Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Η ελπίδα γεννιέται στη Μυρσίνη - 331 Σύριοι φιλοξενούνται στο LM Village - Εγκυμονούσα ποζάρει στο πλευρό του Σύριου δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης

Ηλεία: Η ελπίδα γεννιέται στη Μυρσίνη - ...

O δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ στο πλευρό των προσφύγων

Κορίτσι θα είναι το πρώτο παιδί που θα γεννηθεί σε λίγα 24ωρα στο LM Village  στη Μυρσίνη όπου από προχθές φιλοξενούνται 331 σύριοι πρόσφυγες.

Η 30χρονη Σύρια εγκυμονούσα, η Σούριβαν, έκανε βόλτα με την εξαδέλφη της Κενάτ στα μονοπάτια του παραθεριστικού κέντρου και εκεί την εντοπίσαμε. Την πλησίασε χαμογελώντας ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ, που με στενούς του συνεργάτες βρισκόταν από νωρίς το πρωί και τη ρώτησε πότε θα γεννήσει. «Είμαι στις μέρες μου… Είναι το δεύτερο παιδί μου και είναι κοριτσάκι » του απάντησε με χαμόγελο. Η γυναίκα παρακολουθείται ήδη από τον γιατρό της 117ΠΜ ενώ έχει ειδοποιηθεί γυναικολόγος.

Στην είσοδο του LM, εκεί που υπήρχαν τα γραφεία διοίκησης του παραθεριστικού κέντρου θα διαμορφωθεί χώρος για ιατρείο. Κρεβάτια εξεταστικά, γυναικολογικό κρεβάτι, παραβάν και φυσικά όλα τα ιατρικά εργαλεία που πρέπει να έχει ένα εξεταστήριο.

Στο hot spot της Μυρσίνης φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 331 σύριοι. Από αυτούς οι 180 είναι παιδιά. Με το πρώτο φως της  ημέρας οι πρόσφυγες βγήκαν από τα οικήματα που πέρασαν το πρώτο τους βράδυ και άρχισαν να περπατούν στους όμορφους χώρους του LM. Στις 8 το πρωί και ενώ είχε ξεκινήσει το σερβίρισμα του πρωινού έφθασαν συνεργεία του δήμου για να καθαρίσουν το γκαζόν και να περιποιηθούν τους δεκάδες φοίνικες. Άνδρες και γυναίκες της 117ΠΜ βρίσκονταν στο χώρο και φρόντιζαν ώστε όλα να λειτουργούν σωστά.

Λίγο μετά τις 11 και ενώ το θερμόμετρο έδειχνε 18 βαθμούς, πολλοί σύριοι κάθε ηλικίας, πήγαν στην παραλία και απόλαυσαν το πρώτο τους μπάνιο στο Ιόνιο με θέα την Κυλλήνη και τη Ζάκυνθο. Οι γυναίκες παρέμεναν ντυμένες με την χαρακτηριστική μαντήλα και το μακρύ φόρεμα και παρακολουθούσαν από την αμμουδιά τους άνδρες τους και τα παιδιά τους…

Εθελοντές

Συγκινητική ήταν και η παρουσία κατοίκων της περιοχής στο κέντρο. Αρκετοί έφερναν ρούχα για τα παιδιά, ενώ ρωτούσαν τους άνδρες της 117ΠΜ και τους Ερυθροσταυρίτες,  αν μπορούσαν να φέρουν τρόφιμα και άλλα είδη που χρειάζονται οι πρόσφυγες.

Παρόντες φυσικά από το πρωΐ στο παραθεριστικό κέντρο ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι κοινοτήτων.

Δέκα άτομα σε ένα σπίτι

«Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Βίτσας μου είχε πει για 38 οικογένειες όσες είναι και τα σπίτια. Όμως ο  αριθμός υπερβαίνει τις δυνατότητες που υπάρχουν εδώ. Έτσι χθες αναγκαστήκαμε από 5-6 άτομα που είχαμε προβλέψει σε κάθε σπίτι, να κοιμούνται 10 άτομα.

Αν χρειαστεί και όσοι θέλουν μπορεί μπροστά από τα σπίτια να βάλουμε αντίσκηνα», μας δήλωσε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Ο κόσμος αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και θέλει να βοηθήσει. Μίλησα με τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρίστο Χριστοδουλόπουλο και μου είπε ότι θα στείλει 30 στρώματα. Ο Ε.Σ. θα στείλει επίσης αντίσκηνα. Θα μας στείλουν από την Περιφέρεια κουβέρτες που υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Επίσης υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης κάτι που δεν υπήρχε τις προηγούμενες μέρες. »

Υγειονομική στήριξη του κέντρου

Στις 11.30 το πρωΐ έφθασε στο χώρο ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιώργος Γιαννόπουλος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδος κ. Κώστα Τσαούση.

Νωρίτερα είχε έρθει στο παραθεριστικό κέντρο ο γιατρός Γιάννης Λέντζας δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και πρόεδρος του ΚΥ Σιμόπουλου και η γιατρός κ. Θεώνη Γεωργιοπούλου μέλος του Ι.Σ. Αμαλιάδος.

Ο κ. Γιαννόπουλος αφού περιηγήθηκε από τον δήμαρχο στους χώρους και είχε συνομιλία με τον γιατρό της 117 ΠΜ, μετέβη στο χώρο όπου θα διαμορφωθεί σε ιατρείο και δήλωσε:

«Ήρθαμε να δούμε τον χώρο φιλοξενίας των προσφύγων προκειμένου να διαπιστώσουμε από κοντά τι ανάγκες θα χρειαστεί να καλύψει η 6η ΥΠΕ μσω των φορέων που εποπτεύει εδώ στην περιοχή δηλαδή των Κέντρων Υγείας βασικά και των νοσοκομείων αν χρειαστεί παραπέρα βοήθεια. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καταγράψουμε τις ανάγκες σε ιατρικές και νοσηλευτικές ειδικότητες που χρειάζονται ώστε να μπορούμε να αναθέσουμε την ευθύνη στην κατάλληλη δομή της περιοχής.

Θα είναι και ο κ. Λέντζας που θα έχει την ευθύνη του τοπικού συντονισμού προκειμένου να υπάρχει ένας σύνδεσμος με την 6η ΥΠΕ για να έχουμε μια καθημερινή εικόνα του τι ανάγκες καλύπτουμε και τι ανάγκες χρειάζονται να καλυφθούν από άλλους φορείς όπως είναι ο Ιατρικός Σύλλογος  και που δεν μπορεί να καλύψει και η ιατρική υπηρεσία του Στρατού».

Σε ερώτηση αν οι υπάρχουσες υποδομές μπορούν να σηκώσουν το βάρος του προσφυγικού στην περιοχή, ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε:«Θεωρώ πως ναι. Μάλλον οι  ανάγκες θα είναι αυξημένες σε παιδιάτρους γιατί σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε χώρους φιλοξενίας τα παιδιά είναι πολύ μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά πολλές φορές και το 50%.  Εκεί λοιπόν θα πρέπει να στοχεύσουμε πολύ περισσότερο».

patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις