Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Αποκαλυπτικό κείμενο του Κ. Λογαρά για το Ιντεάλ - Να αποκατασταθεί η κανονικότητα

Πάτρα: Αποκαλυπτικό κείμενο του Κ. Λογαρ...

Υπογραμμίζει την ανάγκη να ξαναλειτουργήσει ο επάνω όροφος ως σινεμά

Αποκαλυπτικό είναι το κείμενο που έγραψε ο συμπολίτης λογοτέχνης Κώστας Λογαράς στο σάιτ protagon.gr για το ιστορικό Ιντεάλ της Πάτρας στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου. Με τίτλο «ξαναζωντανεύει (;) το διατηρητέο κτίριο του “Ideal”», ο Κώστας Λογαράς που είναι και σινεφίλ και μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, θυμίζει ότι η αίθουσα πρωτολειτούργησε τον Νοέμβρη του 1914, λίγο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και υπογραμμίζει πως παρά την εξαιρετική ανακαίνιση που έγινε πρόσφατα στο διατηρητέο αυτό κτίριο (ιστορικό, διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1996) ο κινηματογράφος Ιντεάλ δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως χώρος πολιτισμού.

Αυτό συμβαίνει όπως περιγράφει ο κ. Λογαράς διότι η επιχείρηση που κάνει χρήση του ισογείου έχει επεκτείνει την πρόσοψη του καταστήματος αποκλείοντας τις δύο πλαϊνές εισόδους, κι αυτό μπροστά στα μάτια των Αρχών.

Ο επάνω όροφος του Ιντεάλ (παλιός εξώστης) όπου και είχε διαμορφωθεί μία νέα αίθουσα κινηματογράφου με κόκκινα καινούρια καθίσματα, παραμένει όπως θυμίζει το κείμενο, βάσει Υπουργικών αποφάσεων του 2004, 2013 και 2017, η πιο πρόσφατη έχει ημερομηνία 6 Απριλίου) χώρος κινηματογράφου, πολιτιστικών και συνεδριακών εκδηλώσεων και συναφών χρήσεων.

Ο κ. Λογαράς αναφέρει ότι ο ιστορικός κινηματογράφος Ιντεάλ συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης της Πάτρας αποτελεί ένα κομμάτι από την αφήγηση και της ίδιας μας της ζωής. Απαιτείται σύμφωνα με τον κ. Λογαρά, να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να ξαναλειτουργήσει ο πάνω όροφος του διατηρητέου κτιρίου ως χώρος κινηματογράφου και πολιτισμού.

*Να προσθέσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα που το ισόγειο λειτουργούσε ως καφετέρια με την ονομασία Ιντεάλ, η πρόσβαση στην αίθουσα γινόταν από σκάλες στο πλάι δεξιά και αριστερά της εισόδου του κτιρίου.

Ο κ. Λογαράς τέλος γράφει ότι κανένας δεν αρνείται την οικονομική ανάπτυξη, την εμπορική δραστηριότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις θέσεις εργασίας, ίσα-ίσα, αλλά αυτό να γίνεται με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης (εννοώντας ότι η εταιρεία που νοίκιασε το χώρο και έχει ανοίξει από τα τέλη Σεπτεμβρίου κατάστημα, δεν το έπραξε). Ακόμα διερωτάται πού είναι άραγε ο Δήμαρχος της πόλης και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να παρέμβουν;

Ολόκληρο το κείμενο του κ. Λογαρά για το Ideal μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω στο protagon.gr.

*Το Ιντεάλ είχε επισκεφθεί και προ λίγων εβδομάδων και η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Ελένη Δάσιου, η οποία επίσης εντόπισε ότι έχουν σχεδόν αποκλειστεί οι δύο πλαϊνές είσοδοι – σκάλες, δεξιά κι αριστερά, που οδηγούσαν στον επάνω όροφο, στο σινεμά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture