Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συγκίνηση για την εκδημία της Μαρίας Καρέλα - Επτά μυθιστορήματα, πολλά διηγήματα, αγάπη για τη γλώσσα και την Πάτρα, η "κληρονομιά" της

Συγκίνηση για την εκδημία της Μαρίας Καρ...

Το πιο τελευταίο της βιβλίο "Ο Κοκκινόβραχος" έφτασε κοντά στην λίστα των υποψηφίων για τα βραβεία Public

Αναμφίβολα φτωχότερη θα είναι η κοινωνία της πόλης της Πάτρας μετά την απώλεια της λογοτέχνιδας και ζωγράφου Μαρίας Καρέλα σε ηλικία 74 ετών. Η εκλιπούσα είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα.

Είχε τελειώσει τις γυμνασιακές της σπουδές στα Αρσάκεια σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας ενώ κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στην γαλλική γλώσσα και πολιτισμό στην σχολή των Ουρσουλινών Μοναχών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα αποκτώντας πτυχίο Sorbonne. Ομιλούσε τέσσερις γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά) και είχε καταφέρει πέρα από το ταλέντο της στην ζωγραφική, την έντονη κοινωνική δραστηριότητα της και τις ομιλίες της, να έχει μία σταθερή και ιδιαίτερα δημιουργική παρουσία ως λογοτέχνις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μάλιστα το πιο τελευταίο της βιβλίο, με τίτλο «Ο κοκκινόβραχος» το είχαν προτείνει οι εκδόσεις Περίπλους ως υποψήφιο στην κατηγορία του καλύτερου ελληνικού μυθιστορήματος της φετινής χρονιάς, στα βραβεία βιβλίου Public.

To συγκεκριμένο μυθιστόρημα κατόρθωσε να κερδίσει τους αναγνώστες, να πάει καλά από πλευράς εμπορικής κίνησης ενώ χαρακτηρίστηκε ως το πιο ώριμο και καλοδουλεμένο της συγγραφέως. Το βιβλίο διακρίνεται, όπως έχει τονιστεί, για την ενδιαφέρουσα πλοκή του που έχει στοιχεία αστυνομικού θρίλερ και μυστηρίου.

«Ο Κοκκινόβραχος», ένα ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες μυθιστόρημα,  είχε παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Βυζαντινόν της Πάτρας στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η Μαρία Καρέλα που ήταν παντρεμένη με τον γνωστό συμπολίτη ποτοποιό Λευτέρη Καρέλα (φημισμένα τα κρασιά, λικέρ και ούζα του) και είχαν αποκτήσει δύο γιους, τον Γιώργο και τον Νικόλαο Καρέλα ενώ είχε τη χαρά να δει και 4 εγγόνια, λάτρευε ιδιαίτερα την ηθογραφία ενώ διαβάζοντας κάποιος τις γλαφυρές, όλο ζωντάνια αφηγήσεις και περιγραφές της, δεν μπορούσε παρά να σταθεί εντυπωσιασμένος στην απαράμιλλη γραφή της και στον τρόπο με τον οποίο «έπλεκε» τις λέξεις.

Η Μεσολογγίτισσα ποιήτρια Ακακία Κορδόση προλογίζοντας την συλλογή διηγημάτων της Μαρίας Καρέλα «Αποκοτιές» το 1993, είχε γράψει πως «η Μαρία Καρέλα με τα μικρά της αφηγήματα προσπαθεί να πάει κόντρα σ’ αυτή την ομοιομορφία, αποτυπώνοντας τη γλώσσα, τη σκέψη και τη ζωή των ταπεινών φτωχών ανθρώπων ενός άλλου, άγνωστου στους πολλούς κόσμου κι ενός άλλου καιρού. Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους έχει πλησιάσει, να τους έχει ζήσει η ίδια και κυρίως να τους έχει αγαπήσει κι αυτή την αγάπη θέλει να μεταδώσει και στον αναγνώστη… Τελικά αυτό που διακρίνει κι εκτιμάει κανείς κάτω από την ηθογραφική επιφάνεια των διηγημάτων της Μαρίας Καρέλα είναι μία απέραντη αγάπη για ανθρώπους και πράγματα».

Πέρα από τα βιβλία της (έγραψε 7 μυθιστορήματα), τις ομιλίες και διαλέξεις της (διατελούσε και μέλος και υπεύθυνη για το τμήμα διαλέξεων στον Οργανισμό Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Φεστιβάλ Πάτρας, απ’ όπου και είχε τιμηθεί το 1990), είχε τιμηθεί και από την Ένωση Λογοτεχνών Αθηνών, από το «Σπίτι της Ευρώπης» ενώ ακόμα ήταν δραστήριο μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος και της Εταιρείας Ελληνοιταλικής φιλίας και έρευνας «Ούγκο Φόσκολο» (μάλιστα είχε και την θέση της αντιπροέδρου στο ΔΣ).

Σε πολλά από τα βιβλία της επέλεγε να έχει αναφορές σε γωνιές και χαρακτηριστικά σημεία της Πάτρας όπως στο μυθιστόρημα της «Το μυστικό της σοφίτας» (εκδόσεις Ελάτη 2008).

Η Μαρία Καρέλα που στα χρόνια του ’80 και του ’90 ήταν και στα μέλη της γυναικείας τοπικής οργάνωσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, είχε αριστοκρατική όψη. Πάντα ευγενής και περιποιημένη με τα κόκκινα μαλλιά της δεμένα συνήθως σε κότσο, ξεχώριζε είτε τη συναντούσες την Κυριακή στο εκκλησίασμα του Μητροπολιτικού ιερού ναού της Ευαγγελίστριας Πατρών είτε στο δρόμο, είτε σε μία εκδήλωση. Με πίστη και προσήλωση στο Θεό, λάβαινε μέρος πολλές φορές σε εκκλησιαστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις αναλαμβάνοντας χρέη αφηγήτριας όπως σε εκδηλώσεις της «Πορφύρας».

Σίγουρα το δυσάρεστο νέο της εκδημίας της προκάλεσε λύπη και συγκίνηση καθώς ήταν μία δημιουργική γυναίκα που μπορούσε να προσφέρει πολλά ακόμα.

Η κηδεία της όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, θα τελεστεί την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 στις 4 το απόγευμα στο ναό της Ευαγγελίστριας. Παράκληση της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα ή τρόφιμα για την ενίσχυση της Τράπεζας Τροφίμων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Διαβάστε ακόμα:

Ο "Κοκκινόβραχος" της Μαρίας Καρέλα προτάθηκε από τις εκδόσεις Περίπλους ως καλύτερο μυθιστόρημα στα φετινά βραβεία Public

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture