Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έξι αρχιερείς στην κηδεία του π. Γεωργίου Παπασταύρου στην Παντάνασσα - Συγκίνησαν τα λόγια της εγγονής του, Μαρίας Παπασταύρου

Έξι αρχιερείς στην κηδεία του π. Γεωργίο...

Ο Μητροπολίτης Πατρών έκανε λόγο για έναν άριστο λειτουργό κι έναν ευτυχισμένο άνθρωπο

«Ο π. Γεώργιος έφυγε ευτυχισμένος και αναπαύεται εν χαρά και αγαλλίαση στον ουρανό. Υπήρξε άριστος λειτουργός του Κυρίου Ιησού Χριστού και άσκησε το έργο του με ταπείνωση και ευσέβεια. Παρέμεινε εν ενεργεία σχεδόν μέχρι το τέλος, χωρίς να λάβει σύνταξη, ιερατεύοντας με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και παρέδωσε την ψυχή του οσιακά. Κατά τις τελευταίες του στιγμές η αγαθότητα της ψυχής του και η εικόνα του ευτυχισμένου ανθρώπου ήταν έκδηλη στα μάτια του. Έμοιαζε χαρούμενος, πράος και ήρεμος».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος μιλώντας για τον αοίδιμο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Παπασταύρου, στην εξόδιο ακολουθία που εψάλη το απόγευμα της Τρίτης 29 Μαρτίου 2016, στον κατάμεστο από κόσμο ιερό ναό της Παντανάσσης όπου ο εκλιπών ιερεύς διετέλεσε προιστάμενος για σχεδόν 40 έτη, από το 1975 έως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2014 που πλέον προιστάμενος ανέλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη στην κηδεία του π. Γεωργίου Παπασταύρου που εκοιμήθη στα 95 του χρόνια. Στην εξόδιο ακολουθία συγχοροστάτησαν έξι συνολικά αρχιερείς ενώ πολλοί ήσαν οι ιερείς που παρέστησαν. Εκτός του Μητροπολίτη Πατρών, παρόντες ήσαν οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, Ύδρας κ.κ. Εφραίμ, Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε πως ο π. Γεώργιος ήταν ένας ευλογημένος άνθρωπος από την κοιλιά της μάνας του. Είχε γεννηθεί σ’ ένα σπίτι φτωχό, το οποίο μοσχομύριζε Χριστό και λιβάνι. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην αείμνηστη πρεσβυτέρα Μαρία, έναν ευλογημένο πνευματικό άνθρωπο, στο πρόσωπο της οποίας ο π. Γεώργιος βρήκε μία αληθινή σύζυγο και έναν αληθινό θησαυρό. Αξιώθηκε ν’ αποκτήσει μία λαμπρότατη οικογένεια, αποκτώντας 9 παιδιά, όλα διαμάντια, δύο εκ των οποίων οι π. Αθανάσιος και π. Τιμόθεος έχουν γίνει αρχιμανδρίτες και ιεροκήρυκες, στην Μητρόπολη Πειραιά και στην Μητρόπολη Πατρών αντίστοιχα. Επίσης δύο από τα παιδιά του, ο Παναγιώτης Παπασταύρου και ο Δημήτρης Παπασταύρου παλιότερα, ασχολούνται με την ιεροψαλτική τέχνη.

Συγκίνηση και δάκρυα σκόρπισαν σε όλους όσους παρευρέθηκαν στην κηδεία του π. Γεωργίου, τα λόγια από καρδιάς της φοιτήτριας της φιλολογίας Μαρίας Παπασταύρου, κόρης του Δημήτρη Παπασταύρου και εγγονής του εκλιπόντος. Απευθυνόμενη στον παππού της, έντονα συγκινημένη και φορτισμένη η Μαρία Παπασταύρου θυμήθηκε τις συμβουλές του π. Γεωργίου, όπως ότι ο αγώνας είναι διαρκής και δεν πρέπει να τα παρατάμε αλλά και το αγαπημένο του σημείο κάθε καλοκαίρι, στην πολυθρόνα στην βεράντα του σπιτιού κοντά στην θάλασσα, απ’ όπου ατένιζε σιωπηλός με τα έντονο γαλάζιο βλέμμα των ματιών του τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.

«Τώρα συνειδητοποιούμε πόσο μας λείπεις και πόσο σε θέλουμε παρόντα», είπε η εγγονή του.

Μίλησε ακόμα η κυρία Τζόλα, από τον σύλλογο προστασίας αγέννητου παιδιού, η οποία θυμήθηκε πως πριν από 14 χρόνια που ξεκίνησε ο σύλλογος, ο π. Γεώργιος καθοδήγησε την ίδια και τα άλλα μέλη του συλλόγου, λέγοντας τους χαρακτηριστικά πως «θα συναντήσετε πολλά εμπόδια στην πορεία, ωστόσο να ξέρετε πως τα καλά έργα τα αρχίζει ο Θεός και τα συνεχίζουν οι άνθρωποι». Πράγματι όπως με ευγνωμοσύνη είπε η κυρία Τζόλα, το δέντρο του συλλόγου μεγάλωσε, το μήνυμα που λέει όχι στην άμβλωση εστάλη σε όσους περισσότερους γίνεται και δόθηκε ζωή σε πάνω από 50 παιδιά.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος χρησιμοποιώντας και λόγια του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, τόνισε τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν ιερέα, στοιχεία με τα οποία ήταν περιβεβλημένος ο π. Γεώργιος, κυβερνήτης να οδηγεί το ποίμνιο με οφθαλμό του τον Χριστό, πνευματικός πατέρας και διδάσκαλος να μεταφέρει το λόγο του Θεού και το μήνυμα της αιωνίου ζωής και της αλήθειας της Αναστάσεως και συνάμα "ιατρός". Ειδικά στο τελευταίο ο π. Γεώργιος Παπασταύρου διέπρεψε καθώς μέσω του ιερού μυστηρίου της εξομολογήσεως και μετανοίας, χιλιάδες πιστοί στάθηκαν στο ιερό επιτραχήλιο του, άνοιξαν την ψυχή τους και ζήτησαν συγχώρεση.

Ο ναός της Παντάνασσας αποχαιρέτισε σήμερα έναν ιερέα της παλαιάς φρουράς που ιεράτευσε επί σχεδόν 60 έτη, από το 1957. Οι ενορίτες έδωσαν σύσσωμο παρών, ενώ πολλοί ήσαν οι πιστοί και από άλλες εκκλησίες της Πάτρας. Η ταφή του π. Γεωργίου έγινε στο κοιμητήριο της Εγλυκάδας.

Ανάμεσα στα στεφάνια ήταν ένα από τον ιερό ναό Υπαπαντής Καμαρών και ένα εκ μέρους του Διευθυντή και του συλλόγου του 3ου Γυμνασίου της Πάτρας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ιερού ναού της Ευαγγελίστριας Ιωάννης Κόττορος, η πρόεδρος της Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πάτρας Τασία Μανωλοπούλου – Νικολοπούλου, οι Λεωνίδας Μαργαρίτης, Χρήστος Μούλιας, κ.α.

*Οι φωτό από την κηδεία στην Παντάνασσα, είναι του Δημ. Χριστοδουλόπουλου.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις