Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Όλα όσα συνέβησαν στον φετινό εορτασμό του Αγ. Ανδρέου Πατρών - "Όλα κύλησαν ήρεμα και με τάξη"

Όλα όσα συνέβησαν στον φετινό εορτασμό τ...

Ξεχωριστή τιμή ήταν σίγουρα η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας που ήταν απλός και χαιρετούσε τον κόσμο

Παρελθόν αποτελεί και ο φετινός λαμπρός και πανηγυρικός εορτασμός του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέου, ένας εορτασμός που χαρακτηρίστηκε από την πληθώρα του κόσμου, την ξεχωριστή ευλάβεια, την παρουσία πολλών πολιτικών αλλά και του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Είναι γεγονός πως είχε χρόνια να έρθει στον εορτασμό του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όπως μας θύμισε ο προιστάμενος του ι. ναού του Αγίου Ανδρέου, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης που για άλλη μία χρονιά είχε χρέη τελετάρχη των εκδηλώσεων, η τελευταία φορά ήταν προ μερικών ετών όταν και είχε λαμπρύνει τις εκδηλώσεις με την παρουσία του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Σας εύχομαι καλή δύναμη στα καθήκοντα σας και φώτιση Θεού» ήταν η ευχή του π. Νικολάου Σκιαδαρέση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ακούγοντας τα συγκεκριμένα λόγια κούνησε καταφατικά το κεφάλι.

Ο κ. Παυλόπουλος φρόντισε να επισκεφθεί και την έκθεση για τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών όπου και τον υποδέχθηκε η επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαίας Αννίτα Κουμούση – Βγενοπούλου, ενώ κάθισε και στο εορταστικό γεύμα που παρέθεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στο ξενοδοχείο Patras Palace.

Εκ των Μητροπολιτών δεν παρέστησαν τελικά ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος που ήταν ασθενής και ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Βενέδικτος ενώ ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιος παρέστη μόνο ανήμερα τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στην πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία και στην Θεία Δοξολογία παρουσία του κ. Παυλόπουλου ενώ δεν μπόρεσε στη συνέχεια να ακολουθήσει την λιτανεία της Τιμίας Κάρας και της Εικόνας του Αποστόλου Ανδρέου.

Οι αρχιερείς συνολικά μαζί με τον Πατρών και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθο ήσαν τελικά οκτώ. Ξεχώρισε η παρουσία του μεγάλου σχετικά σε ηλικία Μητροπολίτη Κυθήρων Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος ήταν στην Πάτρα από την Παρασκευή 27/11 και έδωσε δυναμικό παρών ακόμα και στη λιτανεία ενώ συγχοροστάτησε με τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και στην ιερά αγρυπνία την Παρασκευή το βράδυ στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου.

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησαν και τα Θεία κηρύγματα τόσο του Μητροπολίτη του ακριτικού Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριου στον εσπερινό της Κυριακής 29/11 όσο και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου ανήμερα στην πανηγυρική Θεία λειτουργία. Ο κ.κ. Μακάριος που έκανε αναφορά και στην Καρπασία στην Κύπρο απ’ όπου και πέρασε και δίδαξε ο Άγιος Ανδρέας (την μελέτη για την αποκατάσταση του εκεί ναού έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών), στο ανθρώπινο «ποτάμι» που αντίκρισε να κατακλύζει το εορταστικό τριήμερο το ναό του Αγίου Ανδρέου και την Πάτρα, την ευλάβεια των προσκυνητών, υπογράμμισε με νόημα πως η Πάτρα δεν μετριέται με το στρέμμα αλλά με την πίστη και το αίμα του Αγίου Ανδρέα που μαρτύρησε εδώ ενώ έκανε και αναφορά στην σημερινή εποχή της τεχνολογίας.

Εντύπωση έκανε και η εύστοχη αναφορά του στο καρναβάλι. Όπως είπε, η Πάτρα είναι γνωστή και για το καρναβάλι της, με τη διαφορά πως στην περίπτωση αυτή γίνεται παρέλαση, όλοι φορούν μάσκες και ο καρνάβαλος μετά καίγεται ενώ ο Άγιος Ανδρέας λιτανεύεται.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης μιλώντας στο thebest.gr επισήμανε πως φέτος κύλησαν όλα ήρεμα, πως στην τεράστια πραγματικά προσέλευση του κόσμου (είχαν έρθει και πολλοί με ταξιδιωτικά πούλμαν) βοήθησε ο καλός ηλιόλουστος καιρός (αν και ανήμερα έκανε λίγο κρύο) ενώ σημαντική στην διατήρηση της τάξης εντός και εκτός ναού ήταν η συμβολή της αστυνομίας. Βέβαια μετά το τέλος της λιτανείας την Δευτέρα υπήρξαν κάποια φαινόμενα επαιτείας έξω από το ναό (μία γυναίκα πουλούσε στυλό, μία άλλη χαρτομάντιλα, τέσσερις που έδειχναν καλόγριες σταυρουδάκια, κ.α., μία άλλη γυναίκα είχε στο καροτσάκι έναν παραπληγικό άνδρα).

"Δυστυχώς η ανέχεια στην εποχή της κρίσης είναι μεγάλη όπως και το χάλι στο οποίο έχουν περιέλθει και ζουν κάποιοι και είναι αναπόφευκτα τέτοια φαινόμενα", ήταν το σχόλιο του π. Νικολάου.

Εντύπωση επίσης έκαναν και κάποιοι προσκυνητές που θέλησαν με ξεχωριστό τρόπο να δείξουν την πίστη τους και να εκπληρώσουν το τάμα τους στον άγιο. Για παράδειγμα είδαμε γυναίκα να σκουντάει τα πόδια των πιστών για να ανοίξουν διάδρομο να περάσει και να φτάσει έως την ανθοστόλιστη Τιμία Κάρα και τον Σταυρό του Πολιούχου μιας και πήγαινε γονατιστή για να προσκυνήσει. Σε μία άλλη περίπτωση ένας νέος σχετικά άνδρας στις 2.30 το πρωί της Κυριακής προς Δευτέρα πήγε ξυπόλητος για να προσκυνήσει.

Λόγω της τεράστιας προσέλευσης χρειαζόταν αρκετή ώρα αναμονής τόσο για να πάρει κάποιος κερί ή λαμπάδα όσο και για να φτάσει έως το σημείο της Τιμίας Κάρας. Στον εσπερινό της Κυριακής χρονομετρήσαμε περίπου 1 ώρα αναμονή (50 λεπτά για την ακρίβεια) που χρειαζόταν κάποιος για να προσκυνήσει την Αγία Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου.

Τέλος ζωηρή ήταν η κίνηση και στους καθιερωμένους μποναμάδες που στήνονται με αφορμή την πανήγυρη του Αγίου, στην κάτω πλευρά της Ακτής Δυμαίων.

Eπιμέλεια κειμένου - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις