Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

π. Χ. Παπαδόπουλος: «Εάν δεν αμφισβητήσεις, η πίστη σου δεν είναι αληθινή» - ΦΩΤΟ

π. Χ. Παπαδόπουλος: «Εάν δεν αμφισβητήσε...

Παρουσίασε το νέο βιβλίο του στην Πάτρα

Ο ξεχωριστός χώρος του King George Ηall αν και μεγάλος αποδείχτηκε μικρός για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου με τίτλο «Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό – Η «σιωπή» του Θεού στις δοκιμασίες των ανθρώπων», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρμός».

Ο π. Χαράλαμπος συνομίλησε, απαντώντας σε ερωτήσεις, με τη δημοσιογράφο του thebest.gr Ελευθερία Μακρυγένη, ενώ τη βραδιά άνοιξε το κιθαριστικό σχήμα Vibrato junior, που αποτελεί τμήμα της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο DISCOVER.

Μικροί βιρτουόζοι κιθαριστές και μικροί, μικρές  χορωδοί ερμήνευσαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, θυμίζοντας στους ενήλικες την παιδική αθωότητα και βάζοντας το κοινό στο κλίμα των Χριστουγέννων.

ΒΙΝΤΕΟ

«Τι να πει κανείς μετά από αυτά τα παιδιά» αναρωτήθηκε ο π. Χαράλαμπος ο οποίος υπογράμμισε ότι η γιορτή των Χριστουγέννων μας τονίζει το γεγονός ότι ο Θεός ήρθε στη γη ως παιδί, ως ανυπεράσπιστος, ως τρυφερότητα. Αυτή η αιώνια παιδικότητα του Θεού, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε» είπε και μίλησε για τον ενήλικο Ηρώδη του εαυτού μας που θέλει να στραγγαλίσει το παιδί μέσα μας, πχ με την ορθολογικότητα, τη σοβαροφάνεια.

Στο βιβλίο του ο π. Χαράλαμπος μιλά για την «σιωπή» του Θεού στις δοκιμασίες των ανθρώπων.

 

«Προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε τον Θεό πάρα πολύ προβλέψιμο. Θέλουμε να τον ελέγξουμε και ει δυνατόν να τον τυποποιήσουμε ,  να τον ορίσουμε ή και να τον αντικαταστήσουμε. Εμείς τον διατάζουμε τι να κάνει, ποιο είναι το σωστό, ποιο είναι το συμφέρον μας και θέλουμε να προβάλουμε όλες τις επιθυμίες μας στο πρόσωπό του. Ο Θεός επιμένει σε αυτή την προσπάθειά μας να μας ξεφεύγει διαρκώς. Παίζει δηλαδή ένα κρυφτό. Οι δρόμοι του Θεού είναι πολλοί παράδοξοι. Δεν είναι μετρήσιμοι. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη αντίληψη περί του Θεού και πιστεύουμε πως ο Θεός μόνο έτσι μπαίνει στη ζωή μας ή μόνο έτσι αποκαλύπτεται στη ζωή μας. Εκείνος όμως έχει τόσους τρόπους να αποκαλυφθεί σε έναν άνθρωπο και η Χάρις του έχει τόσους δρόμους για να έρθει να σε συναντήσει». Και πρόσθεσε: « Ο Θεός σου εμφανίζεται με πολλά πρόσωπα. Μπορεί να σου εμφανιστεί μέσα από έναν άνθρωπο, μέσα από μία αγκαλιά, μέσα από έναν λόγο, εκεί που δεν το περιμένεις. Ο Θεός εμφανίζεται, το θέμα είναι πως εμείς τον έχουμε σμικρύνει και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι είναι διαρκώς δίπλα μας. Έχουμε στενέψει την καρδιά μας και την όλη οπτική μας. Η «σιωπή» του Θεού και η «απουσία» του δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πίστη. Αν  ο Θεός δεν «απουσίαζε» και ήταν μια παρουσία τόσο ισχυρή, που  δεν θα μου άφηνε κανένα περιθώριο, δεν θα ήταν πίστη αυτό, δεν θα ήταν σχέση, έρωτας. Θα ήταν επιβολή εξουσίας. Θες δε θες θα πιστέψεις. Δεν θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά. Αυτό όμως δεν είναι πίστη».

Ο π. Χαράλαμπος στο βιβλίο του προσεγγίζει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αν είναι θέλημα Θεού ένας θάνατος π.χ. και γενικότερα οι δοκιμασίες στη ζωή μας, για το πόσο ώριμη είναι η πίστη μας  για τον πώς συνδέεται η “απουσία” του Θεού με την ψυχική ανθρώπινη διάσταση που έχει να κάνει με τις “απουσίες” γονέων στη βρεφική και παιδική μας ηλικία, για την αμφιβολία της πίστης κ.α. Παρουσιάζει επιπλέον, απόψεις και θέσεις όχι μόνο των Αγίων Πατέρων και διδασκάλων της Εκκλησίας , αλλά και φιλοσόφων, ποιητών και καλλιτεχνών.

«Αν δεν αμφισβητήσεις η πίστη σου δεν είναι αληθινή» απάντησε σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε από το κοινό. «Η σχέση με τον Θεό είναι ζωντανή. Πάντα στεριώνουμε εκεί που αμφισβητούμε».

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Είσαι παράξενος Θεός. Το ξέρεις έτσι δεν είναι;

 

Πιστεύω ότι Σού το έχουν ξαναπεί.
Δεν είμαι ο πρώτος.
Και πόσοι ακόμη θα Σ’ το πουν;
Άπειροι, μέχρι να πάρεις απόφαση να μας μαζέψεις όλους …
Εκεί που οι άνθρωποι νιώθουν περισσότερα από αυτά που λένε.
Εκεί που φωνάζει ο ένας τον άλλο «αγάπη μου».
Μέχρι τότε, «θα τα ακούς».

Ε, φταις και εσύ. Εδώ που τα λέμε, φταις
Δεν συμμορφώνεσαι με τους κανόνες μας.
Πας κόντρα σε όλα.
Στο μυαλό, στο νου, στα σχέδια και τα προγράμματά μας.
Μας φεύγεις, μας ξεφεύγεις.
Εκεί που νιώθουμε ότι Σε καταλάβαμε, μας οδηγείς στην πλήρη άγνοια.
Μας κάνεις να αισθανόμαστε μαθητές, ενώ παίρναμε πτυχίο.
Εκεί που λέμε ότι Σε γνωρίσαμε, αλλάζεις μορφές.
Εκεί που λέμε ότι Σε βρήκαμε, Εσύ και πάλι εξαφανίζεσαι.
Αγνώριστος γίνεσαι. Νιώθουμε ότι τελικά δεν Σε μάθαμε ποτέ.
Ε, πώς θες να μη Σε πούμε παράξενο;

 

Το Vibrato junior

Κιθάρα έπαιξαν οι: Aποστόλης Λέτζος, Σωτήρης Καραλής, Δημήτρης Ευθυμάκης, Κασσιανή Αναστασοπούλου, Χρήστος Κρανίτης, Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος, Γρηγόρης Κολλιόπουλος, Παναγιώτης Αθανασακόπουλος, Αθηνά Κουστένη, Φανή – Άννα Αθανασακοπούλου, Φώτης Τσιμελέκης

Τραγούδησαν: Αναστάσης Διγαλέτος, Χαρά Παπαγεωργακοπούλου, Μυρσίνη Αθανασακοπούλου, Κωνσταντίνος Δημητρίου, Λυδία Μαράτου, Άννα Τζανοπούλου, Στέλιος Χιωτέλης, Δομένικος Δερματίνος, Βασίλης Δερματίνος, Γεράσιμος Μιχαλάκος, Αργυρώ Ποντικοπούλου, Σοφία Καλφαγιάννη, Πηνελόπη Πετροπούλου, Ζωή Astill.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις