Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τα μέλη του Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ μιλούν για κακοστημένη παράσταση των υποστηρικτών Βόγλη

Τα μέλη του Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ μιλούν για κα...

Η απάντηση των μελών της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ

Με ανοικτή επιστολή προς τα τοπικά ΜΜΕ απαντούν τα πέντε μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ στα όσα διαδραματίστηκαν κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Γιάννη Βόγλη. Τα μέλη του Δ.Σ., εκτός των άλλων, κάνουν λόγο για "μια κακοστημένη παράσταση που οι πρωταγωνιστές της είχαν τελείως διαφορετικά κίνητρα από αυτά της υπεράσπισης του πολιτισμού".

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής: "Θα θέλαμε κατ’ αρχήν να γίνουν γνωστές ποιες ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο επίμαχο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ το οποίο προκάλεσε τις αντιδράσεις τις οποίες παρακολουθήσαμε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Βόγλης.

α) Να μην παραταθεί και πάλι η θητεία του κ. Βόγλη και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Πρόταση και η οποία πλειοψήφησε.

β) Να παραταθεί η θητεία του για 2 μόλις μήνες και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης της θέσης. Πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μακρής και πήρε μόνο την δική του ψήφο.

γ)  Να παραταθεί η θητεία μέχρι τέλη Ιουνίου και να ξεκινήσουν ταυτόχρονα οι διαδικασίες προκήρυξης της θέσης. Πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σκαρμέας και πήρε 3 ψήφους.

Είναι σαφές, λοιπόν, από όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο ΔΣ, ότι ήταν γνωστό από το καλοκαίρι του 2011 στον κ. Βόγλη (οπότε και δόθηκε 6μηνιαία παράταση της θητείας του) ότι η πορεία του ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή θα έληγε οριστικά το αργότερα στις 30.6.2012. Αν επιθυμούσε να συνεχίσει την πορεία του, όφειλε να μπει και πάλι στην βάσανο της αξιολόγησης, σε αντιπαράθεση με άλλους υποψήφιος, είτε τώρα είτε σε μερικούς μόλις μήνες.

Άρα το ζητούμενο για το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ ήταν αν πραγματικά είχε αντικείμενο ο κ. Βόγλης να επιτελέσει για το διάστημα μέχρι το καλοκαίρι, αφού ο όποιος σχεδιασμός είχε ήδη αποφασιστεί με βάση τις προτάσεις που είχαν ήδη κατατεθεί (με ομοφωνία μάλιστα στο ΔΣ και επικύρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο).

Μας προκάλεσε πραγματική έκπληξη η αντίδραση τόσο του κ. Βόγλη και πολύ περισσότερο κάποιων που εμφανίστηκαν ως υποστηριχτές του ιδίου, του θεάτρου και του πολιτισμού γενικότερα.

Είναι παράλογο και ύποπτο το χθεσινό γεγονός της μαζικής επίθεσης από ανθρώπους είτε ηθοποιούς, είτε εργαζόμενους στο θέατρο, οι οποίοι πληρώνονται από τους Πατρινούς να έρχονται σε αντίθεση με τόσο απρεπή τρόπο, σε αποφάσεις ενός Διοικητικού Συμβουλίου, εκλεγμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο,  το οποίο στόχο έχει να λειτουργήσει το θέατρο προς το συμφέρον της πόλης σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες.

Διαστρεβλώνονται  εμφανώς και σκοπίμως οι θέσεις του ΔΣ για να εξυπηρετηθούν μικροσυμφέροντα, αλλά σίγουρα όχι το θέατρο.

Από πότε είναι κατακριτέο να δοθεί η δυνατότητα σε επαγγελματίες και μάλιστα ιδιαίτερα αξιόλογους Πατρινούς δημιουργούς (όπως η κ. Β. Σακελλάρη, οι κύριοι Χ. Στρέπκος, Α. Θανασούλας, Μ. Νίκας, Φ. Δίπλας κ.α.)  να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, χωρίς να επιβαρύνουν το ΔΗΠΕΘΕ οικονομικά, και να χαρακτηρίζονται ως κολλητοί κάποιων; Μάλιστα σε αυτό το εγχείρημα είχε συνηγορήσει και ο κ. Βόγλης και δεν τον ακούσαμε να το αντικρούει.

Από πού προκύπτει ότι η προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή σημαίνει κατάλυση του θεάτρου; Η θητεία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή μπορεί να παραταθεί μέχρι 3 χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν ολοκληρώνεται η θητεία ενός Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Και, για να θυμίσουμε λίγο και το παρελθόν, η κ. Κονιόρδου έφυγε πριν τη λήξη της  3ετίας για να έρθει ο κ. Βόγλης  που ήταν προσωπική επιλογή του κ. Φούρα και επιβλήθηκε παρότι ήταν έβδομος στην αξιολόγηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Να θυμίσουμε ότι τότε ως παράταξη είχαμε καταψηφίσει την συγκεκριμένη επιλογή, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μακρή.

Από πού προκύπτει ότι οι μισθωτοί από τον Πατραϊκό λαό (τεχνικοί και ηθοποιοί) να έχουν το δικαίωμα να φωνάζουν προπηλακίζοντας μέλη του ΔΣ και Αντιδημάρχους ότι «το Θέατρο είμαστε εμείς»?. Οφείλουν να σεβαστούν ειδικά αυτές τις μέρες και τον μισθό τους, αλλά και τις αποφάσεις του ΔΣ, ακόμα και αν έχουν διαφορετική άποψη.

Γίνονται άραγε πειστικοί, αυτοί που διαλαλούν ότι υποστηρίζουν το θέατρο και τον Πολιτισμό, όταν σε αυτό το χώρο, οι ίδιοι συμπεριφέρονται χειρότερα και από οπαδούς κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα; Πόσο πειστικοί μπορούν να γίνουν στο θεατρόφιλο πατραϊκό κοινό που τους πληρώνει όταν έχουν τέτοιες συμπεριφορές;

Από πού κι ως που ο κ. Μακρής εμφανίζεται ως καταγγέλλων, όταν η εισήγησή του ήταν η παράταση της θητεία του κ. Βόγλη για δύο μόλις μήνες? Αν δηλαδή πλειοψηφούσε η πρότασή του δεν θα κινδύνευε το θέατρο να καταργηθεί όπως έλεγαν οι φωνασκούντες;

Ο καλλιτέχνης κ. Βόγλης αδίκησε τον εαυτό του και την θεατρική του πορεία όταν συμμετείχε χωρίς να αντιδρά σε μια κακοστημένη παράσταση που οι πρωταγωνιστές της είχαν τελείως διαφορετικά κίνητρα από αυτά της υπεράσπισης του πολιτισμού.

Παραμένουμε ενεργοί σε μία πραγματικά δύσκολη για το ΔΗΠΕΘΕ εποχή, υπερασπιζόμενοι την ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντι στους Πατρινούς πολίτες για χρηστή διαχείριση, δημοκρατικές διαδικασίες, διαφάνεια και προάσπιση της ποιότητας του θεάτρου.

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ
Έλλη Περπερίδου – Αντιπρόεδρος
Μαρία Ανδρικοπούλου – Αναπληρωματικό μέλος
Χαριτίνη Καρλιαύτη – μέλος
Κώστας Τρίγγος – μέλος
Πέτρος Ψωμάς - μέλος"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture