Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η "Αφρικανική Σκόνη" του Βασίλη Λαδά παρουσιάζεται στις 26 Οκτωβρίου στην Πάτρα

Η "Αφρικανική Σκόνη" του Βασίλ...
Μαρτάτος Tάκης

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Ωδείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών

Το νέο αξιόλογο βιβλίο του Πατρινού δικηγόρου και λογοτέχνη Βασίλη Λαδά «Αφρικανική Σκόνη» (εκδόσεις Γαβριηλίδη) αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, να παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει με τη διοργανωτική σφραγίδα και πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου 38 μοίρες και 14 λεπτά των Ανδρέα Τσιλίρα και Λεωνίδα Πανόπουλου, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 το βράδυ στην Πάτρα.

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Ωδείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών, στην οδό Ρήγα Φεραίου και Γκότση.

Σύμφωνα με την υπόθεση του νέου βιβλίου του Β. Λαδά, ο δημοσιογράφος Γ.Μ. ανακαλύπτει ότι στο βρεφοκομείο Πατρών δώδεκα έκθετα βρέφη πέθαναν από ασιτία γιατί οι υπεύθυνοι κρατούσαν τα τρόφιμα για λογαριασμό τους. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του γνωρίζει ανθρώπους που βοηθούν, ως μέλη ενός συλλόγου, υστερημένα παιδιά. Συμμετέχει κι αυτός στις δράσεις του συλλόγου.

Εν τω μεταξύ συμβαίνουν στην πόλη ταραχώδη γεγονότα: φόνοι, ύποπτα ατυχήματα, απάτες αριβιστών πολιτικών, μυστηριώδεις φασιστικές απειλές, εξομολογήσεις απωθημένων ενοχών. Μια πνιγηρή ατμόσφαιρα δύσπνοιας και αβεβαιότητα, όπως αυτή της αφρικανικής σκόνης που φέρνει στην πόλη λασποβροχή και αινιγματικά ιερογλυφικά. Οιωνοί για τα μέλλοντα, αποκαλύψεις για τα παρελθόντα.

Η Αφρικανική σκόνη διαγράφει ανάγλυφα μια ομιχλώδη πραγματικότητα με όρια από τη μια τα αθώα ανυπεράσπιστα βρέφη και τα μειονεκτούντα παιδιά και από την άλλη τις ποικίλες τραγικές παρενέργειες του φανατισμού (ναρκωτικά, βία, μισαλλοδοξία, αμοραλισμός). Τελικά είναι μια πολιτική παραβολή. Ένα βιβλίο-ανάχωμα απέναντι στις ασυγκράτητες εκτροπές της συμπεριφοράς του ανθρώπου.

Ο Βασίλης Λαδάς έχει γεννηθεί το 1946 στην Πάτρα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει τα πεζά: "Η πόλη και ο μύθος" (2002), "Ρίον-Αντίρριον" (2004), καθώς και τα ποιήματα (με το ψευδώνυμο Βασίλης Αρφανής): "Ο Γιάννης και η Μαρία" (1972), "Το ραντεβού" (1984), "Βράδυ στο σπίτι" (1990), "Το νεκρό παιδί" (1990), "Διπλή πόλη" (1994), "Παραβολή" (2001), "Απόκρεω" (2004).

Από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ανέβηκε το 2005 σε διασκευή το κείμενο του Ρίον-Αντίρριον. Από το Ιόνιο Θέατρο, το 2006, παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Πάτρα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", το έργο του "Ανήθικη ποίηση", μια επιλογή και ανθολόγηση ποιημάτων και πεζών για τις πόρνες, τα πορνεία και τους πελάτες τους.

Για το εξαιρετικό πεζογράφημα του «Παιχνίδια κρίκετ» όπου έθιξε το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων τιμήθηκε το 2013 με το Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture