Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η Zωή Σακκούλη υποστηρίζει ότι η προσωπική ευτυχία δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά αποτέλεσμα αληθινής επιθυμίας να την ανακαλύψεις και να τη ζήσεις. Και μάς εξηγεί πώς!

Η Zωή Σακκούλη υποστηρίζει ότι η προσωπι...

Η Άτροπος δίνει λύσεις σε ότι μπλοκάρει και στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξη και την ευτυχία μας

Κάποτε ήταν ταμπού. Αργότερα κινδύνεψε να γίνει μόδα. Σήμερα, αποτελεί ανάγκη.
Γιατί, όταν οι προσωπικές σχέσεις καταλήγουν σε αδιέξοδο & διαλύονται, όταν οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, όταν οι δυσκολίες προσαρμογής στο εργασιακό περιβάλλον μας κάνουν αναποτελεσματικούς και μη συνεργάσιμους, όταν οι επιπτώσεις ενός διαζυγίου στα παιδιά γίνονται εφιάλτης, όταν η αγωνία για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών γεννάει υπερβολικούς, καταπιεστικούς ή ακόμα και υστερικούς γονείς, όταν ο φόβος δεν μας αφήνει να απολαύσουμε το επόμενο βήμα στη ζωή μας, όταν οι ανασφάλειες δεν μας επιτρέπουν να διεκδικήσουμε τα θέλω μας, τότε, η βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες δεν μπορεί να αποτελεί ούτε ταμπού, ούτε μόδα.

Η ψυχική ισορροπία, η αυτογνωσία, η αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας καθενός, μόνο ως ανάγκη μπορεί να περιγραφεί και ως βασικό αγαθό που αξίζουμε όλοι.

Υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων, σοβαρών και αξιόλογων επαγγελματιών στην πόλη μας, που υποστηρίζει ότι η προσωπική ευτυχία δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά αποτέλεσμα αληθινής επιθυμίας να την ανακαλύψεις και να τη ζήσεις.

Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό κέντρο που αποτελείται από επαγγελματίες Ψυχολόγους, Ψυχοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Μαίες, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Παιδοψυχίατρους, Εργοθεραπευτές ιδιαίτερα καταρτισμένους, έμπειρους και καταξιωμένους ο καθένας στον τομέα του, που "φροντίζουν" και θεραπεύουν όλα όσα βασανίζουν το μυαλό και την ψυχή μας, όσα κάνουν δύσκολη την καθημερινότητά μας και όσα μας κρατάνε μακριά από την αληθινή ευτυχία. Όχι, αυτός δεν είναι ένας κολακευτικός πρόλογος για την ομάδα της "Άτροπος". Είναι η ειλικρινής περιγραφή μιας ομάδας ανθρώπων που μόλις τους γνωρίζεις, συζητήσεις μαζί τους και κατανοήσεις τη φιλοσοφία τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους, διαπιστώνεις την ιδιαιτερότητά τους, το γιατί είναι όλοι τους ξεχωριστοί ένας προς έναν και κυρίως αντιλαμβάνεσαι τη σπουδαιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

Μικρά παιδάκια, έφηβοι, ζευγάρια, έγκυες, γονείς, άνθρωποι μοναχικοί ή εσωστρεφείς, άνθρωποι με φοβίες και ανασφάλειες, άνθρωποι με πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα προβλήματα, στην Άτροπο αναζητούν λύσεις σε ότι τους μπλοκάρει και στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξη και την ευτυχία τους. Η Ζωή Σακκούλη, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Άτροπος απάντησε σε όλες μας τις απορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει η Άτροπος και μας έπεισε ότι η ευτυχία μας είναι στο χέρι μας και μόνο!

Αν έπρεπε να εξηγήσουμε σε μια φράση, με απλό λόγο και όχι με επιστημονικούς όρους, τί είναι η Άτροπος, τί θα λέγαμε;

Είναι η συνεργασία πολλών ειδικών για την αντιμετώπιση δυσκολιών σε πολλά επίπεδα.
Η Άτροπος είναι ένα ιδιωτικό κέντρο, όπου μπορεί κανείς να συναντήσει όλες τις ειδικότητες Ψυχικής Υγείας, Λογοθεραπείας, Ειδικής Αγωγής, Μαιευτικής καθώς και να εποπτευθεί ή να επιμορφωθεί σε περίπτωση που απασχολείται με σχετικά επαγγέλματα.

Δηλαδή, σε ποιούς απευθύνεστε; Ποιός μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς και για ποιούς λόγους; Ποιές ανάγκες καλύπτετε; Ποιά προβλήματα λύνετε;

Απευθυνόμαστε σε ενήλικες και σε ανηλίκους.
Οι ενήλικες  μπορούν εδώ να αναζητήσουν Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική, θεραπεία ζεύγους ή οικογένειας, προετοιμασία εγκύων, Ομάδες Γονέων, Λογοθεραπεία, Επαγγελματικό προσανατολισμό, εποπτεία και Εκπαίδευση. Μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε εμάς για δυσκολίες της καθημερινότητας όπως για τη δυσκολία να αντιμετωπίσει τις προσωπικές ή οικογενειακές του σχέσεις, για το στρες που αντιμετωπίζει, για κάθε είδους διάγνωση που αφορά ψυχοκοινωνικές δυσκολίες (κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, πένθος κτλ), ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη σχέση και προσπαθεί να βρει λύσεις, ζευγάρια που είναι σε διάσταση αλλά χρειάζεται να βρουν ρυθμούς ώστε να συνεργάζονται για τα παιδιά τους, γονείς που χρειάζονται πληροφόρηση σχετικά με τα παιδιά τους, άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές Λόγου, γραφής, συγκέντρωσης και ζευγάρια που πρόκειται να αποκτήσουν παιδί και η μητέρα χρειάζεται προετοιμασία για φυσιολογικό τοκετό αλλά παράλληλα θέλουν να προετοιμαστούν και οι δυο για τα στάδια που θα ακολουθήσουν.

Τα παιδιά, στην Άτροπο μπορούν να βρουν καθημερινά παιδικά εργαστήρια, όπου οι μικροί μας φίλοι αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και προετοιμάζονται για τα επόμενα αναπτυξιακά τους στάδια, Λογοθεραπεία και Ειδική Αγωγή.
Οι έφηβοι, μπορούν να αναζητήσουν υπηρεσίες Συμβουλευτικής σχετικά με κάθε είδους πληροφόρηση που χρειάζονται (σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, επαγγελματικό προσανατολισμό, στρες, χρήση ίντερνετ), καθώς και να ενταχθούν σε ομάδες όπου μπορούν να δουλέψουν ζητήματα που αφορούν δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, όπως δυσκολίες με τους γονείς ή το σχολείο. Οι ομάδες παιδιών για ηλικίες 12-18 ετών γίνονται και ως ομάδες έργου, με θέατρο, χορό, ζωγραφική και κατασκευές. Με κέντρο το "έργο" μοιράζονται τις καθημερινές δυσκολίες και βρίσκουν έγκυρες απαντήσεις γύρω από τα θέματα που τους απασχολούν.

Στην Άτροπο συνεπώς, μπορεί να απευθυνθεί κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει δυσκολίες συναισθηματικές, ψυχολογικές, δυσκολίες Λόγου, γραφής, συγκέντρωσης, μητέρες που θέλουν να προετοιμαστούν για τον τοκετό και τη λοχεία και σπουδαστές ή επαγγελματίες που εργάζονται γύρω από τα επαγγέλματα αυτά.

Πως μπορεί κανείς να καταλάβει ότι έχει τέτοιου είδους ανάγκες; Ποιά στοιχεία, γεγονότα ή συναισθήματα θα πρέπει να προβληματίσουν κάποιον ώστε να απευθυνθεί σε εσάς;

Χρειάζεται να απευθυνόμαστε σε ειδικούς ψυχικής υγείας σε κάθε περίοδο που αντιλαμβανόμαστε πως δεν καταφέρνουμε να επιλύσουμε κάποια δυσκολία μας και αυτό μας εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας ή να είμαστε ικανοποιημένοι και ευτυχείς με τη ζωή μας.
Όταν για παράδειγμα κάποιον τον ενοχλεί κάτι στο πόδι του, θα απευθυνθεί εντός κάποιων ημερών σε ορθοπεδικό. Με τον ίδιο τρόπο, χρειάζεται να μπορούμε να αναζητούμε λύσεις μέσα σε ένα εύλογο διάστημα, όταν αντιμετωπίζουμε κάποιες συναισθηματικές δυσκολίες και να μην επιλέγουμε να τις «κουβαλάμε» μαζί μας για πολύ ή και για πάντα… Δε χρειάζεται εκείνος ο  χωρισμός για παράδειγμα να μας εμποδίζει για χρόνια να πάμε παρακάτω. Μια αποτυχία στις εξετάσεις να μην σπουδάσουμε. Εκείνες οι αϋπνίες να εργαστούμε ή αυτός ο γάμος να είμαστε ευτυχείς. Υπάρχουν λύσεις για τις δυσκολίες μας και είναι πολύ απλό να τις αναζητήσουμε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να απευθυνόμαστε σε ειδικούς που μπορούν να μας κατευθύνουν.

Γιατί να απευθυνθεί κάποιος σε εσάς συγκεκριμένα;

Στην Άτροπο ακολουθούμε μια ασφαλή διαδικασία για κάθε άνθρωπο που απευθύνεται σε εμάς. Αρχικά κάνουμε αξιολόγηση του αιτήματος κάθε ανθρώπου. Καταγράφουμε αναλυτικά κάθε πληροφορία που θα μας φανεί χρήσιμη στη διάγνωση. Στη συνέχεια κάνουμε έναν θεραπευτικό σχεδιασμό με τον ενδιαφερόμενο για την αντιμετώπιση του ζητήματος που τον απασχολεί. Αν κάποια ανάγκη δεν είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε, παραπέμπουμε τον ενδιαφερόμενο στο που πρέπει να αναζητήσει σχετική πληροφόρηση ή αντιμετώπιση.
Για κάθε περίπτωση, συνεργάζεται μια ομάδα ειδικών, με σκοπό την ολόπλευρη αντιμετώπιση.

Για παράδειγμα, απευθύνθηκε σε εμάς ένα ζευγάρι που είναι σε διάσταση, με το αίτημα να απασχοληθεί το τετράχρονο παιδάκι τους, στα παιδικά εργαστήριά μας. Με την πρώτη καταγραφή των δεδομένων, αξιολογήθηκε πως το παιδί χρειάζεται Λογοθεραπεία και πως αντιμετωπίζει δυσκολίες συμπεριφοράς. Παράλληλα, οι γονείς χρειάζονταν συμβουλευτική ζεύγους με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους, ενώ ο σύζυγος αντιμετώπιζε ζητήματα εθισμού στο διαδίκτυο. Μετά από αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, το παιδί άρχισε να παρακολουθείτε από Παιδοψυχίατρο και Λογοθεραπευτή, οι γονείς να ακολουθούν Συμβουλευτική ζεύγους και ο πατέρας ατομική θεραπεία για την προσωπική του δυσκολία.

Μια άλλη περίπτωση, αφορά σε μια μητέρα που είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα. Απευθύνθηκε στην Άτροπο για να συνεργαστεί με μαία, να την προετοιμάσει για το φυσιολογικό τοκετό και παράλληλα να αναζητήσει πληροφόρηση για το πρώτο της παιδί που ήδη μοιάζει να δυσφορεί στην ιδέα του ερχομού δεύτερου παιδιού. Εκτός από τη συνεργασία με τη μαία, η μητέρα και ο πατέρας παρακολουθούν Συμβουλευτική, με σκοπό να ανταποκριθούν στις δυσκολίες συμπεριφοράς του πρώτου παιδιού τους, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί το ίδιο το παιδί κάποιον ειδικό.

Πρωτίστως, αυτό που επιχειρούμε είναι να υποστηρίξουμε κάθε γονιό, σύντροφο ή συγγενή στο ρόλο τους και όχι να εμπλέξουμε άμεσα άλλα πρόσωπα αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Για το λόγο αυτό και όταν υπάρχει αίτημα σχετικά με κάποιο παιδί, δεν κάνουμε αρχικά συνάντηση με την παρουσία παιδιού, αλλά μόνο με τους γονείς. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η συμβουλευτική των γονέων είναι αρκετή.

Πιστεύετε ότι τα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε αποτελούν ακόμα ταμπού ή ο κόσμος είναι εκπαιδευμένος, ενήμερος και ανοιχτός πια;

Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς οι άνθρωποι είναι πιο ενημερωμένοι και συνεπώς γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν ταμπού γύρω από σχετικές υπηρεσίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζουν πως υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε σχετικές δυσκολίες. Είναι όμως θα λέγαμε και μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν παραπληροφόρηση σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Είναι λογικό, κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα. Για το λόγο αυτό και στην Άτροπο μπορεί κανείς να βρει ειδικούς για κάθε δυσκολία. Ψυχολόγους, Παιδοψυχίατρους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Λογοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Μαίες, Επόπτες και Εκπαιδευτές, οι οποίοι θα σας ενημερώσουν και θα σας κατευθύνουν έγκυρα σχετικά με το αίτημά σας.

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια αλλά φοβούνται μήπως εκτεθούν ή μήπως διαρρεύσουν προσωπικά τους στοιχεία. Πόσο "ασφαλής" είναι κανείς σε αυτή τη διαδικασία;

Απολύτως. Τα στοιχεία των ανθρώπων διατηρούνται κωδικοποιημένα και χωρίς τα προσωπικά τους δεδομένα. Τα ραντεβού με τους ειδικούς γίνονται κατόπιν συνεννόησης και χωρίς να βρίσκονται στο χώρο άλλοι άνθρωποι στον ίδιο χρόνο. Σε χώρους 300 τετραγωνικών, υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι, ώστε να μην χρειάζεται κανείς να αντιμετωπίσει μια πιθανή συνάντηση με άλλους ανθρώπους. Σχετικά με την πληροφόρηση που λαμβάνουν οι συνεργάτες μας, υπάρχει η διατήρηση απορρήτου όπως προβλέπεται από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των κλάδων μας.


Δε μοιάζει και τόσο εύκολο να ξεδιπλώσεις τον εσωτερικό σου κόσμο, τις σκέψεις σου και τις ανασφάλειές σου σε κάποιον που δε γνωρίζεις. Πώς προσεγγίζετε τους ανθρώπους που απευθύνονται σε εσάς θέλοντας να αντιμετωπίσουν κάποια δυσκολία τους; Το πετυχαίνετε πάντα;

Είναι λογικό καθένας μας να φαντάζεται τη διαδικασία ως "ιερά εξέταση". Στην πραγματικότητα κάθε άνθρωπος που έχει επισκεφτεί ειδικούς, γνωρίζει πως υπάρχει ένα ιδιαίτερα ζεστό και ευχάριστο κλίμα που περιβάλει τέτοιου είδους συναντήσεις. Οι συνεργάτες μας, έχουν πολύχρονη εμπειρία και η ειδική τους εκπαίδευση, τους έχει εφοδιάσει με ότι χρειάζεται για να συνεργαστούν με κάθε άνθρωπο ζεστά και υπεύθυνα. Άλλωστε, τα όρια του μέχρι που φτάνει μια συνάντηση με κάθε ενδιαφερόμενο, τα ορίζει και ο ίδιος. Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε κάτι άμεσα που δυσκολεύει κάποιον για να το λύσουμε. Πολύ συχνά, βλέπουμε ανθρώπους που ήδη είχαν μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία σχετικά με κάποιον άλλον ειδικό που κάποτε επισκέφτηκαν. Μην ανησυχείτε, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί συνεργάτες που μπορούμε να  σας προτείνουμε. Είναι πολύ σημαντικό άλλωστε να "ταιριάξουμε" με τον επαγγελματία που θα μας αναλάβει. Χρειάζεται να αισθανόμαστε καλά για αυτό. Υπάρχει άλλωστε συνεχής επικοινωνία κάθε ενδιαφερόμενου με την επιστημονικά υπεύθυνη της Άτροπος, η οποία είναι σε θέση να συζητά μαζί σας σε κάθε βήμα, πιθανές ανησυχίες ή αιτήματα για οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης. Για αυτό δεν χρειάζεται κανείς να ανησυχεί, είναι δική μας ευθύνη να σας καθοδηγήσουμε σε αυτό…

Υπάρχει η φήμη ότι τέτοιου είδους υπηρεσίες κοστίζουν ακριβά και θεωρούνται ίσως πολυτέλεια για τον μέσο άνθρωπο. Από την άλλη, από όσα μας αναφέρετε, περισσότερο με πραγματική ανάγκη μοιάζουν για την ισορροπία της προσωπικότητας κάποιου παρά με πολυτέλεια. Τί ισχύει τελικά;

Οι περισσότερες υπηρεσίες μας φανταστείτε πως καλύπτονται με τη χρήση ασφαλιστικών ταμείων. Εκείνες που δεν καλύπτονται, είναι προσιτές σε κάθε άνθρωπο που χρειάζεται να αναζητήσει σχετικές υπηρεσίες. Σχεδιάζουμε μαζί σας τις ανάγκες σας, σύμφωνα με τις δυνατότητές σας.
Κάθε άλλο παρά πολυτέλεια αποτελούν η ψυχική μας ηρεμία, η σχέση του ζευγαριού/οικογένειας, η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, η προετοιμασία της οικογένειας για το νέο μέλος ή η αντιμετώπιση δυσκολιών Λόγου και γραφής. Είναι πολύ σημαντικές προτεραιότητες θα λέγαμε για την υγεία και την ευτυχία μας. Η εποχή μας είναι πολύπλοκη και χρειαζόμαστε συνεχώς νέα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε την πίεση της καθημερινότητας και να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας να μπουν στο στίβο της ζωής με εφόδια προστατευτικούς παράγοντες για να αντιμετωπίσουν σχεδόν τα πάντα.

Περιγράψτε μας κάποιο περιστατικό που αντιμετωπίσατε και για το οποίο νιώσατε υπερήφανοι επειδή συμβάλλατε στην αντιμετώπισή του.

Για την απάντηση αυτή, θα θέλαμε να μιλάμε για μέρες!
Είμαστε υπερήφανοι για κάθε άνθρωπο που κατάφερε να αντιμετωπίσει το στρες ή τη θλίψη του χωρίς φαρμακευτική αγωγή, παρά μόνο με συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία, για κάθε άνθρωπο που συνεργαστήκαμε και κατάφερε με τη συμβουλευτική υποστήριξη να αξιολογήσει πως χρειάζεται για κάποιο διάστημα και φαρμακευτική υποστήριξη και επανήλθε δραστήριος στην καθημερινότητά του, για κάθε μητέρα που παρόλο που εργάζεται κατάφερε να γεννήσει φυσιολογικά και να θηλάζει το μωρό της, για κάθε ζευγάρι που αν και αντιμετώπιζε δυσκολίες κατάφερε να ξαναβρεί την ευτυχία μέσα ή έξω από το γάμο, για κάθε νέο που βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι και δεν γνώριζε πώς να κινηθεί παρακάτω στις σπουδές ή την εργασία και σήμερα διαπρέπει, για κάθε έφηβο που ήρθε σε εμάς με ταμπέλα "δύσκολου" ή "προβληματικού" παιδιού και σήμερα λάμπει στη ζωή του, αναπτύσσοντας σχέσεις με συνομηλίκους, για κάθε μικρό μας φίλο που πριν από τρεις μήνες ήρθε διστακτικός ή "σίφουνας" στην ομάδα συνομηλίκων και αυτά τα Χριστούγεννα στάθηκε ευτυχισμένος να πει το ποίημά του στη γιορτή του σχολείου με αυτοπεποίθηση. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που είμαστε συνοδοιπόροι με κάθε ενήλικα ή παιδί που ξεκινά από κάπου και καταφέρνει να κινηθεί με τη δική του προσωπικότητα, προς την υγεία και την ευτυχία.

Info:

Άτροπος, Σαχτούρη 23 Πάτρα
Τη 2614008854
atroposhelp.gr

Της Τζίνας Μαρινάκη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά