Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια «σκοτώνουν» τους Έλληνες

Έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια «σκοτώ...

«Ρίζα του κακού» η κολπική μαρμαρυγή

Είκοσι χιλιάδες εμφράγματα και 30.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Το βαρύ καρδιαγγειακό τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός, κυρίως άρρεν πληθυσμός, θα μπορούσε να αποφευχθεί τουλάχιστον για το 1/3 των περιστατικών εάν αντιμετωπιζόταν η «ρίζα του κακού», η κολπική μαρμαρυγή.

Η συγκεκριμένη νόσος αναδεικνύεται πλέον σε σοβαρή απειλή για την υγεία των Ελλήνων  καθώς εκτιμάται ότι περί τους 200.000 ανθρώπους πάσχουν από αυτή, χωρίς να λαμβάνουν θεραπεία.

Το παραπάνω τόνισαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη οι επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) με αφορμή τη διοργάνωση του 15ου Διεθνούς Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 26-27 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ειδικότερα, και όπως υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής  της Καρδιολογικής Κλινικής του «Ερρίκος Ντυνάν», περίπου 150.000 – 200.000 Έλληνες  πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, αλλά μόλις το 1/5 των ασθενών λαμβάνουν τη δόκιμη αντιπηκτική αγωγή.

Ο ειδικός αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των  νεώτερων αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως ότι δεν απαιτούν συνεχή προσαρμογή της δόσης και δεν παρουσιάζουν μείζονες αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα και άλλα φάρμακα.

Ελπιδοφόρες εξελίξεις

Οι νέες εξελίξεις στον χώρο της καρδιολογίας θα συζητηθούν στο 15ο Διεθνές Συμπόσιο, μεταξύ των οποίων και μια πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης: η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης των νεφρών.

«Η ανθεκτική υπέρταση η οποία ορίζεται ως αρτηριακή πίεση που παραμένει αρρύθμιστη παρά τη λήψη τριών  ή περισσοτέρων αντιυπερτασικών φαρμάκων στις μέγιστες ανεκτές δοσολογίες, εκ των οποίων το ένα είναι διουρητικό,  αφορά περίπου στο 5-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών», υπογράμμισε ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, διευκρινίζοντας ότι  κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθεκτικής υπέρτασης παίζει η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Η νέα μέθοδος συνίσταται στην κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD) με τη διαδερμική εισαγωγή ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι σχετικά απλή, ασφαλής και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας.

Μάλιστα, πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε  για πρώτη  φορά στον  Ελλάδα, στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, επιτυχής κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού σε επιλεγμένους ασθενείς της Μονάδας Υπέρτασης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being