Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σινεφίλ συγκινήσεις χάρισαν πολλά από τα βραβευμένα φιλμ του Φεστιβάλ της Δράμας του 2015 - Προβλήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στην Πάτρα

Σινεφίλ συγκινήσεις χάρισαν πολλά από τα...

Από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε

Μπορεί οι προβολές των 16 βραβευμένων φιλμ του 38ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας να έγιναν στην μικρής χωρητικότητας αίθουσα 8 των Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, το βράδυ της Πέμπτης 7 Απριλίου 2016, ωστόσο οι σινεφίλ και δη οι νεότεροι σε ηλικία έδωσαν το παρών και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες και σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα συγκινητικές.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν το πολυβραβευμένο «Σύκο» (διακρίθηκε και στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και στα Κρατικά Κινηματογραφικά βραβεία εκτός του Χρυσού Διόνυσου που πήρε στη Δράμα) του Ελληνοσουηδού Νικόλα Κολοβού που μας συγκίνησε με την ιστορία του υπερήλικα Κώστα που σπεύδει να ικανοποιήσει την τελευταία επιθυμία της ετοιμοθάνατης γυναίκας του Ελένης, να της φέρει ένα σύκο.

Στον δρόμο ωστόσο θα συναντήσει ένα σωρό εμπόδια, από το να στραμπουλίξει το πόδι του μέχρι να τον τσιμπήσει ένα φίδι. Πολύ όμορφο φιλμ, διάρκειας μόλις 13 λεπτών για την αξία της προσπάθειας και του δέσιμου του ζευγαριού μέχρι τα βαθιά γεράματα. Με τον γηραιό Κώστα Λάσκο στον βασικό ρόλο.

Απ’ όσα φιλμ προλάβαμε και μπορέσαμε να δούμε, ξεχωρίσαμε σίγουρα και την «Joanna» του Πατρινού Παναγιώτη Φαφούτη που είναι αλήθεια πως στην ταινία μικρού μήκους μας έχει χαρίσει σπουδαίες δημιουργίες (Ο Γκόγκος, Τα σαλιγκάρια της Λουλούς), με την υποβλητική παρουσία της Υβόννης Μαλτέζου με το αραχνούφαντο νυφικό και τα πλάνα της αδικημένης είναι αλήθεια από άποψης γενικότερης κινηματογραφικής αξιοποίησης Πάτρας, μαζί με την μουσική της Μαριέττας Φαφούτη που βραβεύτηκε στην Δράμα.

Και μιας και μιλάμε για μουσικές στο «Σύκο» του Ν. Κολοβού της επίσης θαυμάσια μουσική έχει υπογράψει ο Πατρινός Σταύρος Γασπαράτος.

Τι όμορφο επίσης αλήθεια το φιλμάκι της Σταυριάννας Λίτσα με τον δημοσιογράφο - κριτικό Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο στην παραγωγή, «Παλίρροιες – Το παραμύθι της θάλασσας» με τον αφοπλιστικό Αφγανό μετανάστη πιτσιρικά Σαίντ και τα αδέλφια του σε μία πραγματικά, στα όρια του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους ιστορία για την περιπέτεια των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας.

Ενδιαφέρον είχε και το «Simon Says» του νεαρού σκηνοθέτη Νίκου Τσεμπερόπουλου, γιου του γνωστού σκηνοθέτη Γιώργου Τσεμπερόπουλου για την μοναξιά και την μεγάλη έλλειψη επικοινωνίας στον σημερινό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το 11λεπτο σε ύφος ντοκιμαντέρ φιλμ «Πωγωνίσκος» του Θανάση Νεοφώτιστου με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που είναι εκ των ελάχιστων κατοίκων του ομώνυμου ακριτικού χωριού (4 κάτοικοι) στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, τον κ. Λευτέρη και την κυρία Ευαγγελία. Η αλήθεια και απλότητα και ζεστή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων όπως την κατέγραψε η ταινία του Θ. Νεοφώτιστου με υπόκρουση Ηπειρώτικες μουσικές, ήταν συγκλονιστική.

Τέλος καλογυρισμένο ήταν και το «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου με την Ρομάνα Λόμπατς που πήρε βραβείο ερμηνείας στη Δράμα και ενδιαφέρον αν και πολύ παράξενο, με στοιχεία θρίλερ το «Inner Land» της Βίβιαν Παπαγεωργίου.

Την βραδιά προβολής των 16 βραβευμένων φιλμ του Φεστιβάλ της Δράμας του Σεπτεμβρίου 2015, διοργάνωσε όπως κάνει κάθε χρόνο η Κινηματογραφική λέσχη της Πάτρας και η πρόεδρος της Ελένη Δάσιου.

*Στην κεντρική φωτ. σκηνή από το φιλμ "Σύκο".

Επιμέλεια κειμένου - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας "Πωγωνίσκος".

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας "Πωγων...

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας "Πωγωνίσκος".

H Υβόννη Μαλτέζου στην "Joanna" του Πατρινού Παναγιώτη Φαφούτη.

H Υβόννη Μαλτέζου στην "Joanna"...

H Υβόννη Μαλτέζου στην "Joanna" του Πατρινού Παναγιώτη Φαφούτη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture