Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πήρε παράταση ζωής ο… θανατοποινίτης – Θύελλα αντιδράσεων από την πρόθεση για κοπή της ιστορικής κουκουναριάς στην Αρόη

Πάτρα: Πήρε παράταση ζωής ο… θανατοποινί...

Το θέμα δεν συζητήθηκε τελικά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου

Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους, φορείς και οικολογικές οργανώσεις της Πάτρας έχει προκαλέσει η πρόθεση της δημοτικής Αρχής να κόψει την κουκουναριά της Αρόης η οποία αποτελεί το «καμάρι» της συνοικίας και στέκει αγέρωχη στην είσοδό της εδώ και περίπου 100 χρόνια!

Η δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στάμος επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα της «θανατικής ποινής» για το δέντρο και μάλιστα το θέμα είχε εισαχθεί στην ημερήσια διάταξης της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Τελικά το θέμα αναβλήθηκε καθώς αναμένεται και η σχετική εισήγηση του οικείου δημοτικού διαμερίσματος το οποίο θα συνεδριάσει για το θέμα τις επόμενες ημέρες.

Πάντως η πρόθεση του κ. Στάμου είναι ξεκάθαρη και η θέση του αυτή έκανε τους παριστάμενους πολίτες, τον εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, Οδυσσέα Ξεριζωτή, καθώς και Δημοτικούς Συμβούλου, να ζητήσουν την αναθεώρηση της απόφαση για την κοπή του δέντρου.

Η Δημοτική Σύμβουλος Ουρανία Μπίρμπα τόνισε ότι η δημοτική Αρχή θα πρέπει να αλλάξει απόφαση καθώς το δέντρο αποτελεί μια φυσική κορίνα στο δρόμο προσθέτοντας ότι «όταν πονάει το κεφάλι δεν το κόβουμε».

 

Ανάλογα ήταν και τα λόγια του γνωστού οικολόγου της  πόλης Βλάσση Βελλόπουλου ο οποίος ζήτησε να ματαιωθεί η κοπή του δέντρου.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σκέπτεστε να κόψετε αυτό το αιωνόβιο δέντρο. Είναι ψέμα ότι υπάρχουν ατυχήματα στο σημείο. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις για να φτιαχτεί ο δρόμος, στην τελική βρείτε έναν παράδρομο για να βολευτούν όλοι», επισήμανε.

 

Ο κ. Βλάσσης Βελλόπουλος αριστέρα

Ο κ. Βλάσσης Βελλόπουλος αριστέρα

Ο κ. Βλάσσης Βελλόπουλος αριστέρα


Κάθετα αντίθετη με την κοπή του δέντρου και η Οικολογική Κίνηση Πάτρας η οποία  σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα ζητήματα ασφάλειας για τους πολίτες, θεωρούμε ότι πρόκειται για σημαντικότατο τοπόσημο-μνημείο της περιουχή που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κοπεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διερευνηθούν όλες οι τεχνικές προτάσεις (έχουν κατατεθεί και από τον σύλλογο αρχιτεκτόνων) ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η βιωσιμότητα του δένδρου όσο και η ασφαλής διακίνηση οχημάτων και πεζών… Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δένδρα στην πόλη δεν είναι κάποιοι ενοχλητικοί γείτονες, αλλά πολύτιμοι φίλοι μας και σας τέτοιους πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε.».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι το δέντρο «είναι αρκετά επικίνδυνο πια, έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλά ατυχήματα και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επικινδυνότητα και την περίπτωση να θρηνήσουμε θύματα. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να περιφρουρήσουμε πρώτα και κύρια τη ζωή των συμπολιτών μας και θα αντικαταστήσουμε το δέντρο με δενδροφύτευση δεξιά-αρίστερα της οδού Αρόης σε όλο της το μήκος».

Πρόσθεσε πάντως ότι το ενδεχόμενο τεχνικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση του οδοστρώματος και την σωτηρία του δέντρου «έχει εξεταστεί αλλά η τεχνική μας υπηρεσίας αδυνατεί να βρει ασφαλή  λύση».

Και αυτά παρά το γεγονός ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο, όταν δηλαδή είχε ανακύψει και πάλι θέμα κοπής του δέντρου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αχαΐας είχε καταθέσει συγκεκριμένες, απτές προτάσεις για μικρής εμβέλειας παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την καλή κατάσταση του δρόμου, χωρίς να κοπεί η κουκουναριά.

Συγκεκριμένα είχαν αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ενδεικτικά να αναφέρουμε μια σειρά σκέψεων οι οποίες βοηθούν ώστε να διευθετηθεί τεχνικά το θέμα. Επίχωση με τουλάχιστον 50 εκατοστά κατάλληλου χώματος για να μην χαλάσουν οι επιφανειακές ρίζες του δένδρου. Εγκιβωτισμός εκατέρωθεν της επίχωσης με μικρά τοιχία που να είναι συγχρόνως παγκάκια, παρτέρια λουλουδιών, κάλαθοι αχρήστων και συγχρόνως δημιουργία διάβασης πεζών.

Δημιουργία ράμπας μήκους 30 μ. εκατέρωθεν του δένδρου ώστε να μην υπάρχει απότομη μεταβολή ύψους για τα οχήματα. Η όδευση της οδού στο σημείο του δένδρου να αποκτήσει μεγαλύτερες καμπύλες, οι οποίες να συνεχιστούν και προς την κατεύθυνση της Αρόης και να φυτευτούν και άλλα δένδρα, επιτυγχάνοντας έτσι την συνολική μείωση της ταχύτητας σε όλη την οδό, καθότι πρόκειται περί κατοικημένης περιοχής και με σχολείο. Τα παραπάνω είναι μία από τις πολλές λύσεις που υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η βούληση και η ευαισθησία.»

 

 

Το θέμα παραμένει λοιπόν σε εκκρεμότητα ενώ κάτοικοι και οικολογικές οργανώσεις επιμένουν ότι δεν θα επιτρέψουν να χαθεί από την Αρόη ένα τέτοιο υπέροχο δέντρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

"Είναι υγιής η κουκουναριά αλλά θέλει να την κόψει για εξυπηρέτηση των ιδιωτών του ΚΤΕΛ Πάτρας"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις