Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

700 ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ

700 ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑ...

Απολαυστικός ο Τζίμης Πανούσης, εξαιρετικός ο μπάσος Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Μία παράσταση – πρόταση με πολλά καινοτόμα στοιχεία όπως την πρωτότυπη και θαυμάσια μουσική του Νίκου Κυπουργού και το λιμπρέτο του Δημοσθένη Παπαμάρκου ήταν η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό θέατρο που απόλαυσε το Πατρινό κοινό την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας.

Περισσότεροι από 700 θεατές απόλαυσαν μία πλούσια αντάξια της φήμης του Εθνικού Θεάτρου παράσταση με έναν Τζίμη Πανούση απολαυστικό ως Τρυγαίο και με συμπαραστάτες τους λυρικούς ερμηνευτές Τάση Χριστογιαννόπουλο ως Ερμή και Ειρήνη Καράγιαννη ως Ειρήνη, τον Αιμιλιανό Σταματάκη – Πόλεμο και έναν 15μελή χορό ανδρικό και γυναικείο που κινήθηκε άψογα, τραγούδησε και πρωταγωνίστησε όπως αρμόζει σε μία παράσταση αρχαίου δράματος.

«Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Αριστοφάνη» είπε σε μία στιγμή με διάθεση αυτοπαρωδίας ο Τζίμης Πανούσης, ο οποίος παρότι αρχικά έμοιαζε «ξένο σώμα» στην παράσταση και έδειχνε «συμμαζεμένος», όσο κυλούσε το έργο τόσο ο σατυρικός αυτός καλλιτέχνης ξανοιγόταν, «πετούσε» τις ατάκες του, συχνά με αθυρόστομο περιεχόμενο, ωστόσο η επιτυχία του εγχειρήματος που χρεώνεται στον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, ήταν πως ο Τζίμης Πανούσης κατάφερε να ενταχθεί στην όλη παράσταση διατηρώντας συνάμα και το προσωπικό του ιδιαίτερο και ανατρεπτικό στυλ, απλά εδώ πιο μετριασμένο. «Με έχουν ζαλίσει τα ψυχεδελικά σχέδια, Γιουροβίζιον το έκανες», είπε ο Τζίμης Πανούσης σε μία ακόμη στιγμή αυτοπαρωδίας της παράστασης στον φωτιστή.

Πάντως τα φωτιστικά σχέδια δαπέδου που εναλλάσσονταν ήσαν εκπληκτικά και έδειξε η παράσταση να χρησιμοποιεί ταιριαστά και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ο Τάσης Χριστογιανννόπουλος ως Ερμής ξεχώρισε και έβγαλε και γέλιο. Ο Τζίμης Πανούσης φωνητικά ήταν πολύ καλός κι ας ξέχασε σε μία στιγμή την ατάκα του. Από τις πιο ξεχωριστές στιγμές εκεί που ο Πανούσης ζήτησε να κάνουν οι θεατές ενός λεπτού σιγή για όλους εμάς που έχουμε πεθάνει και νομίζουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Δεν έλειψαν και οι πολιτικοσατιρικές αιχμές όπως «ποιος κυβερνά τον τόπο σήμερα. Ο μόνος πρωθυπουργός που είπε ότι θα σκύψει στα προβλήματα, δεν είχαμε και άλλο», ή «ο πατέρας εξορία και στα αρχ…α μου εγώ», κ.α.

Υπέροχη στιγμή της παράστασης όταν κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό ο Τζίμης Πανούσης – Τρυγαίος έκανε τραγουδιστική μνεία σε αξέχαστους συνθέτες και τραγούδια όπως ο Μάνος Χατζιδάκις ή το κομμάτι «Ας ερχόσουν για λίγο» που είχε πει μοναδικά η Δανάη.

Αδύναμη στιγμή της παράστασης το τελευταίο τέταρτο όταν με την σύναψη της «Ειρήνης» εμφανίζονται διάφοροι τύποι που μας φάνηκε κάπως βαρετό όπως δόθηκε ενώ και το φινάλε έμοιαζε κάπως απότομο. Ωραία δουλειά είχε γίνει στην κίνηση από την Σεσίλ Μικρούτσικου και στα κοστούμια λευκών αποχρώσεων της Ελένης Μανωλοπούλου.

Με την «Ειρήνη» από το Εθνικό δόθηκε και η επίσημη πρεμιέρα του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος ευχαρίστησε το Εθνικό για την σταθερή συμβολή του στο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ όλα αυτά τα χρόνια.

Οι φωτ. είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture