Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι περιοδείες της...υποανάπτυξης

Οι περιοδείες της...υποανάπτυξης

Tου Ηρακλή Ρούπα

Το γεγονός ότι φαινομενικά υπάρχει κινητικότητα από πλευράς κάποιων κυβερνητικών στελεχών σε κάποιους τομείς, σίγουρα υποδηλώνει κάποια διάθεση παραγωγής έργου.

Όταν όμως ο σχεδιασμός που προκύπτει από την κινητικότητα αυτή κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ουτοπικός ως αστείος, πρέπει να αναδεικνύεται η σχετική αυτή παθογένεια για να σταματήσουν κάποια στιγμή οι πολιτικοί να θεωρούν πως με ευχολόγια και ασκήσεις επί χάρτου θα αναδιαμορφώσουν την κατεστραμμένη οικονομία.

Ακολουθείται η κοινότυπη διαδικασία των ευχολογίων όταν αυτή την στιγμή το 60% των νέων είναι άνεργοι. Κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής όμως θα διαπιστώσει εύκολο πως καμία πρόταση, κανένα σχέδιο, κανένας ουσιαστικός προβληματισμός δεν κατατίθεται για το τμήμα εκείνο του πληθυσμού που θα κληθεί στο άμεσο μέλλον να σηκώσει στις πλάτες του το όποιο αφήγημα ανάκαμψης και κοινωνικής σταθερότητας.

Με έκπληξη λοιπόν διάβασα αναφορές πως η Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση το αρμόδιο Υπουργείο, επεξεργάζεται την…«ανάσταση» μεταποιητικών επιχειρήσεων και βιομηχανικών μονάδων της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν έβαλαν λουκέτο σταματώντας την λειτουργία τους! Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά στην Achaia Clauss αλλά και μονάδα κεραμοτουβλοποιίας στο Αγρίνιο. Όλα δε αυτά τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια τα παρουσίασε η κα Τζάκρη στον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος Γιώργο Αγγελόπουλο. Γίνεται λόγος δηλαδή για επιχειρήσεις που ανήκουν σε Τράπεζες λόγω οφειλών, ή δεν έχουν ούτε καν τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό όπως η περίπτωση της κεραμοποιίας στο Αγρίνιο. Επιπρόσθετα θα έπρεπε να γνωρίζει η κα Υπουργός πως όταν ακόμα δεν έχει υπάρξει πρόγραμμα διαχείρισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, αποτελεί ένδειξη άγνοιας στοιχειωδών παραμέτρων η ανακοίνωση ενεργοποίησης ανενεργών μονάδων της Δυτικής Ελλάδας.

Η ανάπτυξη και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας –κυρίως της νεανικής- στην περιοχή μας δεν αποτελεί βάση για να "παίζει" την επικοινωνιολόγο η κα Τζάκρη. Φρόντισαν διαλύοντας πρώτα και μετά ξεπουλώντας τις τράπεζες να χάσουν ως Κυβέρνηση κάθε δυνατότητα παρέμβασης σε αυτής της μορφής τον αναπτυξιακό πυρήνα. Καλώς ακολουθεί ο Αντιπεριφερειάρχης και φίλος Γιώργος Αγγελόπουλος. Κακώς εμπαίζει η Υπουργός. Αυτά για να μιλάμε με ειλικρίνεια μεταξύ μας. Χρειάζεται εξειδικευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ο Νομός μας με σχεδιασμό και πλαίσιο υποστήριξης. Τίποτα από όλα αυτά δεν διαθέτει σήμερα η χώρα.

Ας φροντίσουν στο Υπουργείο να μην χαθούν κονδύλια αναπτυξιακά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως λόγω αδράνειας τίθενται υπό αμφισβήτηση από την Ε.Ε. χρηματοδοτήσεις αρκετών δις., ας κάνουν μία προσπάθεια να διαμορφώσουν βάσει του προβληματικού προυπολογισμού πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να διαμορφώσουν πεδίο δράσης για τους νέους και μετά από την λίγη αυτή σοβαρότητα ας επανέλθουν στην περιοχή μας. Ίσως τότε  ουτοπία να έχει βάσεις…πραγματικότητας.

Υ.Γ. Μήπως θα ήταν παραγωγικότερη η κα Τζάκρη να παρενέβαινε για την δημοπράτηση της Πατρών –Πύργου για την οποία καμία αναφορά δεν γίνεται στον νόμο που αύριο ψηφίζεται για τα κόκκινα δάνεια. Μόνο που στον νόμο αυτό «δίδονται» 330 εκ στις κατασκευαστικές που ζημιώθηκαν λόγω της κρίσης.

*Ο Ηρακλής Ρούπας είναι Οικονολομόγος, Γραμματέας Τομέα Οικονομίας & Ανάπτυξης, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις