Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Όταν λέμε Brexit, να εννοούμε Brexit

Όταν λέμε Brexit, να εννοούμε Brexit

Του Θανάση Νταβλούρου

Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, σχεδόν όλος ο κόσμος, συγκλονίστηκαν από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουδείς αμφιβάλει ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο σχετικό δημοψήφισμα, που θα μείνει στην Ιστορία, συνιστά μια δυσμενή εξέλιξη.

Όπως επίσης ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει.

Συμφωνούμε στη διαπίστωση ότι η ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αρχές της, πάνω στις οποίες κτίστηκε, επαναπροσδιορίζοντας ζωτικής σημασίας έννοιες όπως η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.

Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Βρετανία είχε μια, ούτως ή άλλως, «χαλαρή» συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απολαμβάνοντας ένα ιδιότυπο καθεστώς που ουδεμία άλλη χώρα είχε.

Ως εκ τούτου, αν και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μεγάλη Βρετανία δεν συμμετείχε ούτε στην Ευρωζώνη ούτε στη Συνθήκη Σένγκεν.

Δυστυχώς, όμως, κι αυτήν την «α λα καρτ» συμμετοχή, οι Βρετανοί πολίτες, στην πλειοψηφία τους, την απέρριψαν.

Επομένως, η ετυμηγορία τους θα πρέπει να γίνει, αν μη τι άλλο, σεβαστή.

Brexit ψήφισαν, Brexit να πάρουν. Όμως, όταν λέμε Brexit πρέπει και να το εννοούμε. Το διαζύγιο επιβάλλεται να είναι άμεσο και σαφές.

Σε καμία των περιπτώσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποκύψει ή να διολισθήσει σε «λογικές» του τύπου «ειδικής σύνδεσης» ή προνομιακής μεταχείρισης της Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτό θα ήταν ένα εσφαλμένο μήνυμα στην πιο ακατάλληλη συγκυρία, με αποδέκτες τόσο τους Βρετανούς όσο και άλλους λαούς που ενδεχομένως πιστέψουν ότι μπορεί να επιλέξουν κι αυτοί την αποχώρηση, απολαμβάνοντας ωστόσο από την πίσω πόρτα τα προνόμια της παραμονής.

Παράλληλα θα ήταν ένα σαφές μήνυμα και στους εν Ελλάδι κυβερνώντες που επιχαίρουν και προσπαθούν σήμερα με μεγάλο κόπο να κρύψουν την ικανοποίηση τους για την «αντίσταση» του βρετανικού λαού.

Κακά τα ψέματα, μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λέει να συναντηθεί με την πραγματικότητα, θα ήθελε να δει τη χώρα μας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρώ.

Η Μεγάλη Βρετανία (που είναι αμφίβολο εάν θα παραμείνει… Μεγάλη με τις έντονες αποσχιστικές τάσεις που αντιμετωπίζει) θα πρέπει να πληρώσει χωρίς εκπτώσεις το τίμημα της επιλογής της.

Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να μην διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μετά την πρώτη «παγωμάρα» θα πρέπει να δει το Brexit σαν μια μεγάλη ευκαιρία για την αναγέννηση της.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις