Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οι «Αλληλένδετες Βιογραφίες» της Μίτσης Σκ. Πικραμένου παρουσιάζονται σε εκδήλωση στις 11 Απριλίου στην Πάτρα

Οι «Αλληλένδετες Βιογραφίες» της Μίτσης ...

Στην αίθουσα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών

Αυτή τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, οι Πατρινές εκδόσεις Πικραμένος διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης, στην αίθουσα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας, της σειράς «Αλληλένδετες Βιογραφίες» της Μίτσης Σκ. Πικραμένου.

Η σειρά που αποτελείται από τέσσερις βιογραφίες και μία «εργογραφία» είναι αποτέλεσμα επίμονης κι εκτεταμένης μελέτης αρχείων και πρωτογενών πηγών, που απευθύνεται ωστόσο στο ευρύ κοινό.

Με την πρόσφατη έκδοση της Εργογραφίας της Πηνελόπης Δέλτα, όπου «βιογραφείται» το σύνολο του έργου της, σε συνάρτηση με το πνευματικό κλίμα της εποχής, τις ιστορικές συνθήκες, αλλά και τα προσωπικά βιώματα της Δέλτα, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των «Αλληλένδετων Βιογραφιών».

Στον εν λόγω κύκλο, η Μίτση Σκ. Πικραμένου βιογραφεί τέσσερις αινιγματικές και συνάμα εμβληματικές προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, τους Πηνελόπη Δέλτα, Ίωνα Δραγούμη, Παύλο Μελά και Λουίζα Ριανκούρ.

Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα υπήρξαν γνήσια τέκνα του 19ου αιώνα που, δρασκελίζοντας το σύνορο, ανταποκρίθηκαν με πάθος και αυτοθυσία στις προκλήσεις του 20ού. Οι τροχιές τους διασταυρώθηκαν στο περιορισμένο πλαίσιο της κοσμικής Αθήνας της εποχής, όμως οι εκλεκτικές τους συγγένειες δεν περιορίζονται σ’ αυτό. Αφενός, αποτέλεσαν εμβληματικές φυσιογνωμίες στην υπόθεση της εθνικής συνειδητοποίησης με εφόδιο έναν πατριωτισμό αγνό κι ευγενικό που μεταφράστηκε σε ουσιαστική προσφορά, αφετέρου (με εξαίρεση τη Ριανκούρ) βάδισαν προς τον αινιγματικό τους θάνατο με τόλμη κι αποφασιστικότητα, ως γνήσιοι απόγονοι του Ρομαντισμού του αιώνα που τους γέννησε.

Τη σειρά θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 11 Απριλίου στις 20.00, στην αίθουσα «Μανόλης Μαγκλάρας» του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών (στην οδό Μουρούζη 14 μετά την Καρόλου), οη Νέλλη Βουτσινά από τις Εκδόσεις Πικραμένος, η ιστορικός Ανδρονίκη Χρυσάφη και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Μάγνης ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με την συγγραφέα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture