Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζητούν Μεϊμαράκης, Λαφαζάνης και Γεννηματά- Αιχμές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγώ...

Κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τηρήσει το Σύνταγμα, όπως είπαν, και να μην συναινέσει σε «εκλογές-εξπρές»

Νεώτερη ενημέρωση: Αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών καταθέτει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Φώφη Γεννηματά αναφέρει αναλυτικά:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Με την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών, μετά από την παραίτηση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 41 παρ.4Σ και 37 παρ.2 και 3Σ, υπάρχει συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσετε τους πολιτικούς Αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουμε υπό την Προεδρία σας για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών.

Το άρθρο 37παρ.3 εδ.γ´ του Συντάγματος ορίζει πως μετά τις διερευνητικές εντολές ¨...ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου...¨.

Είναι προφανές, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία σας έχει ως συνταγματικό στόχο αφενός την από κοινού διαπίστωση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής και αφετέρου το σχηματισμό εκλογικής-πολιτικής Κυβέρνησης, πριν το σχηματισμό της υπηρεσιακής Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον/την Πρόεδρο, ενός εκ των τριών ανωτάτων Δικαστηρίων.

Κατά το παρελθόν, άλλωστε, οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κ.κ. Παπούλιας και Σαρτζετάκης αξιοποίησαν, με θεσμικά επωφελή τρόπο, αυτήν τους την αρμοδιότητα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του καταλληλότερου δυνατού κλίματος για τη διενέργεια εκλογών ή για το σχηματισμό κυβερνήσεων, αλλά και τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις συνταγματικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά στις πάρα πολύ δύσκολες σημερινές περιστάσεις, όπως αυτές  συντίθενται, κυρίως, από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και από το ζήτημα των προσφυγικών ροών, επιβάλλεται όλα τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούμε τις θεσμικές και πολιτικές μας υποχρεώσεις απέναντι στο λαό και τη χώρα μας.

Από την πρώτη στιγμή, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, υποστηρίξαμε πως δεν θα ακολουθήσουμε παρελκυστικές τακτικές καθυστέρησης, αλλά και δεν θα παραλείψουμε να σεβαστούμε το Σύνταγμα και τους Έλληνες πολίτες.

Έχουμε την πεποίθηση, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως οι συνταγματικές μας ευθύνες δεν διεκπεραιώνονται με τηλέφωνα και δημόσιες ανακοινώσεις. Υπάρχει ένα όριο στη θεσμική και πολιτική ακαταστασία και το όριο αυτό το θέτει το ίδιο το Σύνταγμα με πολύ συγκεκριμένες διατάξεις. Δίχως την παραμικρή διάθεση να σας κάνω υποδείξεις, τις οποίες άλλωστε δεν έχετε ανάγκη, θεωρώ ότι έχετε δέσμια αρμοδιότητα να συγκαλέσετε τη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να αναλάβει ο καθένας από εμάς, με τρόπο απολύτως διαφανή και δημόσιο, τις ευθύνες του απέναντι στο χώρα και τους πολίτες.

Με εξαιρετική τιμή

Φώφη Γεννηματά»

 

-Να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την συνάντησή του με τον  Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας την επίσημη διαρροή σύμφωνα με την οποία δεν θα συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σημείωσε ότι θέλει να εκφράσει και δημόσια τη θέση της ΝΔ ότι «σύμφωνα και με τους ειδικούς που έχουμε στη ΝΔ και τους συνταγματολόγους, απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και αν κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν μπορεί η θέση τους να μείνει κενή».

Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται να υπάρχει «και δεύτερη σύσκεψη ή μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για το εάν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης που αν τελικά δεν βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση ορίζει το Σύνταγμα ότι ο πρόεδρος εκ των τριών δικαστηρίων αναλαμβάνει την πρωθυπουργία και συζητούν οι αρχηγοί τα ονόματα των υπουργών που θα συμφωνούσαν όλοι μαζί, ώστε να προχωρούσαμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση».

 

«Ως εκ τούτου θα πρότεινα να συγκληθεί η Σύνοδος Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως εάν κάποιοι δεν έρθουν και εφόσον δεν έρθουν να συζητηθεί το θέμα τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης γιατί είναι κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ σοβαρό με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουμε μέχρι τις εκλογές» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

 

Για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΟ της Λαϊκής Ενότητας, επισήμανε ότι «είχαμε μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση, είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές» και αναγνώριζε ότι «μας χωρίζει άβυσσος θα έλεγα στις διαφορές μας, παρόλα αυτά όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, ότι δεν πρέπει να διαλεγόμαστε, ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης και σύγκλησης».

Γ. Στουρνάρας προς Ζ. Κωνσταντοπούλου: Θα προσέλθω στην Επιτροπή μετά τις εκλογές

Φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου και προσχωρεί στη Λαϊκή Ενότητα

«Κλείδωσε» η 20η Σεπτεμβρίου για τη διενέργεια των εκλογών – Τι θα πράξει ο Προκόπης Παυλόπουλος

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ο Μεϊμαράκης στην Πάτρα

Μεϊμαράκης:Ο Τσίπρας κάνει τις εκλογές για να χάσει και για να φύγει

 

 

 

 

 


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις