Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα:Αναζητείται καταφύγιο για τα αδέσποτα - Ιδιώτης ζήτησε...100.000 ευρώ για τέσσερα στρέμματα από το Δήμο!Παραμένει το πρόβλημα στους δρόμους της πόλης

Πάτρα:Αναζητείται καταφύγιο για τα αδέσπ...

Το θέμα συζητήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς ωστόσο να παρθούν αποφάσεις

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Ο Δήμος Πατρέων σε συννενόηση με τους όμορους Δήμους αναζητά εδώ και καιρό οικόπεδο στο οποίο θα μπορούσε να στεγαστεί ένας χώρος όχι μόνο φύλαξης ή στέγασης αλλά και παροχής φροντίδας για τα αδέσποτα της πόλης.

Κάτι όμως που δεν αποδεικνύεται εύκολη υποθεση αφού δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στη χθεσινή συνεδρίαση, ο νόμος προβλέπει οτι ένας τέτοιος χώρος θα πρέπει να ανήκει στον Δήμο. Υπάρχουν όμως ανοικτά ζητήματα με την κτηματική υπηρεσία και άλλους δημόσιους φορείς που δεν επιτρέπουν την εύκολη διευθέτηση του ζητήματος.

Γι αυτό το λόγο ο Δήμαρχος ζήτησε και τη συνδρομή των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων αλλά και τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός οικοπέδου που να πληρεί τις νόμιμες προυποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Πατρέων βρήκε ένα οικόπεδο στο οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί το καταφύγιο για τα αδέσποτα, ωστόσο το ποσό που ζητά ο ιδιώτης για την πώλησή των 4 στρεμμάτων φθάνει σε πολύ υψηλά...νούμερα (100.000 ευρώ!) στα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί η δημοτική αρχή.

Η συζήτηση για το θέμα μετατέθηκε για επόμενη συνεδρίαση του σώματος.

Πάτρα: Το πρώτο υπαίθριο..."μπαρ για σκύλους" είναι γεγονός

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Δήμος δεν διαθέτει κατάλληλο χώρο,στρέφεται πλέον προς την αγορά οικοπέδου όπου θα μπορέσει να κατασκευάσει το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων.

Στα συρτάρια της δημοτικής αρχής υπάρχει από το καλοκαίρι σχετική μελέτη για την κατασκευή του καταφυγίου την οποία και οι υπηρεσίες του Δήμου αναμένεται να προσαρμόσουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αγορά της κατάλληλης έκτασης. Ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει ακόμα και όταν όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν και δημιουργηθεί το καταφύγιο, τα ζώα που θα μεταφέρονται εκεί δεν θα μπορούν να μένουν μόνιμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι υποχρέωση του Δήμου να τα μαζεύει να τα τσιπάρει, να τα εμβολιάζει, να θεραπεύει όσα ασθενούν και να τα επιστρέφονται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή από εκεί από όπου αρχικα περισυνελλέγησαν.

Το διάστημα φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων στη δομή αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα ξεπερνά τον ένα μήνα, ενώ στο μεσοδιάστημα θα γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης σπιτιού για τα ζώα.

Για όσα όμως κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατόν θα γυρίζουν στους δρόμους. Από την πλευρά του Δήμου, θα γίνεται προσπάθεια πάντως, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη κι έχουν κάνει καταγραφή των πιο «επιβαρημένων» περιοχών, να υπάρχει μια διασπορά των αδέσποτων ώστε το πρόβλημα να μην συγκεντρώνεται μόνο σε συγκεκριμένες συνοικίες της  Πάτρας.

Σε κάθε περίπτωση όσο περνά ο καιρός το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Πάτρα θεριεύει μετά και το κλείσιμο της Μέριμνας αδέσποτων ζώων.Τα παράπονα των συμπολιτών από αρκετές συνοικίες της Πάτρας είναι έντονα καθώς δεν είναι λίγοι οι ασυνείδητοι που εγκαταλείπουν, όπου βρουν, τα σκυλιά που είχαν στα σπίτια τους, όταν τους περάσει η αρχική «κάψα» ή όταν διαπιστώνουν ότι οι υποχρεώσεις φροντίδας ενός ζώου είναι πολλές περισσότερες από όσες αρχικά φαντάζονταν.

Έτσι, για παράδειγμα, στο Ρίο και την ευρύτερη περιοχή τα αδέσποτα είναι πλέον δεκάδες. Τα σημεία όπου συγκεντρώνονται είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καθώς και οι δρόμοι που οδηγούν προς τις κοντές παραλίες του Ρίου, του Αγ. Βασιλείου κ.α.. Σύμφωνα με καταγγελίες που φθάνουν στα γραφεία του thebest.gr οι επιθέσεις που δέχονται πεζοί αλλά και διερχόμενοι οδηγοί δικύκλων δεν είναι λίγες, κάθε άλλο μάλιστα.

Και τούτο γιατί ορισμένα από τα πεινασμένα, φοβισμένα, εξαθλιωμένα ενδεχομένως κι άρρωστα σκυλιά κινούνται απειλητικά κατά περαστικών. Το φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις, καθώς δεν υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες μια οργανωμένη δομή περίθαλψης αυτών των ζώων, προβληματίζει τους φιλόζωους της πόλης που ζητούν επιτακτικά την άμεσή αντιμετώπιση της εκκρεμότητας που υπάρχει πλέον στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις