Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κ. Πελετίδης στην ΚΕΔΕ: Η ηγεσία της ΚΕΔΕ ανταριάζει στα λόγια και ευθυγραμμίζεται στην πράξη με την κυβέρνηση

Κ. Πελετίδης στην ΚΕΔΕ: Η ηγεσία της ΚΕΔ...

Ο δήμαρχος Πατρέων εκπροσώπησε τους εκλεγμένους με το ΚΚΕ

Εκπροσωπώντας όλους τους εκλεγμένους Δημάρχους με την «Λαϊκή Συσπείρωση» (Ικαρίας  Σ. Σταμούλο, Καισαριανής  Η. Σταμέλο, Πετρούπολης  Β. Σίμο και Χαϊδαρίου Μ. Σελέκο), στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, τόνισε τα εξής μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Ο κρατικός προϋπολογισμός  είναι προσαρμοσμένος ,  στις κατευθύνσεις , τους στόχους  και τις επιδιώξεις της μόνιμης Ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθάρχησης και  των  μνημονικών συμβάσεων που ξεδιπλώνονται  στην φαση της καπιταλιστικής κρίσης στην χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ευθυγραμμίζονται και  οι προϋπολογισμοί  Δήμων  με πρώτο άξονα την κλιμακούμενη μείωση της  χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο πειθάρχησης και ο προϋπολογισμός   είναι  τα βασικά εργαλεία  για την συνέχεια   των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων  στην τοπική διοίκηση.

Κοινός παρανομαστής οι δραματικές περικοπές πόρων , η συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, η  ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών  και έργων, η ώθηση των δήμων  στον τραπεζικό δανεισμό, η  ένταση της υπερ-φορολόγησης των δημοτών,  η   αντικατάσταση του προσωπικού με σταθερά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα με προσωπικό ποικίλων ελαστικών εργασιακών σχέσεων κα ..

Η ηγεσία της ΚΕΔΕ ανταριάζει κατά καιρούς στα λόγια και ευθυγραμμίζεται στην πράξη.

Οι δήμοι δεν έρχονται να υπηρετήσουν οξυμένες  λαϊκές ανάγκες αλλά  τον γενικό αντιλαϊκό προσανατολισμό του κράτους ,  την  διασφάλιση  κεφαλαίων για τους  επιχειρηματικούς ομίλους  ,την  καπιταλιστική ανάπτυξη.

Καπιταλιστική ανάπτυξη και κάλυψη λαϊκών αναγκών δεν συνταιριάζουν.

Η λογική  της ανταπόδοσης  αγκαλιάζει πια μεγάλο εύρος των δραστηριοτήτων στους Δήμους .

Η σημερινή  κυβέρνηση την ιεραρχεί και την διευρύνει. Κατεύθυνση που έχει δυστυχώς  την στήριξη της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.  Υποχρεώνονται οι χρεωμένοι Δήμοι να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους  προστρέχοντας στον τραπεζικό δανεισμό.

Διαδικασία που  οδηγεί σειρά από δήμους που βρίσκονται ή που θα βρεθούν πολύ σύντομα  στο κόκκινο, σε αυστηρό δημοσιονομικό μαρκάρισμα. Για τον έλεγχο της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πορείας στην τοπική διοίκηση η Κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ είχε θεσπίσει το Οικονομικό Παρατηρητήριο .

Η κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ   αλλάζει τη μορφή  του και συγκροτεί στην θέση του την «Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ».

Με την  συμμετοχή και εκπρόσωπων της ΚΕΔΕ την εμφανίζουν να δρα συμβουλευτικά  προς τους Δήμους, αλλά με την ίδια αντιλαϊκή στόχευση. Την συμμόρφωση των φορέων της τοπικής διοίκησης στους στόχους και τις επιδιώξεις του Μεσοπρόθεσμου.

Οι αντιδραστικές ανατροπές που έχουν  δρομολογηθεί , από  τον Καλλικράτη  στα Μεσοπρόθεσμα  και τα μνημόνια  καθώς και η ταύτιση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων  στην αποφασιστικότητα   προώθηση  τους , μαζί  η ηγεσία της ΚΕΔΕ ,  υπογραμμίζουν   ότι η τοπική διοίκηση  είναι αναπόσπαστο  μέρος  του αστικού κράτους και των στρατηγικών επιδιώξεων του  σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο και δεν μπορεί παρά να στρέφεται ενάντια στο λαό και τις ανάγκες του.

Η αποκεντρωμένη  λειτουργία της η  αναγκαία προϋπόθεση για την συγκέντρωση κεφαλαίων και την στήριξη  της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Καταρρέουν υποδομές που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στην άθληση, στον πολιτισμό , από  έλλειψη συντήρησης, λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού. Αυτή η κατάσταση αξιοποιείται από  δημοτικές αρχές σαν δρόμος ώστε να εκχωρείται η εκμετάλλευση τους σε ιδιώτες.

Το σκέλος των αναπτυξιακών προγραμμάτων – ΕΣΠΑ (2014-2020) αφορά σε έργα και δράσεις που ιεραρχούνται πλήρως στις ανάγκες  ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, βάζοντας στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα.

Απουσιάζουν σχεδιασμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις για ζητήματα όπως της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας, των κοινωνικών υποδομών υγείας – πρόνοιας .

Οξυμμένα παραμένουν τα προβλήματα και οι  ελλείψεις σε βασικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που η στήριξη τους έχει εναποτεθεί στους σχεδιασμούς διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας

Το πρόβλημα με το προσωπικό  παραμένει εκρηκτικό.

Μείωση προσωπικού , πρόσκαιρες ,λειψές  προσλήψεις, απλήρωτη εργασία για μεγάλα διαστήματα ειδικά για εργαζόμενους που συνδέονται  με τα  ευρωενωσιακά προγράμματα, εντατικοποίηση της εργασίας.

Η σταθερή μόνιμη εργασία αντικαθίσταται με προσωρινούς εργαζόμενους μέσα από διάφορα προγράμματα πχ  «κοινωφελούς εργασίας»,  συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, «εθελοντική» εργασία και  ΜΚΟ, το νεοφυές σκλαβοπάζαρο των Συνεταιριστικών  οργανώσεων.

Το οικονομικό πρόβλημα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης που προκύπτει και από τα δεδομένα του Κρατικού Προϋπολογισμού, είναι πρωτίστως πολιτικό. Θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που υπηρετεί.

Διεκδικούμε:

● Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, κατάργηση του  στα ειδή πρώτης ανάγκης , στην υγεία και το φάρμακο, στο σχολειό, μείωση του στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές κλπ

● Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

● Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ. και των οφειλόμενων σε αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τ.Δ. να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

● Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.

● Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ.), με  εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα .

● Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5. Κατάργηση του Ν. 3833/10 και έκδοση πράξεων διορισμού όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παύση του θεσμικού πλαισίου που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν αναγκαστικά στα δικαστήρια ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων να προασπίζουν μέσα και από αυτούς τους δρόμους το δικαίωμα τους στην δουλειά, τα εργασιακά τους δικαιώματα.

● Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτηριακές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνομιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.

● Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για σχολική στέγη, αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, αξιοποίηση και διασφάλιση  ελεύθερων χώρων .

● Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου, απόρροια των στόχων του μεσοπρόθεσμου, που μετατρέπει τους Δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών και στοχεύσεων κεφαλαίου, ΕΕ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις