σίγκελ υπέβαλλε μήνυση στο Ινστιτούτο Σάντανς θεωρώντας ότι η ταινία που συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα του καταστρέφει την φήμη και υπόληψη του), τις ταινίες μυθοπλασίας «Hello I Must Be Going» με την Melanie Lynskey ως μία 35χρονη χωρισμένη γυναίκα που επιστρέφει στο σπίτι των γονιών της και «Wish You Were Here» με τον Τζόελ Έντγκερτον καθώς και το «Searching For Sugar Man» που μετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα των ντοκιμαντέρ.

Σχετικά με το «The Queen of Versailles», η σκηνοθέτιδα δήλωσε στο Reuters ότι η ταινία θίγει το θέμα της οικονομικής κρίσης και πως το όλο στόρι προήλθε από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν χάσει τα σπίτια και τις δουλειές τους. Ο ίδιος ο Ρέντφορντ δήλωσε στους ρεπόρτερ της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ότι δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι καιροί που ζούμε είναι σκοτεινοί και απαισιόδοξοι και πως οι συμπολίτες του Αμερικανοί βιώνουν εκτός από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και μία πολιτική ηγεσία στην Ουάσινγκτον που μοιάζει να είναι σε παράλυση. «Ωστόσο εδώ στο Σάντανς οι κινηματογραφιστές μας χαρίζουν ελπίδα μέσα από τις φρέσκιες και ευφάνταστες ιστορίες τους», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις ταινίες που προβλέπεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον είναι το αστικό δράμα  «Red Hook Summer» σε σκηνοθεσία του γνωστού μαύρου κινηματογραφικού δημιουργού Σπάικ Λι, το οποίο έχει πολλά κοινά στοιχεία με την πρώτη μεγάλη επιτυχία του, το φιλμ «Κάνε το σωστό».
Επίσης θα προβληθεί το «Red Lights» όπου πρωταγωνιστούν οι Κίλιαν Μέρφι, Σιγκούρνει Γουίβερ και Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η νέα ταινία του Στίβεν Φρίαρς «Lay The Favorite» με τους Ρεμπέκα Χωλ, Μπρους Γουίλις και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, το «Bachelorette-Eργένισσα» με τις Κίρστεν Ντανστ και Ίσλα Φίσερ που μιλά για ένα γκρουπ νέων ανύπαντρων γυναικών αλλά και το «Arbitrage» σε σκηνοθεσία Νίκολας Τζαρέκι με τον Ρίτσαρντ Γκιρ, την Σούζαν Σάραντον και την Μπριτ Μάρλινγκ. Ακόμα στο φετινό Σάντανς θα παιχθεί το «The End of love» με τους Μάικλ Σέρα και Αμάντα Σέιφριντ με θέμα ένα νεαρό πατέρα που καταρρέει μόλις η μητέρα του παιδιού του πεθαίνει, το ντοκιμαντέρ για τον τραγουδοποιό Πολ Σάιμον σε σκηνοθεσία Τζόε Μπερλινγκέρ, το «The Worlds» με τους Μπράντλει Κούπερ και Ζόε Σαλντάνα, η νέα κομεντί της Ζιλί Ντελπί με τίτλο «2 Days in New York» όπου και πρωταγωνιστεί μαζί με τον Κρις Ροκ αλλά και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ράπερ και ηθοποιού Ice T. Να σημειώσουμε ακόμα ότι ο Ρέντφορντ εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι πλέον η φωνή του Ανεξάρτητου σινεμά ακούγεται δυνατά  ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η υπερβολική δημοσιότητα (hype) και η παρουσία διασημοτήτων και υπευθύνων μάρκετινγκ είχαν ξεστρατίσει και επισκιάσει τον πραγματικό ρόλο και αποστολή του Φεστιβάλ.

Ο Ρέντφορντ δήλωσε επίσης ότι δυστυχώς θα μείνει στο Φεστιβάλ μόνο για 3-4 μέρες καθώς πρέπει να συνεχίσει το μοντάζ της νέας του ταινίας «The Company you Keep» που γύρισε στον Καναδά το περασμένο φθινόπωρο. Τέλος ο Ρέντφορντ δήλωσε περήφανος για τις φετινές ανεξάρτητες ταινίες που επελέγησαν ανάμεσα στις οποίες είναι και το ντοκιμαντέρ για την Έθελ Κένεντι σκηνοθετημένο από την κόρη της Ρόρι Κένεντι. Η Έθελ Κένεντι είναι η χήρα του Ρόμπερτ Κένεντι και μητέρα 11 παιδιών. Στο περσινό Σάντανς αλλά εκτός διαγωνιστικού είχε προβληθεί το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (φετινή πρόταση της Ελλάδας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ).

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture