Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Πατρινός Γ. Βιδάλης ετοιμάζει ένα βιβλίο για την ιστορική διαδρομή της Δημοτικής Μουσικής της Πάτρας

Ο Πατρινός Γ. Βιδάλης ετοιμάζει ένα βιβλ...

Στόχος του είναι με το καλό η έκδοση που θα έχει πολλές άγνωστες λεπτομέρειες, να είναι έτοιμη έως τον Μάιο του 2016

Ένα βιβλίο για την ιστορία της Δημοτικής Μουσικής της Πάτρας, της γνωστής μας Μπάντας ετοιμάζει ο συμπολίτης Γιώργος Βιδάλης.

Έχοντας θητεύσει στο Διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων επί θητείας του προηγούμενου Δημάρχου Γιάννη Δημαρά, ο κ. Βιδάλης ευαισθητοποιήθηκε από τα προβλήματα της Μπάντας το τελευταίο διάστημα και θέλησε να φτιάξει ένα βιβλίο που να αναφέρεται στην ιστορία του σχήματος που ξεκινά τη δεκαετία του ’20, σχεδόν έναν αιώνα πριν.

Όπως ανέφερε ο κ. Βιδάλης μιλώντας στο thebest.gr, η Πάτρα είχε μεγάλη παράδοση στην μουσική και εκτός από τη Δημοτική Μουσική, μπάντες υπήρχαν και σε διάφορους συλλόγους της πόλης. Για παράδειγμα μουσικό σύνολο διέθετε ο Παναχαικός Γυμναστικός σύλλογος και το Ωδείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών.

«Δεν είναι εύκολο ξέρετε να βρω στοιχεία. Βρίσκομαι στο κομμάτι της έρευνας και στόχος μου είναι μέσα στο 2016, έως τον Μάιο, να έχω έτοιμο το βιβλίο και να κυκλοφορήσει. Αναζητώ και απογόνους παλιών μουσικών της Δημοτικής Μουσικής. Σε κάποιες περιπτώσεις έχω σταθεί τυχερός όπως στο Νίκο Παπαγιαννάκη όπου βρήκα τα παιδιά του στην Πάτρα και μιλήσαμε, σε άλλες περιπτώσεις όμως, ψάχνω όπως για τον παλιό μαέστρο ονόματι Καρυδάκης.

Η αναφορά μου στην Δημοτική Μπάντα θ’ αρχίσει από το ξεκίνημα της την δεκαετία του ’20 όταν ο πρώτος που κλήθηκε τότε να έρθει να διευθύνει το σχήμα από τον Δήμαρχο της εποχής Ιωάννη Βλάχο ήταν ένας Αυστριακός, ο Γεώργιος Κλάμερ.

Θα αναφερθώ βέβαια στους μουσικούς που πέρασαν από τη Μπάντα όπως τον μαέστρο της που άφησε εποχή, Θεόφιλο Κάββουρα, κ.α. Ξέρετε από τη Δημοτική Μουσική της Πάτρας πέρασαν μουσικοί που διέπρεψαν όχι μόνο στην Πάτρα αλλά και στην Αθήνα και πανελλαδικά όπως οι αδελφοί Τζαβάρα, ο Σπύρος Παπαβασιλείου, τραγούδια του οποίου έχει πει και ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μιχάλης Αρχοντίδης, κ.α.

Επίσης από την Μπάντα της Πάτρας είχε ξεκινήσει ο μετέπειτα διακεκριμένος φλαουτίστας Φίλιππος Τσεμπερούλης, ο οποίος μεγάλωσε στη γειτονιά της Γούβας στην Πάτρα. Είχε περάσει ως παιδί από το σχήμα της Μπαντίνας», μας είπε ο Γιώργος Βιδάλης, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερα ενθουσιώδης με το εγχείρημα και την έρευνα του γύρω από την ιστορία και διαδρομή της Δημοτικής Μουσικής της Πάτρας και ελπίδα του είναι μελλοντικά το σχήμα να ξαναβρεί την αίγλη του.

Άλλες λεπτομέρειες που θα συμπεριλάβει στο βιβλίο του ο κ. Βιδάλης, ο οποίος έχει διατελέσει κατά το παρελθόν μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας όταν πρόεδρος ήταν ο Ανδρέας Κάνιστρας, ενώ σήμερα είναι συνταξιούχος ως πρώην εργαζόμενος στη ΔΕΚΕ, είναι πως η Μπάντα του Δήμου Πατρέων κάθε Κυριακή κατά το παρελθόν και ειδικά τις χρυσές δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70, εμφανιζόταν και έδινε συναυλίες κάθε σχεδόν Κυριακή πότε στην πλ. Γεωργίου, στα Ψηλαλώνια, την πλ. Όλγας και αλλού.

Επίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Δημοτική Μουσική είχε στεγαστεί σε κτίριο όπου σήμερα λειτουργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Πατρών ψηλά στην οδό Ερμού. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε επί δημαρχίας Γκολφινόπουλου από το Δήμο στο κράτος κι έτσι χτίστηκε εκεί το κτίριο που κατόπιν στέγασε την αστυνομία.

«Είναι δύσκολο το όλο εγχείρημα και δεν είναι απλό να εντοπίσεις και να βρεις τα στοιχεία, ονόματα ή φωτογραφίες. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον να συγκεντρώσεις όλα αυτά τα ξεχασμένα σήμερα και ίσως και χαμένα στοιχεία ανθρώπων και κτιρίων», μας είπε ο κ. Βιδάλης, ο οποίος δεν παραλείπει να τονίσει πως εφόσον με το καλό ολοκληρώσει την ετοιμασία και συγγραφή αυτού του βιβλίου, θα είναι το πρώτο που θα βγει και θα αφορά αποκλειστικά τη Δημοτική Μπάντα.

Βέβαια όπως μας είπε πριν λίγους μήνες ο ραδιοφωνικός παραγωγός της ΕΡΤ Πάτρας Σάκης Μπονέλης εξέδωσε ένα ενδιαφέρον ερευνητικό βιβλίο για τους μουσικούς και τη νυχτερινή διασκέδαση της Πάτρας όπου και περιέχονται πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει και στην Μπάντα.

Τέλος στόχος του είναι διαβάζοντας κάποιος τα λεγόμενα του μέσα από τη συνέντευξη στο thebest.gr να τον βοηθήσει με τυχόν στοιχεία για την πορεία και διαδρομή της Δημοτικής Μουσικής της Πάτρας.

*Σήμερα να θυμίσουμε πως ελλείψει μελών και λόγω και τω οικονομικών δυσχερειών το σχήμα της Μπάντας λειτουργεί ενιαία με αυτό της Μπαντίνας υπό τη μπαγκέτα του μαέστρου Χρήστου Λούκα.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture