Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με 153 κατά ψήφους

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά τη...

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή

22.09: Με 153 αρνητικές ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 127 βουλευτές από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης.

Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, καθώς και ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Σαχινίδης.

21.35: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατάθεσε η ΝΔ, μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές, είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό.

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή την πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε. Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στην τελική φάση εισήλθε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, μετά από την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η ΝΔ. Τον λόγο έχουν αρχίσει να παίρνουν οι πολιτικοί αρχηγοί με πρώτο τον Βασίλη Λεβέντη.

Δείτε τι συμβαίνει αυτή την ώρα έξω από την Βουλή – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αργότερα, αναμένεται η ονομαστική ψηφοφορία.

Δείτε live

Συνεχίζεται για τρίτη και τελευταία ημέρα η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, την οποία κατέθεσε η ΝΔ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την π ΓΔΜ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Νωρίτερα, επικράτησε ένταση, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στρώνει το χαλί στον εθνικισμό.

«Με τη στάση του ο κ. Μητσοτάκης νομιμοποίησε τον φασισμό και το κάλεσμα για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Όταν η ΝΔ μιλά για μειοδοσίες, προδοσίες και ξεπουλήματα, τι περιμένει η κ. Σπυράκη ότι θα πουν οι Χρυσαυγίτες; Πόσο πιο απλά να πούμε στον κ. Μητσοτάκη ότι με τη στάση του νομιμοποίησε τον φασισμό και το κάλεσμα για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος;

Ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά φέρει βαρύτατη ευθύνη για τη νεκρανάσταση του ακραίου εθνικισμού. Οι δημοκρατικοί πολίτες, όμως, θα δώσουν την απάντηση που αξίζει σε αυτή την ανιστόρητη στάση», υπογραμμίζει ο κ. Τζανακόπουλος.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ολοκληρώνεται σήμερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ψηφοφορίας. H ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής.

Η Ένωση Κεντρώων συναρτά τη στάση της από το αν η ΝΔ θα δεσμευτεί τώρα ότι θα ανατρέψει τη συμφωνία. Το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση. Μετά τα ανήκουστα που είπε χθες ο Κ. Μπαρμπαρούσης, στη Χρυσή Αυγή έχει επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως έχει δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η ψηφοφορία, επί της προτάσεως δυσπιστίας, να ξεκινήσει κοντά στις 18:30 το απόγευμα και αφού προηγουμένως μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη έχουν λάβει το λόγο 115 βουλευτές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις